Gå direkt till Nyheten (Debatt: Lidköpingsnytt gör debatten intensivare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Lidköpingsnytt gör debatten intensivare

Publicerad Thursday, 12 June 2008, 12:03 av Björn Smitterberg

– Debatten stimuleras genom Lidköpingsnytt och det finns  ett ständigt behov av nya som deltar i debatten, skriver miljöpartisten Göran Larsson i en debattartikel i dag där han bland annat diskuterar det försämrade förtroende som visas i kommunens nya medborgarundersökning.

Här är artikeln i sin helhet:

– – – –

Debatten i Lidköping har intensifieras på många sätt och inte minst pga den debattsida som finns här på Lidköpingsnytt.

Detta är viktigt för demokratin och dess utveckling och inte minst för att det finns ett ständigt behov av nya människor inom politiken vilket jag tror stimuleras av en lokal debatt. Jag som gruppledare för Mp ser det som ett demokratiskt ansvar att vara aktiv inom den lokala debatten samt försöka besvara olika frågeställningar som kommer upp ! Detta göres också mycket aktivt av kommunlarådet Kjell Hedvall vilket jag tycker är mycket positivt!

Jag tycker att debatten på många sätt är saklig och vital men av och till så händer det att det inte är så men detta ska inte ta ifrån att debatten i det stora hela är övervägande kreativ och intresseväckande!

När det gäller medborgarundersökningen och frågeställningen kring varför politikernas förtroende försämras trots att man är så positiv till Lidköping så vänder jag mig emot ett enkelt påstående som jag läste från en dagstidning:  Att svaret skulle vara avvaktandet med byggandet av en hall eller inte.

Jag tror i stället att det bygger på många olika faktorer som i sig har grunden till att vi faktiskt har en lokal politisk debatt som synliggör politiken och politiker i kommunen på ett sätt att medborgarna får upp ögonen på den kommunala nivån vilket skapar en ökad kravställing och detta i sin tur ökar kraven på den lokala politiken och dess politiker.

Detta kan upplevas svårt och tufft till en början men som jag ser det så kommer detta att generera nya engagerade människor som vill anta utmaningen att verka inom politiken och på detta sättet vinner demokratin nya segrar. Det värsta är avsaknaden av lokal debatt ( som i en del kommuner), vilket innebär att man som politiker inte blir särskild uppmärksammad vilket kan vara lugnt och skönt men det ger inget engagemang och skapar problem för demokratin på längre sikt. Det är självklart så att man som politiker strävar att få förtroende från medborgarnas sida och jag ser inte det som bra om nedgången fortsätter utan vill att det ska gå upp .  En sak som är bra är då att vara aktiv i den lokala debatten och belysa den rådande politken inom alla områden .

Göran Larsson (Mp)