Gå direkt till Nyheten (Beslutet om evenemangshall i Lidköping är fattat)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslutet om evenemangshall i Lidköping är fattat

Publicerad Monday, 30 June 2008, 20:10 av Björn Smitterberg

Kommunfullmäktige beslutade i kväll med 47 röster för och 3 röster emot att bygga en evenemangshall för som mest  210 miljoner kronor.

Beslutet innebär att Lidköpings kommun tar emot ett stöd på sammanlagt 76 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen i Lidköping.

Mario Melani, s, avstod från att rösta.

Jan Peter Glans, fp, yrkade avslag på förslaget, liksom Rolf Larsson, c.

36 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bandydåren
Gäst
Bandydåren
30 June, 2008 08:42

Underbart!

JHS
Gäst
JHS
30 June, 2008 08:49

Skönt att det är över, för stunden!
Stor eloge till er 4 som vågade ta ställning och och stå för era åsikter och er ståndpunkt och inte bara glida med i det tysta. Nu behöver vi inte gå till valurnorna längre eftersom det nya demokratiska partiet Lidköpingssparbank styr och ställer i kommunen. Kanske är det det ni menar med att sätta Lidköping på kartan och att vi går mot en ny era. Lycka till med förhandlingen med byggföretaget. de lär säkert gå med på att banta kostnaderna för att sedan ta igen dem när bygget startar.
Nu önskar jag alla inblandade och Lidköpings skattebetalare lycka till.
Jag kommer att följa utvecklingen noga.

Tom
Gäst
Tom
30 June, 2008 09:22

Det är ju en stor skandal att ni ska bygga hallen för så mycket pengar.Det finns mycket vettigare att lägga pengar på än en dyr hall.

WiseOne
Gäst
WiseOne
1 July, 2008 07:22

Om inte Villa är sm-mästare senast tre år efter bygget är klart borde väl de stå för kostnaderna???

Carl-o Andersson
Gäst
Carl-o Andersson
1 July, 2008 09:31

Det var inte ett decenium för tidigt att Lidköpings politiker kunde bestämma sig och ta ett vettigt och framåtsyftande beslut. Äntligen, tack
carl-o

Peter funderaren
Gäst
Peter funderaren
1 July, 2008 10:33

Varför gnälla på Politikerna Hedvall har ju LOVAT ????
att det inte blir besparingar på annat. Klart jag tror inte att driftskostnaderna kommer att hållas med dagen elpriser och de stiger troligen upp.

Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
1 July, 2008 10:54

Äntligen, äntligen har Hedvall fått ett monument över sig själv. Hoppas nu komunen kan komma över sin Hybris och satsa på det som är VIKTIGT och gynnar alla komuninvånarna. För det kan man ju inte säga att denna hallen, som redan kallas SLA-hallen gör.

Henrik
Gäst
Henrik
1 July, 2008 12:48

Inte undra på att jpg röstade emot. Där är det inte alla hästar i stallet.
Kul att vi satsar på nåt för en gångs skull.

realist
Gäst
realist
1 July, 2008 01:13

SLA heter ju tidningen i Skövde och har väl inget med vår hall att göra???
Till alla er som klagar. Vänta och se innan ni dömmer ut hela projektet.

Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
1 July, 2008 02:16

SLA HALLEN= SWEDBANK-LIDKÖPING-ARENA

Blixten
Gäst
Blixten
1 July, 2008 02:55

Kanske redaktionen kan utlysa en tävling om vad byggkostnaden och driften slutar på, 210 milj… ha ha ha….

Maria
Gäst
Maria
1 July, 2008 04:09

bara sorglit med denna hall-tror också att kostnaderna kommer att stiga på sikt.Att inte fler politiker kunde stå emot-trgiskt tycker jag som är gammal politiker

Före detta sosse i Lidköping
Gäst
Före detta sosse i Lidköping
1 July, 2008 05:08

Monumet Tjalle Tvärvigg

Ska det stå på John Hedins torg, det vore väl lämpligt nu när det finns live kamera där???

