Gå direkt till Nyheten (Socialdemokrater missnöjda med budgetprocess)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Socialdemokrater missnöjda med budgetprocess

Publicerad Monday, 16 June 2008, 16:02 av Björn Smitterberg

Två socialdemokratiska ordförande – Mario Melani i Barn och Skola, samt Jan-Erik Bengtsson i socialnämnden – råkade i debatt med kommunstyrelsens ordförande, Kjell Hedvall, om budgetprocessen. Jan Erik Bengtsson rapporterade nämligen att socialnämnden just nu är i ett mycket besvärligt ekonomiskt läge – helt beroende av att behovet av att ta hand om främst ungdomar stigit i pris. Om inget händer, utvecklingen ändras eller åtgärder vidtas, kommer socialnämnden att sakna fem miljoner kronor när året är slut.

– Detta trots att förvaltningen gör ett fantastiskt arbete, sa Jan Erik Bengtsson, och moderaten Christina Klasson instämde i detta och talade för det ökade anslag som den borgerliga alliansen vill ge i förhållanden till vänsterkoalitionen.

Det handlar om en miljon mer på en bugdet nästa får på nära 98 miljoner kronor.

Men framför allt kom debatten att handla om det så kallade dialogbaserade budgetarbetet som föregått dagens beslut i kommunfullmäktige.

– Det är vanskligt att i dag besluta om en budget för nästa år, sa Mario Melani. Jag tycker dessutom vi får för liten möjlighete att föra fram de visioner, viljor och krav vi har på oss.

Jan-Erik Bengtsson inskränkte sin kritik till att han tycker det är för långt mellan beslut och verklighet – det är alldeles för mycket som kan hända inom den sociala verksamheten under tiden.

Kjell Hedvall stod dock på sig:

– Jag har aldrig hört någon säga att man inte fått säga allt man ville ha sagt, och dessutom kan vi ju inte ändra budgeten var och varannan dag.

Kjell Hedvall gav dock med sig och sade sig vara beredd att diskutera ändringar till kommande år.