Gå direkt till Nyheten (Debatt: Är äldrevården viktigare än skolan?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Är äldrevården viktigare än skolan?

Publicerad Sunday, 15 June 2008, 10:36 av Insändare

Nya intressanta frågor om jämförelsen mellan Skövde och Lidköping ställs av signaturen Nyfiken medborgare i Lidköpingsnytt. Bland annat ställs politiska zavgöranden på sin spets.Här är artikeln i sin helhet:

– – – –

Jag förstår att det är svårt att jämföra kommuner, det är det även för oss medborgare. Att vi har en fin ädreomsorg är vi givetvis mycket glada för och man kan jämföra olika saker, bostad, vård, frekvens på besök, personalomsättning, utbildning o.sv.

Vad jag hänger upp mig på är kostnadernas storlek.
Vilket vi sällan debatterar.

Äldre- och handikappomsorg kostar medborgarna 16.200 kronor per invånare.
Grundskolan 7.600 och
Gymnasiet 4.000.

Skillnaden mellan Skövde och Lidköping i äldre- och handikappomsorg är cirka 1.800 kronor per invånare (1.800 x 37.700  = 67.000.000 kronor bara i differens) vilket motsvara en ökning med 50 procent av gymnsiets budget, eller 24 procent av grunskolans budget.

Låt oss tänka att pengamängden är den samma som kvalitets höjning, vilket inte alltid är en sanning. Då kan man ha följande fundering, vilket kanske är politiskt självmord, vilka är det som skall betala för äldre- och handikappomsorgen framöver, när fler 30- och 40-talister behöver vården.
Skall vi inte då satsa på ungdomarna, och kanske öka insatserna där för att kunna behålla och öka skatteintäkter framöver.

Det som inte framgår av statistiken är hur många som tar del av omsorgen resp. skolan, där vidlag vet inte jag om vi har fler äldre i behov av vård i Lidköping än i Skövde, därav högre kostnader eller om skillnaderna blir ännu större om vi slår ut det per behovshavare.

Detta kan ju uppfattas vara en kontroversiell fråga och att man ställer två grupper mot varandra, men det står ju politiker för inför varje dag antar jag.

För att spetsa till min fråga så ställer jag den så här:
– Har vi således för dyr äldre- och handikappomsorg i Lidköping (vilket kan vara ett politiskt val) och i så fall finns det en poäng i att lägga pengarna på skolan istället?

Tack till Lena Blomgren som svarade på min fråga, jag hoppas även att de som tar vården i anspråk eller deras anhöriga kan lämna åsikter i denna frågan.

Nyfiken medborgare