Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hur mycket skog ska fällas i Lidköping?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hur mycket skog ska fällas i Lidköping?

Publicerad Friday, 18 July 2008, 09:21 av Insändare

– Hur mycket skog skall fällas i Lidköping när det byggs äldreboende vid Ågården – en av Lidköpings finaste skogar, undrar bengt Rahm i en debattartikel. Han undrar också hur skogen som fälls ska ersättas.

Här är artikeln i sin helhet:

– – – –

Det är med stor oro många väntar på att motorsågarna skall dra igång igen i den fina Ågårdskogen

Trots att jag själv arbetar på ÅVC har jag ännu inte mött någon som vet vilken del av skogen som skall avverkas i samband med bygget att det nya Äldreboendet. Är det någon som vet? Rör det sig om ett större skogsparti med tanke på byggnader, gator, parkeringsplatser?

Var det verkligen nödvändigt att ta vår kanske mest omtyckta närnatur i anspråk till detta bygge? Fanns det inte en enda tomt inne i de mer centrala delarna av kommunen som hade varit lämpligare?  Hur är det t.ex.med den obebygga tomten nere vid Limtorget? Vad skall den användas till? Med lite god vilja hade det säkert gått att få till ett äldreboende snabbt som en första del i byggandet av Hamnstaden!

Jag sitter med en liten broschyr från SNF framför mig som heter “Skydda skogen runt knuten”.  I denna kan man läsa om skogens värden:
– En promenad i närskogen ger avkoppling och motion. Man kan njuta av tystnaden, vila hjärnan och bli fri från vardagsstressen. Man kan hämta kraft och öka sin livsglädje medan ögat fångar in naturens skönhet.
Friluftslivet ger både rekreation och hälsa. Mötet med växter och djur ökar lusten att förstå hur naturen fungerar.  Skogen bidrar till renare luft och minskat buller.
 
Tre av fyra svenskar vistas i skogen varje vecka. Människor blir både friskare, gladare och harmoniskare av att ha skogen inpå knuten.

Den kanske saknare värde för de som bara räknar livskvalitet i kronor och ören men för alla oss som insett att livet handlar om mer än pengar är naturen och skogen guld värd!
 
Nu lär bygget av Äldreboendet inte gå att stoppa men det blir ytterligare areal skogsmark att nyplanera. Var skall detta ske om inte värdefull åkermark skall  tas i anspråk?
 
Om flyget läggs ner på Hovbyfältet  torde väl detta stora markområde kunna användas till  både skogsplantering och för nyskapande av åkermark…

Och hur är planerna nere vid Framnäs camping? Skall delar av denna närnatur också bort i samband med att campingplatsen skall utvidgas?

Finns det överhuvudtaget någon tätortsnära natur som politikerna i Lidköping vill skydda? 

Bengt Rahm

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Skogs Mulle
Gäst
Skogs Mulle
19 July, 2008 10:59

Varför skall det sparas? När det finns skog åt alla väderstreck utom N. Hugg ner och låt staden expandera!!!