Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sveket mot Skaraborg)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sveket mot Skaraborg

Publicerad Saturday, 21 June 2008, 09:08 av Insändare

Fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter kräver i en debattartikel att Skaraborg skall särbehandlas  och få lägare kommunal fastighetsavgift.

– – – –

Här är debattartikeln i sin helhet

Sveket mot Skaraborgarna

Den borgerliga regeringen har svikit skaraborgarna och den höjda fastighetsskatten är ett av de grövsta löftesbrotten. Den borgerliga politiken ger över 90% av fastighetsägarna i nästan samtliga skaraborgskommuner höjd fastighetsskatt. Inte i någon kommun tjänar man på borgarnas politik.

Det fanns många skaraborgare som trodde på kristdemokraterna när de i valrörelsen sa att de skulle avskaffa fastighetskatten.

Vi socialdemokrater frös taxeringsvärdena på landets fastigheter på 2005 års nivå. En av den borgerliga regeringens första åtgärder var att just ta bort denna frysning. Det innebär att småhusägare ute i landet får höjd skatt i takt med att taxeringsvärdena tickar uppåt. I klartext betyder det att människor på landet och i småstäder, som vi i Skaraborg, betalar kostnaden för de gigantiska skattesänkningar som de med stora hus i storstäderna fått.

Vid 2009 års taxering av småhus stiger taxeringsvärdena med 32 procent. En följd av detta blir att skatten höjs för 58 procent av landets småhusägare, vilket framgår av SCB:s prognos. Den visar att taxeringsvärdena stiger i samtliga landets kommuner.

92% av alla fastighetsägare i Skara får höjd fastighetsskatt. 67% av Skövdeborna, i Gullspång får 100 % , i Hjo 95%, i Tidaholm  99%, Töreboda  100%, Grästorp 99%, Falköping 93%, Vara  99%, Tibro 98%, Lidköping 54%, Karlsborg 99%, Essunga 100%, Götene 97% och i Mariestad får 88%

Vi socialdemokrater vill inte ta ut mer boendeskatt än i dag men vi vill att det ska vara rättvist: Slott och koja ska inte beskattas lika, fastigheter med lågt taxeringsvärde ska ha lägre skatt än fastigheter med högt taxeringsvärde.

De borgerliga partierna svek Skaraborg. Vi socialdemokrater vill ha en rättvis, modern och ansvarsfull politik. Vi vill ha rättvisa i hela landet, inte bara gynna storstäderna.

Socialdemokratiska riksdagsledamöter
Urban Ahlin
Monica Green
Patrik Björck
Carina Ohlsson

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
21 June, 2008 01:02

Holger G (kd) lovade att ingen skulle betala mer än 2800 kr. i kommunal fastighetsavgift. Är det ngn som betalar så lite nu, eller nästa år.