Gå direkt till Nyheten (Avigt blev det med fritidshus efter domstolsbeslut)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Avigt blev det med fritidshus efter domstolsbeslut

Publicerad Wednesday, 18 June 2008, 17:37 av Björn Smitterberg

En person som vill bygga ett fritidshus med carport nära Spiken kan inte få bygglov för detta. Anledningen är ett domstolsbeslut som ger samme person rätt att bygga.
Det låter konstigt – men ändå finns viss logik.

Det är en peson i Västra Frölunda som tyckte sig ha huittat en fin plats för sommarhuset nära Spiken. Tomten köptes in och förhandsbesked söktes för att få bygga på en sluttning med fin utsikt. Miljö- och byggnämnden tyckte bytte var lämpligt, men ville att huset skulle flyttas från sluttningen en bit högre upp.

Den åsikten hade inte den som vill bygga, utan överklagade till allt fler instanser. Till slut sa kammarrätten att mannen får bygga just där han vill – och ingen annan stans, alltså bara på sluttningen.

Nu har dock mannen ändrat sig, och dragit tillbaka ansökan om att få bygga på sluttningen och vill i stället bygga just där politikerna i Miljö- och byggnämnden vill ha stugan.

Men nu blir det nobben – Kammarrätten har nämligen sagt att bygget bara får ske på sluttningen. Det beslutet får inte Lidköpingspolitikerna ändra på. Och att använda det beslut som kammarrätten givit för att bygga – det går inte, för det har mannen dragit tillbaka.

– Visst blir det konstigt ibland, och vi tycker att mannen egentligen ska få bygga ovanför slänten, där han själv vill enligt senare ansökan. Men vi kan inte gå emot kammarrätten, säger Poul Rask, socialdemokrat och ordförande i Miljö- och byggnämnden.