Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Va ä slåttet?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Va ä slåttet?

Publicerad Friday, 25 July 2008, 05:49 av Björn Smitterberg

– Va ä slåttet?
Frågan var knivskarp när redaktören häromkvällen tog sin kvällspromenad per cykel och gående över torget fick frågan, ställd på bredaste stockholmska. Slottet, brukar andra säga, schlôttet säger Lidköpingsborna.

Frågan föranledde redaktören att fundera några sekunder – Slottet? Men stockholmaren kompletterade:
– Vi ska på operan.

Aj, nu var goda råd dyra. För det var i sista minuten att hinna till operan på Läckö slott. Stockholmaren trodde att Läckö slott låg inne i Lidköping, nu stod han vid Magnus Gabriels jaktslott på Nya Stadens torg, och tyckte inte alls det liknade bilden av Läckö slott som han tidigare sett.

Sällskapet han var med i sa inte något, tittade mest uppfordrande på redaktören som naturligtvis skulle vetat bättre. Turistbyrån? Buss? Har sällskapet bil?

– Visst har vi bil. Vi ha vare på Läckögatan men hitta inget slått där heller.

Nu kunde redaktören åtminstone visa sällskapet hur man tar sig till “slåttet”. Att det krävs en bilresa på några mil – det hade sällskapet inte räknat med.

– Ligger det på vischan? Jag trodde slått alltid låg mitt i stan…
För övrigt…

… är det kanske dags att börja ta i Spiken med lite varlig hand. Det har utvecklats snabbt det lilla fiskeläget – där turismen numera har betydligt större betydelse än fisket.

Men turisterna kommer inte till Spiken till varje pris. Är Spiken det genuina fiskeläget längre? Kommer turisterna att återvända – ja vi närturister kommer förstås, men andra?

Redaktören kommer från en trakt där turismen också har stor betydelse. Men där har det gått för långt på vissa ställen – turister klagar över att det genuina kommersialiseras, att det blir allt svårare att känna sig som en upptäckare.

Nu var det inga pekpinnar från redaktören i det här fallet. Men kanske vore det tid att verkligen ta en debatt: var går gränsen för det genuina, hur mycket kan man tillåta på Spiken och på andra stränder. Hur länge är det något att vara rädd om?

För övrigt…

… är det spännande att se hur Rörstrand förändras. Antalet företag växer snabbt – se bara skylten. Men den största skylten sitter tvärsöver gatan och vad handlar den om? “Rörstrands Turistcenter” står det på skylten. Det måste väl vara lite vilseledande?

I själva verket borde det stå att  Rörstrand i Lidköping är ett av Västra Götalands viktigaste inkubatorer (modernt ord för plats där många små företag får blomma och växa)
För övrigt…

… har redaktören börjat fundera på om en liter kan ha olika rymd. Redaktören gillar nämligen jordgubbar men är inte särskilt begeistrad i plockningen av godsakerna. Därför blir det att köpa.

Under flera veckor har det funnits ungdomar vid de större butikerna och på torget. Skyltar har tydligt sagt: 30 kronor per liter!

Men redaktören är ju i grunden en misstänksam själ. Flera gånger har redaktören börjat hälla upp den där jordgubbslitern i ett vanligt litermått. Den köpta litern har varit en pappask som varit fylld med råge.

Men jordgubbslitern har aldrig fyllt upp mer än åtta deciliter i litermåttet. Är det då fel på litermåttet, nej även ett i rostfritt stål har prövats. Nu, invänder vän av ordning, är ju gubbarna på bilden rensade. Ja, men den rensningen hade inte särskilt stor betydelse för volymen.

Så frågan är: Finns det särskilda litermått för jordgubbar? Varför inte sälja per kilo?
För övrigt…

… anser redaktörn att Lidköpings kommunpolitiker skall kräva att Västtrafik öppnar ett servicekontor i Lidköping. Det är skandal att vi i en av de största städerna ska behöva åka till Skövde i sådana ärenden.

Trevlig helg.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tveksamt
Gäst
Tveksamt
27 July, 2008 09:19

Tror nog att det är den äldre generationen som säger “schlôttet” osv och inte alls “Lidköpingsborna”. Men att det givetvis finns undantag.