Gå direkt till Nyheten (Debatt: Besöksnäring måste vara mera än ett mantra)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Besöksnäring måste vara mera än ett mantra

Publicerad Wednesday, 02 July 2008, 14:03 av Insändare

– Det finns bättre skäl att bygga en evenemangshall än att ta till besöksnäringen, skriver en debattör i en artikel i dag.

Här är debattartikeln i sin helhet:

– – – –

Besöksnäring måste vara något mera än ett mantra.
 
Det har t ex Vara kommun förstått. Eftersom man är en landsbygdskommun och har mycket stallplatser och hästar så satsar man på hästsport. Inom den sporten finns det gott om utövare som är villiga att öppna plånboken. Och det är ju faktiskt det som det går ut på. Att få folk att spendera på, i detta fall, stallplatser, hästfoder, övernattningar, resturangbesök, dagligvaruhandel. Marknaden ligger öppen för ridläger och tävlingar som sträcker sig över flera dagar. Smart!
 
Det grundläggande tänket är att man fångar upp en stark sida och förvaltar den så att man kan få en viss avkastning på varje satsad krona. Det är så som tilltänkta näringsidkare också måste resonera. Vara kommun kommer med all sannolikhet att lyfta besöksnäringen ordentligt med sin satsning. Ett lyft för hela Vara är vad som behövs. Man är inte någon turistort av rang. Konserthuset har förvisso satt Vara på kartan men är väl inte direkt lönsamt. Men med det har man profilerat sig och gjort sig känt inte enbart i Skaraborg.
 
Vad har detta med Lidköping att göra? Egentligen ingenting annat än att peka på att det är viktigt att förstärka det man är bra på inom besöksnäringen. Lidköping, Vänern, camping, bad,attraktiva besöksmål etc.
Näringsidkare nöjer sig inte med aktiviteter som inskränker sig till inköp av Big Mac och Cola i Ågårdsrondellen. Man behöver inte alls vara bandyhatare för att förstå detta resonemang. Man kan t o m vara intresserad. Framför allt: Det är inte relevant att svänga sig med begreppet besöksnäringen för att motivera satsningen på en ishall. Det finns inga rimliga proportioner. Skälet att bygga för att stödja isidrotterna är helt ok men då skall man ärligt säga det.
 
Initierad innevånare