Gå direkt till Nyheten (Så öppnades Medeltidens värld
– Men ännu saknas en del!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Så öppnades Medeltidens värld
– Men ännu saknas en del!

Publicerad Saturday, 28 June 2008, 19:26 av Redaktionen

I dag kom Arn tillbaka till Arngården – och i dag kom publiken till Medeltidens värld. Joakim Nätterqvist som spelat Arn i de båda filmerna var hedersgästen och kom som korsriddare ridande med sin vakt in i Medeltidens värld. Lidköpingsnytt har fått hjälp av Adam Madsen som tog kamera och familj med sig till Medeltidens värld – och det blev rosor men även en del ris.

 

Det var en trevlig marknad och det var många fina framträdanden under dagen av gycklargrupper, ryttare och mycket annat. Men ännu saknas mycket – trots det fick en barnfamilj betala 200 kronor, och det är heller inte helt gratis att vistas inne i Medeltidens värld. Om familjen även vill se riddarna tävla – så kostar det ytterligare 200 kronor.

– Som barnfamilj saknade vi även tillgången på vatten, barnen blir tröstiga och dessutom behöver man med litet barn kunna greja välling.

– Det hade också varit bra om det funnits en särskild liten del av parkeringsplatsen avsatta för barnfamiljer – det blev nu en tidsödande och lång promenad över parkeringen för oss. mer än en kilometer.

En del ris alltså, men också rosor. Ine minst för marknaden. En av dem som arbetade på marknaden i dag var smeden Therese från Husaby.

– Adam Madsen –

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fundersam
Gäst
Fundersam
29 June, 2008 09:06

Jag tror inte på Arn! Och jag tror inte det hände på medeltiden!

När jag besökte Medeltidens värld var hela byn omgärdad med Gunnebostängsel och stora järngrindar.
Vägarna runt om var asfalterade!

Och strax utanför byn kunde man tanka bilen! Men i filmen rider de bara omkring!

Jag tror Arn och hela byn är en uppdiktad historia!

Och när det går upp för besökarna kommer hela projektet bli en flopp och hela byn kommer bli en ekonomisk ruin!

Göran Gustafsson
Gäst
Göran Gustafsson
29 June, 2008 07:12

Hoppas att ni belackare fick så ni teg i helgen.
Folk strömmade till som aldrig förr.
Vi som var där hade hur trevligt som helst.
Ställ upp och stöd projektet och ge det några år så skall ni få se.
Broder “Tuck“

Realist
Gäst
Realist
29 June, 2008 09:21

Tyvärr så kommer hela Arn- satsningen att gå i stöpet. Anledningen är enkel: Det är helt enkelt för trist. Visst, de som är intresserade och vill få en liten inblick i hur det kan ha sett ut gör sig besväret att ta en titt, men glöm att barnfamiljerna spenderar sina semesterpengar på gycklare och tornerspel när dom kan åka till sommarland eller stranden istället.

WiseOne
Gäst
WiseOne
30 June, 2008 06:47

Arn, uppdiktad historia?!?!

Så kan det inte vara, levde inte Jan Guillou då???

Adam
Gäst
Adam
30 June, 2008 07:51

Broder Tuck: Folk strömmade till som aldrig förr, Tro fasen det eftersom det inte har varit öppet förr. Jag och min famij har givit vårat stöd till er, nu kommer det säkert ta ett par år innan vi överväger tanken på att besöka detta projekt igen :-) Precis som du skriver.

Göran Gustafsson
Gäst
Göran Gustafsson
30 June, 2008 11:18

Där har du fel Adam.
Medeltidensvärld har vist varit öppet tidigare, en hel helg med knallar och SM i tornerspel. Men kanske har du missat detta.
Broder ”Tuck”

Pappa Jörgen
Gäst
Pappa Jörgen
30 June, 2008 02:29

Tror säkert att det kan bli en fin medeltidens värld, men om dom önskar få dit barnfamiljer måste det finnas mer än en Entré (köade i 1h) Mat o dryck lätt tillgängligt. Min son på 2år äter inte Lins soppa el en macka som vi köade för i en timme, fick dricka saft ur plastmugg. Köttet till mackan tog slut. Önskar att jag o min son hade valt Sommarland istället o återkommit nästa år. Det blev absolut ingen trevlig dag.

Bawore Korsriddare
Gäst
Bawore Korsriddare
17 July, 2008 01:06

Har nu åkt runt i Västergötland under några somrar och hittar alltid något nytt. I år upptäckte vi Lindköping för första gången på nära håll, utan att som förr bara åka förbi. En mycket vacker stad, där särskilt parken med de vackra blomstren borde få ett pris.
Har varit intresserad av Medeltiden sedan många år. Kanske främst för att en släktforskare i Österrike har funnit att det fanns en korsriddare på mors sida med rötterna i Böhmen under Ottokar II: tid. Borgen-Borgarna och en del ruiner finns kvar ännu i denna dag. /Tjeckien/
Vid besöket i Medeltidens värld den 28 fick vi köa som alla andra. Vi fick också gå hungriga en längre tid, tills vi till sist fick tag på varsin macka och en apstinens
betingad kopp kaffe. Man får ju betänka att anläggningen inte var helt färdig och mycket kommer säkert att ändra sig i framtiden. Visst är berättelsen om Arn en saga. Men det finns säkert en hel del underlag för antagandet att det också från Sverige utgick en och annan korsriddare. Jag har till och med hittat en del historiskt material som styrker just detta.
En berättelse från sjutton-hundratalet. Ett fynd vid en ombyggnad av ett gammalt kapell. En historia som tycks ha gått obemärkt förbi.
Är man intresserad av medeltiden gör man säkert fler besök i Götene. Första Arn filmen var annars som en bättre matiné från barndomen. Tvåan kanske blir bättre!
Vad jag inte förstår är att man använder sig av benämningen Arnäs, när det skall vara ARANÄS. Låter mycket bättre och sannare i mina öron.

Bawore Korsriddare
Gäst
Bawore Korsriddare
17 July, 2008 03:25

Rättelse:
Lindköping skall naturligtvis vara LIDKÖPING