Gå direkt till Nyheten (Väntat beslut om evenemangshallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Väntat beslut om evenemangshallen

Publicerad Thursday, 26 June 2008, 18:54 av Björn Smitterberg

Kommunstyrelsen beslutade i kväll föreslå kommunfullmäktige att bygga evenemangshallen för knappt 210 miljoner, samt även göra investeringar i den gamla bandystadion, parkeringsplatser m m så slutsumman blir cirka 227 miljoner kronor.

Enligt uppgift på presskonferensen var det kommunstyrelsens officiella presskonferens, och därför fick inte andra partier vara med. Däremot hade Sparbanken Lidköping en besättning på tre personer närvarande, och isidrotterna var representerade av fyra personer.

Banken stöttar projektet med 70 miljoner kronor och dessutom två miljoner kronor i driftbidrag under de tre första åren.

– Då har vi tre år på oss att plocka in evenemang och få ihop pengar så driftskostnaden inte ska höjas, sa Kjell Hedvall, kommunalråd.

Såväl Kjell hedvall som Carin Lexmon – kommunalråd respektive oppositionsråd – sa att det blir en satsning för Lidköpingsborna och även Skaraborgarna.

– Det har varit min svåraste fråga under mina år som ordförande i kommunstyrelsen, sa Kjell Hedvall.

– Ytterligheterna har stått så långt från varandra i debatten.

Nu kommer frågan upp på kommunfullmäktige på måndag kväll för beslut.

Kommunstyrelsen beslutade även vilket byggföretag man skall arbeta vidare med. Upphandlingen är nämligen inte klar, utan nu väntar detaljförhandlingar, kanske ändringar och avgöranden om vad föreningslivet kan stötta med. Kalkylen bygger på att det kan prutas tio miljoner kronor här. Förhandlingarna skall vara klara på sensommaren för i höst ska bygget starta.

– Vi skall ha bandy i hallen annandag jul 2009, sa Carin Lexmon.

– Sparbanken fyller 175 år nästa år – och det ska vi fira i evenemangshallen, sa bankens chef Erling Håstrand.

Andres Fredriksson, ordförande i Villa, var glad.

– Det har varit en lång väg, men vi är glada för alla idrotternas skull.

Ja, det blir inte bara en bandyhall. I investeringen ingår ett golv som kan läggas på isen för att andra sporter ska kunna spela här, och för att kulturevenemang ska kunna genomföras.

33 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JHS
Gäst
JHS
26 June, 2008 11:12

Sittande regering har anklagats för ministerstyre. Vad kan vi kalla detta spel för – kommunalrådsstyre, toppstyrning? Endast den inre kretsen av ja-sägare fick deltaga vid presskonferensen, det säger allt.
Är inte detta en fråga för kommunrevisorerna att detaljgranska. Hur ett enskilt företag, Sparbanken, kan påverka ett politiskt beslut till sin fördel via pengar. Pengar vi medborgare inte kan matcha ens om vi går ihop allihop. Dessutom ävntyrar det kommunens ekonomi.

Jörgen Larsson, Oberoende Liberal
Gäst
Jörgen Larsson, Oberoende Liberal
27 June, 2008 07:34

Vore klokt med en granskning!

Men revisorerna visade vid granskningen av motorstadion att de är styda av sina partitillhörigheter!

Ingen anmärkning bara höjda pekpinnar och alla politiker sa; Vi tar åt oss av kritiken! Sedan rusar man på nästa problem, evenemangshallen.

Allt för att banken viftat med det som gör människan möjlig att styra, pengar!

Och när det nästan var klart tog banken till knepet att hitta ytterligare pengar i rockärmen!

Det är ett beklagligt spel av bankens företrädare! Det är ett sätt att manipulera den demokratiska processen! Och man har med sitt agerande förhindrad annan utveckling i kommunen.

Enda chansen att protestera mot bankens agerande är väl att byta bank.

Oven
Gäst
Oven
27 June, 2008 09:52

Ett positivt beslut för Lidköping. Bra jobbat alla inblandade!

Olle
Gäst
Olle
27 June, 2008 11:52

Så var då spelet för gallerierna över vad gäller evanemangshallen. Det är i stort sett samma turer som gällde när brandstationen skulle byggas, det var ett omräknande tills siffrorna stämde. Nu är väl nästa steg att hallen tyvärr blir dyrare än beräknat “men på något sätt skall vi klara det” som en känd politiker sa härom veckan. Sen blir driften lite dyrare men vi måste ju sköta vår hall. Det är ju tur att banken skall fira sitt jubileum i hallen så är iallafall ett evanemang bokat. För det är väl inte så att hallen byggs för detta jubileum?? Synd bara att detta sker på bekostnad av bl.a gågatan som behöver lite mer upprustning än lite färgglada trasor runt lampkuporna.

