Gå direkt till Nyheten (Röster om helgens cruising:
– Den går inte att förbjuda!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Röster om helgens cruising:
– Den går inte att förbjuda!

Publicerad Tuesday, 10 June 2008, 15:43 av Björn Smitterberg

Cruising – det är något som engagerar. Lidköpingsnytt har fått upprörda e-brev och samtal från läsare och har därför försökt klarlägga vem som ansvarar för vad.

Arrangör av Lidköpings cruising är en förening – Road Master i Lidköping. Tillståndet som sökts – och givits av såväl kommunen som polisen – gäller danstillställning och cruising.

– Road Master har tillsammans med oss kommit fram till färdvägar och avstängningar, säger Kicki Lidholm som framhåller att det är ett bra samarbete med föreningen.

– Egentligen behöver man inte söka tillstånd för att köra på våra gator – det är tillåtet för vem som helst.

– Ordningen på gatorna är polisens sak, säger samhällsbyggnadschefen Kristina Lundgren.

– Så är det allmänt så att alla skräpar ned en sådan här kväll. Och folk bryr sig inte längre om var de kissar. Det kan vi inte lasta cruisingen för, säger Ann-Christine Hagaeus, chef för enheten Miljö & Hälsa.

– Lätt för kommunen att skicka över ansvaret på oss, säger kommissarie Mikael Ekdén vid polisen i Lidköping.

– I praktiken är det inte så lätt att upprätthålla ordningen en sådan här kväll.

Bland annat har gäster vid restaurangerna runt Gamla Stadens torg hört av sig till Lidköpingsnytt:

– Medan vi satt och åt användes parken vid uteserveringen som offentlig toalett – offentlig i ordets verkliga bemärkelse.

– vi vet att det var lite stökigt vid Stadt, säger Mikael Ekdén – som själv var en av poliserna som arbetade under cruisingen.

– Men vi var bara nio poliser och hade ett sjå med att få trafiken att flyta och vi hade en del andra saker att kontrollera. Visst var det en del regelbrott – man åkte uppe på kanterna, hade öppna dörrar och så vidare. Men vår erfarenhet är att det räcker med en tillsägelse. Och sådana gavs ofta.

– Att vi skulle ge oss in i parkerna och plocka sprit av 50-åringar med påföljdande risk om våld mot poliserna, det var det inte värt att satsa på en kväll som denna.

Den person eller förening som vill ha en avstängning av exempelvis Nya Stadens torg får betala för det. Det gäller även cruisingen. Priset i år är inte klart.

– Men den stora kostnaden stannar väl ändå på renhållningen av parkerna och gatorna, säger Ann Janzon, chef för enheten Park Gata.

– Jag har inga siffror på det här men vi har haft en hel del resurser ute. Hela helgen var dyrbar förresten – för det var många som firade både nationaldag och cruising.

– Vårt stora problem är allt glas som krossas, och så här års även alla engångsgrillar och uppbrända papperskorgar.

Kan då kraven ökas på arrangören av cruisingen?

– Ja, säger Mikael Ekdén vid polisen. Det finns möjligheter att ställa högre krav – man kan kräva flaggvakter i korsningar och liknande. Men jag är inte säker på att det är värt besväret.

– Vi skall veta att även om en hel del kan kopplas till cruisingen så gäller det absolut inte allt.

När Lidköpingsnytt berättar om badarna som hade hopptävling från Torgbron reagerar Ann-Christine Hagaeus vid Miljö & Hälsa.

– Det är absolut förbjudet att bada i Lidan, säger hon.

Städningen då?

– Det är Road Masters ansvar – även om vi hjälper till, säger Ann Janzon.

– Klubben har tid på sig till klockan 13 på söndagen för att städa längs färdvägen.

Nu blev det lite lång färdväg – för polisen valde under kvällen att förlänga vägen runt Lidköping. Hamngatan stängdes av när den blev igenkorkad och cruisingen tvingades i stället köra Majorsallén.

Ändå rapporteras om betydande nedskräpning på andra platser. Varken kommun eller polis tycker att man kan lägga skulden på Road Master. På frågan om det enligt polisen finns en svans som följer med i de här cruising-mötenas spår och förstör svarar Mikael Ekdén nej.

– Men jag tror det blir så mycket i Lidköping för att det sammanfaller med ett möte i Nossebro.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Dagens sanning
Gäst
Dagens sanning
19 July, 2008 11:46

Trist att man hänger ut en minoritet. Raggare precis som samer är de en minoritet…..