Gå direkt till Nyheten (Debatt: Förskolan är bättre än vårdnadsbidraget!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Förskolan är bättre än vårdnadsbidraget!

Publicerad Thursday, 19 June 2008, 12:28 av Björn Smitterberg

Carina Ohlsson och Fredrik Persson, socialdemokrater, skriver som ett svar på en tidigare debattartikel av kristdemokraten Holger Gustafsson att förskolan visat sig vara bättre än vårdnadsbidrag.Här är artikeln i sin helhet:

– – – –

Kristdemokraternas riksdagsledamot Holger Gustafsson beklagar de barnfamiljer som bor i Lidköping. Orsaken är förstås det faktum att den politiska majoriteten valt att inte införa vårdnadsbidrag.

Vårdnadsbidrag har länge varit en av kristdemokraternas käpphästar och nu har man till slut lyckats få riksdagen att fatta ett beslut som gör det möjligt för kommunerna att införa detta. Och med tanke på att kristdemokraterna svikit sina två andra viktiga vallöften, fastighetsskatten avskaffades inte och bensinskatten sänktes inte, tvärtom den höjdes, så får man nog ha viss förståelse för att Holger Gustafsson glädjer sig så åt detta beslut.

Men vad är det för beslut som Holger Gustafsson varit med om att fatta i riksdagen? Jo, att ge kommunerna möjlighet att betala ut ett vårdnadsbidrag på 3.000 kronor per månad till de föräldrar som väljer att avstå från kommunal barnomsorg. Vilka är det som får stå för finansieringen av detta? Jo, landets kommuner.

Det är oerhört märkligt att riksdagen fattar ett beslut och sedan låter kommunerna stå för finansieringen.
Vårdnadsbidraget kommer att införas i de allra flesta ”allianskommuner” säger Holger Gustafsson. Nja, så enkelt är det inte för dessa kommuner. Varför skulle i så fall den borgerliga majoriteten i Karlskrona skicka en skrivelse till regeringen och kräva att den står för finansieringen. ”Vi förväntar oss att regeringen finansierar sina reformer”, säger kommunalrådet Mats Lindbom (c).

Detta är ett exempel, i Ronneby har kristdemokraterna själva valt att vara med och rösta ner detta, då det helt enkelt saknas pengar och i Herrljunga tvingas den borgerliga majoriteten överge kristdemokraternas paradfråga då man inte klarar finansieringen.

Vi socialdemokrater har aldrig tvekat om att vi vill satsa resurserna på förskolan. Den svenska förskolan har visat sig överlägsen vad gäller att ge barn de förutsättningar de behöver senare i livet. Sven Bremberg, docent vid Folkhälsoinstitutet har i sin forskning kommit fram till att förskolebarn når bättre skolprestationer och har en bättre social anpassning än andra barn, Bengt-Erik Andersson, professor emeritus i utvecklingspsykologi har funnit att de barn som gått i förskola klarar sig kunskapsmässigt bättre än övriga barn och Kerstin Strander har i sin doktorsavhandling funnit att barn i förskola, själva ansett att vistelsen där givit dem tillträde till en större värld, fått andra vuxna förebilder och blivit mycket bättre på att lösa konflikter.

Det vore en förhoppning att Holger Gustafsson och de svenska kristdemokraterna tog lärdom av sina partikamrater i Tyskland. Där bygger man nu kraftigt ut förskolan till förmån av det traditionella tyska systemet med vårdnadsbidrag. ”Den svenska förskolan är ett föredöme för oss”, förklarade Tysklands kristdemokratiska familjeminister Ursula von der Leyen, sitt beslut med. 

Carina Ohlsson (s)
Fredrik Persson (s)

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
21 June, 2008 01:17

Om det nu är så bra med vårdnadsbidraget (för de som har råd) vad kommer det sig att så många borgerligt styrda kommuner INTE inför det?