Villait
Gäst
Villait
1 July, 2008 06:13

Skönt att knäppa alla bakåtsträvare på näsan: ) Tänk om alla resonerade som er då skulle det inte finnas några hallar i sverige och vintersportena skulle dö ut,då skulle ni väll ge er på sommarsporterna sen och låta all idrott dö ut så att ungdomar inte har en chans att röra på sig utan sitter hemma vid sina datorer och blir överviktiga men det är klart om vi sparar in på alla sporter då har vi ju pengar till sjukvård för alla överviktiga och sjuka ungdommar som inte rör på sig..

Sparbanken heter banken
Gäst
Sparbanken heter banken
1 July, 2008 06:35

Skulle “monument Tjalle Tvärvigg” stå som ett bevis över okunnighet då eller? eftersom Banken i Lidköping heter Sparbanken och inte Swedbank då det är fristående från kolossen som finns i Sverige. Sparbanken Lidköping är ju faktiskt lidköpingsbornas bank! Bara att hålla med realist.

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
1 July, 2008 07:09

Vansinne! Men passa på att ta Er ett par klara, för baksmällan kommer att vara länge!! Det som började med en ny isyta för 18 mille, speedade iväg till 12 ggr pengarna. Snacka om odds! Men, det positiva var ändå att våra politiker tog ett beslut! Grattis Lidköping! Villa SM-GULD, om 3-5 år, eller!!!!!!!!

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
2 July, 2008 01:44

Har…isprinsen någon form av kunskapt kommunen omsätter,,över 4000 miljoner ihop med vårt kapital..Hur kan en budget på 12 mille,,vara en baksmälla…2006 hade Lidköping ett överskott på 310 miljoner,,,ta och sansa er nu…

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
2 July, 2008 12:53

Bäste Kjell! (ler)
Känsligt, känsligt, men jag räds inte din mästrande ton, vilken varit synnerligen framträdande och vanlig från dig mot alla som tyckt annorlunda än Du under denna debatt! Jag väljer att tycka annorlunda än vad Du gör, för att jag har den möjligheten och faktiskt tycker att det är vansinne, när det hela började med ett behov av isyta och andra behov finns! Jag väljer att tycka så av egen fri vilja, det måste inte vara till 100% rätt heller, enligt andra. Men jag väljer själv vad jag skall tro om allt det “dribblande” som varit med Era kalkyler!

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
2 July, 2008 03:28

Jag respekterar alla som kommit med sakargument,tyvärr består de flesta av de anonyma insändarna av en massa felaktigheter.Du påstår att 12 miljoner ger baksmälla..jag svarar…Alla anonyma får ligga på vilken nivå som helst,om jag inte står och bugar för dumheter så är jag mästrande,dryg,översittare,bufflig..
Vanliga epitiet från borgare som uppträder anonymt och inte vågar stå för vad man skriver.Men som jag alltid säger.Verkligheten talar.

Bengt Rahm
Gäst
Bengt Rahm
2 July, 2008 04:24

Vad jag förstår blir kostnaden för en familj med en sammanlagd inkomst på 500.000 kr en årlig summa på ca 1500:-. Detta förutsatt att kalkylen håller och så länge Sparbanken “sponsrar”. Senare kan det mycket väl bli över 2000:- årligen för en familj med medelinkomster.

Jag skulle knappast komma på tanken att andra skulle få vara med och betala sådana summor för mina fritidsintressen. Jag är med i flera föreningar (av icke idrottslig karaktär) med 100.000-tals medlemmar runt om i landet( bl.a STF och SNF). Hur mycket får sådana föreningar i årligt bidrag av Lidköpings kommun?
Varför skall just bandyn få sådana enorma summor? Är det inte rimligt att de som har detta stora banyintresse själva betalar större delen av kalaset?

Vi går mot en framtid med en ytterst osäker ekonomisk utveckling. Det mesta blir dyrare- mat, bränsle, el. Räntorna stiger. Lågkonjunktur med arbetslöshet och sjunkande kommunala skatteintäkter hotar. Visa gott omdöme. Var rädda om våra gemensamma skattemedel. De behövs sannolikt till annat än projekt som Evenemangshallen.

