Gå direkt till Nyheten (Johanna McTaggart fick ansvar för Sverige)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Johanna McTaggart fick ansvar för Sverige

Publicerad Wednesday, 18 June 2008, 09:56 av Redaktionen

Johanna MacTaggart, som arbetat för Lidköpings, Mariestads och Götene kommuner med att skapa ett internationellt erkänt biosfärområde av Kinnekulle ovh kommunernas Vänerkust har nu fått ett övergripande uppdrag för Sveriges biosfärkandidatområden.

Det är FN-organet UNESCO som utser biosfärområden och det krävs en relativt lång förberedelsetid som kandidat innan ett område får den internationella statusen. Motsvarande inom kulturområdet är världsarv. Men biosfärområden är inte bara natur, utan också ett miljöinriktat sätt att skapa turism inom biosfärområdet – samt även annan småskaplig sysselsättning. Det är alltså ett brett spektra som skall fyllas.

Nu har varje land fått en så kallad MAB-koordinator. MAB står för det internationella ‘Man and the biosphere’.

Vänerskärgården med Kinnekulle har sedan 2005 arbetat för att utveckla ett biosfärområde. Nu har arbetet som gjorts under kandidattiden uppmärksammats på riksnivå. Naturvårdsverket har tillsammans med Svenska MAB-kommittén givit Johanna MacTaggart uppdraget att arbeta som nationell koordinator för det svenska biosfärprogrammet.

Som nationell koordinator får hon hela Sverige som arbetsområde och har bland annat som uppgift att uppmuntra, vägleda och driva på biosfärprocesser i landet, ha kontakt med UNESCO:s sekretariat i Paris och delta i världsnätverket av biosfärområden samt att vara drivkraften i utvecklingen av det svenska biosfärprogrammet. Uppdraget sträcker sig t o m 2009.

Johanna McTaggart kommer arbeta som nationell koordinator jämsides med arbetet att utveckla det blivande biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle.

– Foto: Lidköpingsnytts arkiv, Adam Madsen –