Gå direkt till Nyheten (Varnar för spotlights i taket)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Varnar för spotlights i taket

Publicerad Friday, 04 July 2008, 08:39 av Redaktionen

Spotlights som taklampor, infällda i tak och väggar, kan enligt räddningsverket vara en brandfara. Flera bränder tros ha orsakats av undermåliga armaturer och felaktiga installationer. Nu går även Länsförsäkringar i Skaraborg ut och varnar.

Den senaste tiden har Länsförsäkringar Skaraborg märkt av allt fler bränder som beror på elmaterial av dålig kvalitet och bristfälliga elinstallationer. Det handlar framför allt om villor som drabbats av bränder. Försäkringsbolaget varnar för brandriskerna och uppmanar till uppmärksamhet framför allt vid nyinstallation.

Det skriver Länsförsäkringar Skaraborg i ett pressmeddelande.

Idag är det vanligt med infällda spotlights som placeras i ett hål i taket. När man stoppar in armaturerna med hög värmeutveckling nära brännbart material, ofta trä eller plast, är risken för brand stor. Transformatorer som byggs in utgör också en stor brandrisk eftersom de kan bli väldigt varma och överhettas.

– Det är viktigt att tänka på att elinstallationer kan utgöra stora risker och man bör därför alltid konsultera en behörig elektriker för installationen, säger Mats Andersson, elbesiktningsman på Länsförsäkringar Skaraborg.

Länsförsäkringar Skaraborgs besiktningsmän har också märkt att vissa elcentraler och lysrörsarmaturer som är tillverkade i plast av sämre kvalitet och inte tål värme särskilt bra utgör en stor fara. Vid dåligt åtdragna skruvförband är det risk för att plasten smälter och droppar med brand som följd.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Magnus
Gäst
Magnus
4 July, 2008 04:58

Vanliga svenssons ska inte installera spotar själva. Dels har dom inte behörighet (iof har dom det om det är 12-24V spotar), sen har dom inte kunskapen (oftast).

Det finns två alternativ; antingen att spotarna installeras i en vanlig apparatdosa eller i ett hål i taket + en “burk” ovanför. Värmen som bildas är ibland flera hundra grader.

Så som det står i artikeln; anlita elektriker som vet vad dom gör.

Varsam
Gäst
Varsam
4 July, 2008 05:46

I Norge har man ibland s k downlights (halogenspotar) i fritidshus av timmer. Timmerstockarna kan börja brinna efter det att man släckt lamporna då värmen successivt torkar ut träet och hettan förorsakar en osynlig glöd. Likaså kan downlights torka ut gipsplattor så att armaturen plötsligt faller ner. Detta har uppmärksammats mycket i Norge de senaste åren.

realist
Gäst
realist
4 July, 2008 08:40

Säkert Hedvalls fel alltihop. Han är väl orsaken till allt fel i samhället?

Elof
Gäst
Elof
5 July, 2008 12:06

realist: är du så korkad eller gör du dig bara till?