Medeltidens värld öppnar med riddarspel:
– Kommer det 5.000 är det en bra start!
Publicerad torsdag, 29 maj 2008, 16:01 av Björn Smitterberg
– Kommer det 5.000 och tittar på oss och marknaden här intill – då är det en bra start för Medeltidens Värld, sa riddaren Pontus Persson, ordförande i föreningen Infensus i Götene som tävlar i tornerspel. Och på lördag öppnar den nygamla världen med rikstornerspel.
– Vi kommer att ha tävlingar hela helgen och det sker på den första riktigt stora permanenta bana som någonsin skapats i Sverige för tornerspel.
Det blir tävlingar i en rad grenar som skall avgöras. Och sammanlagt kommer ett 40-tal ryttare att tävla på den nya arenan – den första handikappanpassade, den första som säkert skyddar publiken från hästar och den första med helt rätt underlag (även om den dammar mycket just nu – ska vattnas).
Det är en nästan ofattbar förvandling som skett på markstumpen i hörnet där vägen mot Forshem går in från 44:an.
– För två månader sedan fick vi bygglovet, säger Gert Rahm, näringslivschef i Götene och direktör i bolaget som driver Medeltidens värld.
Det har inte varit självklart – det är en jättesatsning.
– Vi har en budget på 30 miljoner kronor, men den sträcker sig över flera år, säger Gert Rahm.
– Hittills har vi kanske förbrukat sju eller åtta miljoner. Det stora klippet var att vi fick köpa de byggnader som använts vid filminspelningarna av Arn. Vi fick köpa alltsammans för en miljon.
Marken arrenderas av kommunen. Som pricken över i finns en fornlämning i området – den är från folkvandringstid, alltså strax före vikingatiden och medeltiden.
– Miljömässigt är det inte mycket som skiljer medeltiden från vikingatiden, säger Carina Sjövill som ansvarar för verksamheterna på området.
– Därför har vi kunnat köpa till en byggnad från en vikingaby och placera här också.
Verksamheterna i Medeltidens värld är viktiga. Carina Sjövill berättar att man särskilt letat fram hantverkare som vet hur man gjorde förr och som använder sig av detta. Bland annat skall maten som serveras här anknyta till medeltiden.
Så på en plats sitter en kvinna med det otroliga namnet Älva Måntroll (hon heter så på riktigt!) och hanterar ull och garn, och intill finns Carolina Persson som spinner med slända – bilden.
Men intill pågår byggarbetet in i det sista.
– Nja, in i det sista vet jag inbte. Vi kommer att bygga här mer och mer, men vi kommer att göra det i en takt som bygger på tillströmning av publik, säger projektledaren och byggansvarige Tommy Malm.
Det blir öppet varje dag men med lite extra evenemang i slutet av månaden. I slutet av juni blir det invigning av Jokaim Nätterqvist – skådespelaren som spelade Arn i filmerna – den andra filmen får premiär i Skara i augusti.
Lite hjälp med landskapsvården får man också. För lite djur vill man ha inte minst för barnens skull. Ett par ovanligt snälla kalvar finns här och så har man stängslat in några gotlänningar specialiserade på öppna landskap – honnlamb (allts utegångsfår). Även de är dock vänliga – men staketet är faktiskt modernt och elektriskt.
Redan i dag – medan pressvisningen pågick – var det ett mycket speciellt besök. En grupp muslimer från Göteborg kom och tittade på Arn-byn. En stor del av åtminstone den första av Arn-filmerna handlade ju om korsriddarnas strider mot muslimerna med Salladin i spetsen.
Guiderna var klädda i medeltida kläder – de muslimska kvinnorna, som visade sig duktiga på skjutbanan med pilbågar – hade sina traditionella kläder.
Anja Praesto är en av Skaraborgs främsta förespråkare när det gäller att ta till sig de möjligheter som medeltiden bygger på när det gäller upplevelseturism var med i dag och kommer att finnas i Medeltidens värld och studera i helgen.
– Vi började fundera över att skapa en Medeltidens värld redan när de första Arnböckerna började locka turister till Skaraborg, sa Anja Praesto. Men nu har vi kommit i fatt och nu går det undan.