Jag tror dessutom att demokratin har mycket att tjäna på att utomstående företag avstår från att blanda sig i politiken. Tacka vänligen men bestämt nej till Sparbankspengarna.

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
2 July, 2008 04:35

Kjell!
Jag har följt den här debatten sedan den började. Jag kan inte se att de som ändå försökt argumentera för sin sak blivit särskilt respekterade. Ett fåtal har nått upp till ditt epitet att vara utan felaktigheter! Samhället pratar om förakt mot politiker och dess utövare! Min sanning av detta framträder just när Du säger att ingen annan vet, alla har fel, men jag, jag har koll, så rätta in Er! Det är ett förakt mot de få, som ändå orkar och vågar göra sig hörda. Som, sak samma om det innehåller felaktigheter, ändå vill påtala sin uppmärksamhet om den oro man känner inför sådana här volymiösa beslut som har långtgående kvarstannande effekter. 12 miljoner är för mig gigantiska pengar! Kul att det går så bra för Lidköping NU! Men överskottet Du nämnde var för just 2006. Kan Du se in i framtiden Kjell och tala om att kommunens siffror ser lika bra ut om 3 år. Sannolikt inte! De kalkyler Ni presenterat har inte behandlat kommunens ekonomi i någon riskanalys. Hade Ni gjort det hade Ni presenterat denna för oss oroliga. Behovet började med mer isyta för isidrotterna. Bygget av denna hall frisläpper HELA 7 timmar inne i ishallen för de som inte har böjd klubba. 40 miljoner skulle man skaka fram från Bandyns sida då i sponsorer……..med detta menar jag att det har skenat iväg lite och efterhand så har argumenten skiftat rejält fram å tillbaka. Nä Kjell, låt verkligheten tala. Tala om för oss, som då inte vet, hur det då egentligen ser ut. För den bild som kommit fram ger en bild av ett tillgodosett särintresse i mina ögon, men jag är mänsklig och kan givetvis ha fel, någon gång!

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
2 July, 2008 07:51

Heja,Isprinsen,,Detta var det bästa du skrivit.Nu är det seriöst…Arenan byggs för att stå och verka i kanske 100 år. Ha lite perspektiv och se vilka möjligheter som ges. De 70 miljonerna som möjliggör evenemang kommer inte från skattebetalarna. Givetvis är de tolv miljonerna inte av den storleken att det äventyrar nån ekonomi.Den är heller inte av den storleken att det gör från eller till om exempelvis regeringspolitik skulle påverka kommunens ekonomi. Vi arbetar tillsammans med Svenska kommun och Landstingsförbundet och få treårsprognoser, Vi ser inget där som kommer att förändras.Givetvis kommer det att tillsättas en marknadsorganisation som skall sälja in arenan. Detta kommer att ge intäkter som idag inte är budgeterade. Om alla idrotter och gala kultur är särintresse så respekterar jag den åsikten. För mig är det en stor tillgång och som berikar livet. Idrotten är vår största tillgång i ungdomsverksamheten och skall stödjas.

Rickard Jonsson
Gäst
Rickard Jonsson
2 July, 2008 08:46

Att ni som bor i Lidköping och hatar Villa inte kan ta och hålla käften.
För oss Trogna Supportrar som förjlt villa hela livet är det en ren dröm vi är i nu. Efter som bandy förbundet har flaggat för att i fram tiden så får man ingen elitlicens om man inte har en hall. Dettta bettyder att Bandyn står inför en mordenisering som inte är en dag försent. För er som hatar villa borde tänka om. Vi har en ungdomsektion som genom tiderna har vunnit allt vi är rankade 3 i maraton tabellen VI ÄR EN AV LANDETS STÖRSTA BANDY KLUBBAR OM MAN SER TILL HELHETEN. Ni borde vara stolta att ni bor i en sån fantastisk stand men ett så bra lag.. Ta och bli stolta för att vi har ett bra bandy lag i stan.. Vilket ni blir när det går bra då var helt plösligt alla Lidköpings bor Villa Fan.. Ge er nuoch kom och stöd vårat Fantastiska bandy lag

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
2 July, 2008 11:17

Kjell o Rickard
Sedan flera år är jag Villait. Trogen tillräckligt för att inte kalla mig medgångssupporter. Men som Kjell säger försöker jag ha lite perspektiv och se helheten. Jag är också vän av ishockeyn i stan.

