Gå direkt till Nyheten (Nu kan du SMS-parkera i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu kan du SMS-parkera i Lidköping

Publicerad Tuesday, 10 June 2008, 11:32 av Björn Smitterberg

Nu är det möjligt att betala bilparkeringen med mobiltelefonen i Lidköping. Nu finns nämligen den utrustning på flera av parkeringsplatserna i Lidköping som tillåter att parkeringsavgiften går på mobiltelekostnaden.

– Officiellt börjar vi i morgon den 11 juni med det här, men tekniken är i gång och jag har provat den själv, säger Tora Gustavsson vid trafikenheten vid Lidköpings kommun.

Det är parkeringsplatserna där den så kallade P-tian gäller som omfattas av den nya möjligheten. Bl a a den avgiftsbelagda delen av parkeringen vid Systembolaget, officiellt kallad P-syd, och det som kallats Domusparkeringen, eller Kopparportsparkeringen – P-nord.

Genom att skicka ett SMS till nummer 72395 och skriva in ‘zon 27’ och sitt registreringsnummer betalar man. Kvittot kommer inom en halv minut till den egna telefonen med SMS.

– Även vår personal som övervakar trafiken och parkeringen får uppgifterna mobilt, säger Tora Gustafsson. Man får alltså inte en lapp att sätta i sitt fönster.

Nu är det inte gratis att SMS:a. Förutom den avgift man får betala till Telia eller vilken annan operatör man har på sin telefon så tar företaget Mobill betalt. Det företaget sköter tjänsten åt Lidköpings kommun. För varje p-tia får man betala 3 kronor i avgift.

P-tian är ett system som innebär att man betalar fem kronor per timme, men får en timme i rabatt om man betalar tio kronor. Man kan alltså stå för 13 kronor i tre timmar – plus avgiften till teleoperatören. Kommunen får tio kronor, och företaget som ordnar det hela tar 1,50 kronor per femma, alltså tre kronor för en tia.

– Finessen är kanske att den som parkerat sin bil kan förlänga parkeringen utan att behöva gå till bilen. Sitter man i ett möte, eller av annat skäl har svårt komma ifrån, kan man via mobiltelefonen förlänga parkeringstiden. Två gånger kan man förlänga.