Gå direkt till Nyheten (Ökad Vänersjöfarten mål för Västsverige)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ökad Vänersjöfarten mål för Västsverige

Publicerad Thursday, 26 June 2008, 11:33 av Björn Smitterberg

Genom att flytta över allt mer tungt gods och gods som fraktas i stora volymer till sjöfarten på Trollhätte Kanal och Vänern vill Region Västra Götaland minska trycket på landsvägarna och järnvägarna. Det nämns Möjligheter att öka trafiken med 15 miljoner ton årligen nämns.

Det skriver Göteborgs Posten i dag som tagit del av en pågående utredning.

Genom att skapa bättre omlastningsmöjligheter för gods från stora fartyg till specialbyggda fartyg för inomskärstrafik skulle lönsamheten öka att använda fartygstrafiken.

I hela Europa utom i Sverige är det tillåtet att ha andra regler för fartyg som trafikerar så kallade inre vattenvägar. Europas floder och kanaler kryllar av sådana fartyg – som har hög säkerhet för sitt ändamål men inte är anpassade för höga vågor exempelvis. Men på Göta älv finns inte dessa – här måste fartygen klara andra krav.

Höga krav medförde att ett tidigare försök med specialfartyg misslyckades ekonomiskt.

Nu finns det enligt regionen intresse bland näringslivet såväl bland politikerna att bygga ut trafiken mellan Göteborg och Vänerhamnarna. Omlastningen som nu sker till främst lastbilar skulle enkelt kunna göras direkt till mindre fartyg.

När det gäller gods från Vänerhamnarna talas om ökade spannmålstransporter men också ökat behov av att transportera skogsråvaror som bränsle till Göteborgs fjärrvärmenät.