Bengt
Gäst
Bengt
27 June, 2008 01:16

Så har det äntligen hänt ! Lidköpings kommun är först i Skaraborg med en idrottsanläggning, den senaste var 1938 när Lidköping byggde en av landets första landbassänger.
Men hur ser det ut i övrigt, Fotbollsungdomarna ( Heimer och LIF c:a 700) på Ågårdsvallen, har omklädningsrum som av Ågårdsutredningen har bedömts vara uttjänta.
Det finns inte en arena för inomhusidrotter som håller måttet. Konstgräsplaner skjuts på framtiden.
Det samlade stödet till föreningarna, både kultur och fritid är c:a 5 miljoner kronor, här är plötsligt 3 miljoner extra i driftskostnader för evenemangshallen inte någonting att ta hänsyn till.
Var finns övriga föreningar i debatten ?
Vad kommer det att kosta att hyra denna anläggning en timma ?
Hur kommer denna anläggning att påverka andra idrotter och investeringar ?

lars
Gäst
lars
27 June, 2008 02:03

Vilket lyft för Lidköping och idrotten .Hallen kommer säkert till nytta även för dom som inte gillar idrott, konserter, utställningar, mässor mm.

Roland
Gäst
Roland
27 June, 2008 04:15

Om det är sant att avlidna kan vända sig i sina gravar så rör det nog på sig nu. Om vi kunde få en kommentar från gamle drätselkammarordföranden Folke Svensson så skulle den förmodlingen lyda: “Ä i inte kloka? Sa i åka skridskor för pengarna som vi med stor möda sparade i Gullspångsaktier?”
Riksdagsman Arne Blomkvist skulle förmodligen mana: “Partikamrater. Låt inte tillfälliga nycker skymma ideologin inom arbetarrörelsen. Kom till besinning!” Kanske man med fantasi även kan höra förespråkare, men det är svårt att tänka sig. Men det är nya tider nu.

realist
Gäst
realist
27 June, 2008 05:22

Kan vi inte av Roland få höra vad, Lars Jansson, Börje Ekmosse, Jan Olsson och Sture Hjalmarsson skulle ha sagt också??

Sigrid Storråda
Gäst
Sigrid Storråda
27 June, 2008 06:30

Från och med måndag kommer inte Sparbanken Lidköping ha kvar mig som kund!

Tom
Gäst
Tom
27 June, 2008 08:40

En stor skandal att bygga hallen för så dyra pengar.Det säjs att det ska bli en evenemangshall med konserter och annat,men det kommer bara bli bandy i den så klart.Det sas redan när Ishallen byggdes att det skulle bli mycket annat förutom hockey och konståkning,men en och annan mässa har det endast varit.En hall kan ju byggas tycker jag men inte för så mycket pengar.De som använder hallen kan ju betala hela driften själva än att vi skattebetalare får betala den.

harry boy
Gäst
harry boy
27 June, 2008 09:58

Det här blir ett lyft för alla idrotter i Lidköping. Sparbanken kan säkert sponsra en konstgräsplan som läggs i hallen..Sedan kan ni sluta med löjliga kommentarer att byta bank,,Sparbanken är en bank utan ägare som kräver vinst eller aktieutdelning,istället ger man 10 % av vinsten till Lidköpingsbornas fromma,,Du kan ju byta bank då och ge Wallenberg pengarna istället..

Egon i Strö
Gäst
Egon i Strö
28 June, 2008 12:09

De pengar sparbanken skjuter till är en spottstyver för dem. De pengar vi skattebetalare lägger är däremot ett stort risktagande med kommunens ekonomiska hälsa. Vad anbelangar, den så kallade ,idrottsrörelsen och alla andra ivrare av detta missfoster till anlägning, så har ingen…och jag betonar ingen…lyckats presentera det minsta till idé om vad som skulle kunna arrangeras där – förutom bandymatcher med ett vikande publikt intresse. I början av denna hallhistoria uttryckte någon av stadens ledande män att melodifestivaler kunde komma ifråga…Jag säger bara: Tjena mittbena och dröm vidare. Tyvärr är det inget vi skattebetalare kan göra. Vi får leva i den ekonomiska verklighet som ni politiker skapar utifrån ett drömperspektiv.