Är därmed också tillräckligt insatt i vilka problem dessa tillsammans med konståkningen har med att få tider på rimliga klockslag. Då menar jag inte annat än ungdomsverksamhet. Konståkningen och hockeyn tillsammans är nästan dubbelt så många ungdomar än bandyns alla samlade ungdomar. Med detta som underlag och det Du själv uttrycker Kjell borde Ni då tillgodosett även denna ungdomsverksamhet med den trångboddhet dessa fortsättningsvis kommer inneha.

Kalkylen för en nybyggd ishall fick Ni i den första studien som presenterades tidigare, vilket ju endast var en 10-del av nuvarande totalkostnad. Vansinnigt mycket pengar det också! Den hall som Nu byggs, byggs inte för att gynna ungdomsverksamheten. För det hade man valt något enklare. I detta menar jag att det ligger ett särintresse för en Elitsatsning på en smal idrott utan någon perspektivstudie i grunden. Att bandyförbundet gått ut o sagt att det krävs en hall för vidare elitspel, måste ändå ses som horribelt ointressant. Vad har detta förbund för kraft att sätta bakom dessa krav.

Av vad som tidigare sagts av dig Kjell, blir man som ungdoms- och idrottsvän inte gladare av att Du tydligt uttryckt att fler satsningar på idrotter i stan kommer att få stå tillbaka för denna satsning. Var är perspektivet i detta, när främst våra hallidrotter inte kommer att få sina möjligheter att nå sina mål- och visioner? Det handlar inte om alla idrotter eller gala kultur. Det handlar om en idrott, bandy och det är ett särintresse. Det handlar om för stora pengar!

Sedan tror jag att Villa tar SM-GULD ändå. Som supporter tror jag varje år när jag står på läktaren, att Villa skall göra detta, oavsett hall eller ej!

Rickard Jonsson
Gäst
Rickard Jonsson
3 July, 2008 06:28

Isprinsen

Att ishockyn och Konståkarna skulle vara dubbelt så många som alla Bandy ungdomar talar ju bara för att du inte har något speciellt underlag för vad du pratar om…

Vi får inte glöma att Villa/Lidköping BK är ett Elit lag. Den dagen hockyn är i närheten av det så kan jag lova att jag ska stötta dom oxå. Men det är klart att man ska väl satsa på allt tex Fotbollen med alla ungdomar.

Fredrik
Gäst
Fredrik
3 July, 2008 08:41

Bäste Rickard,
Isprinsen har faktiskt rätt! Ishockeyn och konståkningen tillsammans är dubbelt så många som bandyutövarna. Jag vet att ishockeylaget HCL är den största hyresgästen på isstadion och köper mest istid av alla föreningar som är verksamma där. Är inte så konstigt då det är den största ungdomsföreningen inom ishockey i Västra Götaland. Konståkningen köper själva in lika mycket istid som Villa gör. Jag håller med Isprinsen i hans resonemagng kring det men sedan resonerar densamme att det bara släpps 7 extra timmar från Ishallen tack vare Evenemangshallen. Där har du både rätt och fel. Både ishockeyn och konståkningen kan ju faktiskt nyttja Evenemangshallen också. Skulle de inte göra det så blir det bara de 7 timmar som frigörs men använder man den större isen i Evenmangshallen till skridskoövningar och liknande så kan ännu mer tid frigöras.

Blixten
Gäst
Blixten
3 July, 2008 09:35

Rickard Jonsson som tydligen sitter inne med underlagen kan väl presentera dem här. Hur ser det ut?

WiseOne
Gäst
WiseOne
3 July, 2008 09:45

Att Villa är ett elitlag stämmer väl, men i en sport som inte är så stor som anhängarna vill göra gällande!

