Gå direkt till Nyheten (Från Lidköping och Vara till Arktis)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Från Lidköping och Vara till Arktis

Publicerad Monday, 23 June 2008, 16:39 av Redaktionen

Tidigt på tisdag morgon bär det iväg mot Arktis för förstapristagarna i Polarresan, en tävling för gymnasieelever som utlystes av Polarforskningssekretariatet, Linné2007 och Kemilärarnas resurscentrum. De tre pristagarna, Julia Främberg, Helena Maltinger och Kate Nyman har nyligen har nyligen tagit studenten på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och Lagmansgymnasiet i Vara.

– Vi vill med denna tävling bidra till ett breddat intresse för naturvetenskaperna hos unga människor, säger Polarforskningssekretariatets chef Anders Karlqvist. Pristagarna kommer att få en unik erfarenhet och kontakt med den forskning som bedrivs i polarområdena.

Resans första mål blir ögruppen Svalbard där de under två dagar kommer att bekanta sig med Longyearbyen och den forskning som bedrivs där idag. Även ögruppens intressanta historia, från fångstmän och gruvbrytning till modern turism kommer att studeras. Nästa stopp blir på isbrytaren Oden i Norra ishavet där en grupp forskare och tekniker arbetar med provtagningar och tester inför kommande expeditioner. Pristagarna kommer att ta del av arbetet; alltifrån undersökningar till isbrytning och det dagliga livet ombord.

– Att tillbringa några dagar i den arktiska miljön berör på ett mycket personligt plan och möjligheten att kunna följa arbetet ombord och diskutera med forskarna leder till stor eftertanke kring hur vi förvaltar vår naturmiljö, säger Anders Karlqvist vidare.

Samtidigt som pristagarna besöker även högskole-forskningsminister Lars Leijonborg Arktis. Han gör en resa där han studerar