JHS
Gäst
JHS
28 June, 2008 12:49

Om hallen är till för alla, varför var inte kulturen representerad vid presskonferensen? Det var bara politiker, kommundirektör, Sparbanksfolk, bandyfolk och en representant från konståkningen för att det skulle se bra ut. Men nej, inte en enda från kulturen, inte heller från näringslivet som hade så mycket ideér om vad hallen skulle användas till. Svaret har vi vetat länge och nu finns de på bild, hallen byggs för bandy. Jo och naturligtvis för Sparbankens 175-årsjubileum.

Oven
Gäst
Oven
28 June, 2008 11:46

Tänk om det trots alla negativa tankar som här framförs blir SUCCÉ. Hemska tanke, eller?

Tom
Gäst
Tom
28 June, 2008 01:02

Bouleklubben i Lidköping ville få lite mark och grus för en egen bana,men då fanns det ingen plats och pengar till.Och det kostar inget så mycke pengar,men en bandyhall finns det pengar till.Men det är ju för att Villa finns i stan

Före detta sosse i Lidköping
Gäst
Före detta sosse i Lidköping
28 June, 2008 07:42

Har alltid röstat på s, men det var sista gången. I fortsättningen blir det Jan-Peter Glans och jag lovar det blir många,många som kommer att göra detsamma. Även Erling Håstrand kommer inte att tjäna några pengar på mig i fortsättningen. En besviken fattig arbetare.

realist
Gäst
realist
28 June, 2008 10:46

Du f d sosse du ska se att folkpartiet kommer att rösta ja på måndag. Vad ska du rösta på då???

Henrik
Gäst
Henrik
29 June, 2008 12:58

Tom: Besinna dig lite, din bitterhet lyser igenom för tydligt. Elitidrotten måste få lite resurser ibland. Villa är en del av Lidköpings histstoria och framtid. Det kan du inte ändra på.

svenne
Gäst
svenne
29 June, 2008 09:34

Folkpartiet i Lidköping har bestämt att man är positiv till en arena. Glans gick emot sitt parti och agerar som privatperson. För övrigt så har det funnit pengar till en inomhushall för boule men bouleföreningarna är inte intresserade. F.d Sosse kan ju göra som harry boy säger ,flytta pengarna till enkapitalistbank som ger pengarna de tjänar till ett fåtal ägare istället för att som Sparbanken i Lidköping ge dem till som i detta fallet en arena….

Jörgen Larsson Oberoende Liberal
Gäst
Jörgen Larsson Oberoende Liberal
29 June, 2008 02:39

Jan-Peter Glans har inte agerat som privatperson. Han har agerat som, hittills, den ende fullmäktigeledamoten med totalansvar för sitt uppdrag. Att se till helheten i kommunen!

Det är beklagligt att hans parti inte valt att gå på hans linje. Det finns många sanna liberaler i partiet! Liberaler som borde få möjlighet att styras av sin grundideologi.

Problemet är att det finns starkt tongivande personer i partiet som driver frågor efter eget tycke och smak. Det har aldrig och kommer aldrig bli bra. Har man sedan en grundsyn som mer är moderat borde man välja att verka i det partiet.

Detta är en central frågeställning alla numera nyövertygade folkpartister bör besinna. Jan-Peter Glans är inte ensam i partiet! Som nyövertygad folkpartist rekomenderas du hålla dig till sanna liberaler i partiet och se till att moderatfalangen hamnar i rätt parti!

Kanske banken kan sponsra med två-tre års medlemsavgifter? Det är ytterst små belopp vi talar om.

Mario Melani
Gäst
Mario Melani
29 June, 2008 08:13

Frågan har ställts i några inlägg hur jag kommer att
rösta angående “Evenemangshallen.
Eftersom jag fortfarande känner oro för Kommunens framtida ekonomi (fallande aktiekurser,högre räntor,ökade elpriser o.s.v.) är jag inte beredd att svara ja .
Dessutom känns det lite avigt att ett behov av
mer isyta resulterar i en “Evenemangshall”.
Processen Isyta-ishall-bandyhall,slutligen Evenemangshall har enligt mig inte involverat politiken i någon högre grad.
I några inlägg har det nämts “Partipiska”.
Debatten i Socialdemokratiska Partiet har haft högt i tak och debatten har varit hög och engagerande.