Oven
Gäst
Oven
3 July, 2008 02:07

WiseOne, för att växa och ha möjlighet att utvecklas krävs också förutsättningar. Varför tror du att man spelar fotboll på konstgräs t.ex. typ Elfsborg m.fl.

Villait
Gäst
Villait
3 July, 2008 09:39

Hur mycket ni än gnäller,debatterar.skäller,gnyr eller gråter så kommer evenemangshallen att byggas och det är så fruktansvärt skönt för en villasjäl: ) men om sanningen ska fram så hade en bandyhall räckt för alla villaiter och antagligen spelare också..Men det är ju därför det byggs och heter evenemangshall för att det ska anordnas annat än bandy där så gnäll inte på föreningen villa hela tiden..Och föresten om man bor i en stad med ett elitserielag så stöttar man väll det!!Men det finns ju tyvärr gamla gråa insnöade individer som måste gnälla på villa så fort man får chansen..GLÄDJS istället för ett elitserielag..och om en sport som bandy är ganska liten…..ganska bra av en så liten sport att dra mest publik av alla sporter i lidköping hmm kanske därför man ska sattsa på en sån sport eller?? och svara gärna på det här om det nu anordnas några större evenemang i lidköping i framtiden( kom ihåg melodifestivalen i västerås) så kommer ni hallmotståndare då vägra sätta era fötter i hallen?? för något så dumt som en evenemangshall kan man väll inte gå till eller??

Gungner
Gäst
Gungner
4 July, 2008 12:31

Vilket väldigt gnällande. Visst kostar ishallen pengar, men det handlar ju om en byggnad som kommer att stå i åtskilliga år och ge tusentals Lidköpingsbor glada stunder, vare sig de är bandyåskådare, skridskoåkane barn eller besökare på något av de evenemang som kan anordnas i hallen.
Och, ni som gnäller och får det att låta som om hallen blir en kvarnsten om halsen på alla skattebetalare: vet ni vad exempelvis stridsflygplanet Gripen kostat en vanlig svensk familj? Och hur mycket glädje har ni fått av det planet?

Blixten
Gäst
Blixten
4 July, 2008 06:48

Rickard Jonsson sitter fortfarande hemma på kammaren och räknar på sina underlag över aktiva i de olika idrotterna i Lidköping. Hur ser det ut?

Elof
Gäst
Elof
4 July, 2008 12:00

Gungner: Nu tänker du fel. 2 fel gör inte att det blir rätt. Så bara för att Gripen kostat och kostar en massa pengar så ska vi slänga bort ännu mer pengar för det kvittar juh. Inte så smart tänkt serru. Sedan så har jag inte för mig att det är Lidköpings kommun som bekostat och bekostar försvaret/flygvapnet direkt utan det trodde jag skedde på riksnivå.

Kenneth
Gäst
Kenneth
13 July, 2008 02:11

Hej. alla som läser detta. vad kostade idrottenshus när det byggdes ? och badhuset ? och stadsparken ?m,m. och finns det någon i lidköping som inte har varit i någon av dessa fasaliteter! men utan förnyelse så skulle vår kommun förfalla och avfolkas. nu äntligen har det tagits ett beslut som borde varit fattat och redan genomfört för flera år sedan. då hade vi kanske redan varit guldmedaljörer i både bandy och konståkning. allt var inte bättre förr som många tror men billigare med fasit i hand!

Rickard Jonsson
Gäst
Rickard Jonsson
28 July, 2008 05:54

Detta handlar ju inte om Bara Villa Det finns Fler bandy klubbar i stan om ni inte vet de.. Ni kommeraldrig att få i mig att hockey å konståkarna är dubbelt så många aldrig i någons dröm ens en gång.
Jag är Född Villait och kommer dö villait och jag skiter i allt annat än villa

Sådetså
Gäst
Sådetså
29 July, 2008 10:17

Finns ju en anledning till att bandy inte är en så stor sport.
Men en evenemangshall är ju kanon om den ger mer is tid till bla hcl mm