Gå direkt till Nyheten (Tusende knäprotesen på plats)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tusende knäprotesen på plats

Publicerad Monday, 09 June 2008, 17:26 av Björn Smitterberg

Operationen genomfördes tillsammans med ortopedläkaren Rune Johansson. De båda läkarna är de enda ortopedläkarna inom Skaraborgs Sjukhus som opererar in Oxfordproteser.

 

Oxford-protesen är en enkammarprotes där halva knäleden, ofta den inre sidan, byts ut och tre nya delar sätts in. När Oxford-protesen började användas för cirka 25 år sedan låg patienten kvar på sjukhuset ca 3 veckor. Nu är patienten uppe och går redan 4-6 timmar efter operationen och rehabiliteringen blir säkrare och snabbare.

 

Ortopedläkarna Ulf Svärd och Rune Johansson tillsammans med operationslaget och patienten Ann-Katrin Jönsson från Skövde.

1 av 4 patienter som har förslitningsskador passar för denna typ av protes och för närvarande står ett 100-tal patienter i Skaraborg i kö för denna operation. Det finns ingen åldersgräns för patienterna och idag är medelåldern 69 år för dem som opereras.

Ulf Svärd har under hela tiden följt upp hur det har gått för de opererade patienterna. Detta har inte bara inneburit en stor trygghet för patienten, utan också att ett världsunikt faktamaterial har samlats. Detta material kommer att ligga till grund för en doktorsavhandling, preliminärt i maj nästa år.