Mario Melani (S)

Oven
Gäst
Oven
30 June, 2008 12:01

Ja tänk att en person kan ha så rätt och så många ha så fel. Det låter verkligen odemokratiskt.

Oven
Gäst
Oven
30 June, 2008 07:32

Ja tänk att en person (J-PG) kan ha så rätt och så många ha så fel. Det låter verkligen odemokratiskt Jörgen.

Jörgen Larsson Oberoende liberal
Gäst
Jörgen Larsson Oberoende liberal
30 June, 2008 11:01

Ja du, Oven, det beror på vilken grundsyn man har!

Vi har inte samma och det är demokrati det, ser du!

Oven
Gäst
Oven
30 June, 2008 11:41

Ja jag märker det.

Oven
Gäst
Oven
30 June, 2008 11:53

Annars kan man väl göra en “Täby”. Bygga hallen och rea ut den (avknoppa) till användarna. I sann demokratisk anda.

Oven
Gäst
Oven
30 June, 2008 12:49

Hade du varit demokrat Jörgen kanske du inte behövt kalla dig för oberoende.

villait
Gäst
villait
30 June, 2008 01:40

Svaret från Mario Melani ang att han inte varit involverad i arenan låter mycket märkligt. villa har pratat med mario ang möjligheten till bandyfritids och kanske på sikt bandydagis i evenemangshallen.Detta har du varit positiv till.

Jörgen Larsson Oberoende liberal
Gäst
Jörgen Larsson Oberoende liberal
30 June, 2008 01:41

Jag är oberoende så tillvida att ingen kan påverka min liberala uppfattning.

Inte ens folkpartiet i Lidköpings moderata ledning!

Daniel
Gäst
Daniel
30 June, 2008 03:26

Sigrid Storråda
Jag tror att ditt inlägg än så länge är det mest patetiska.
Är det inte bra att dagens ungdomar får bättre förutsättningar?
Är det inte bra att de slipper träna klockan 23.00 på vardagar?
Är det då inte bra att de hinner med läxor och andra aktiviteter?
Är det inte bra för företagen att kunna anordna mässor, utställningar, företagsträffar mm?
Är det inte kul om vi kan ta hit större band/artister än vad rotundan klarar av?
För en bakåtsträvare som inte ser möjligheter är hallen en katastof.
För en människa med ideer och engagemang är det bara fantasin som sätter gränsen.
Vem säger att man inte kan spela Sm i boule i hallen? (I Edsbyn åkte man skoter)
Vem säger att man inte kan ha melodifestivalen i hallen? (Västerås kunde)
Melodifestivalen,Carola,Pistvakt,bolagstämmor,landskamper,Sommarbandyskola är bara några event som genomförts.
Så stort och präktigt, att folk pratar om’et’! citerat av grundaren till sigrid storåda. Känner vi igen uttrycket
Något måste väl vara roligt?Det måste finnas något som låter spännande?

TAck!
Mvh
Daniel

Oven
Gäst
Oven
30 June, 2008 04:07

Så partiet är fel men Jörgen är rätt. Då har jag inte missuppfattat dig hoppas jag. Är det bara på lokal nivå eller? Är rikspartiet mer liberalt enl. dig?

Mario Melani
Gäst
Mario Melani
30 June, 2008 04:30

Till Villait.
Ser inte hur du kan tycka att det är konstigt att jag som ordförande för Barn och Skola deltar på ett möte som en förening kallar till.
Att föreningen framför ett sätt att nyttja Kommunala lokaler på ett flexibelt sätt tycker jag att det är föredömligt och jag är fortfarande positiv till förslaget.
Mitt ställningstagande bygger på frågan isyta-ishall-bandyhall och slutligen Evenemangshall som enligt mig borde bättre behandlats av Fullmäktige.
Samutnjttjande av lokaler är ju inte låst vid ett Evenemangshall.
Eller är det omöjligt att uppnå detta i en billigare variant?
Mario Melani (S)

Plättan
Gäst
Plättan
24 November, 2008 10:24

Som skattebetalare har alla rätt att utnyttja hallen..eller? Jag ser otroliga möjligheter där olika människor sida vid sida nyttjar utrymmen där allt kan hända…..”utställningsbås” för konstnärer (bildkonstnärer, författare m fl) som får låna/hyra en period…en slags konststafett…! Kulturen är ju i samma budget som sporten….väl?