Gå direkt till Nyheten (Lidköping bildar vindkraftbolag?
Storsatsning väntas i Hasslösa)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping bildar vindkraftbolag?
Storsatsning väntas i Hasslösa

Publicerad Friday, 01 August 2008, 14:19 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommunledning överväger  att gå in som delägare i ett nytt vindkraftföretag – Skaraborgsvind AB – som planerar att bygga23 aggregat om vardera två megawatts märkeffekt på det som tidigare var flygfält i Hasslösa.

En del av de nya aggregaten hamnar i Skara kommun, men deflesta i Lidköping. Lidköpings kommun har nu att godkännaeller förkasta den planering av området föär vindkraft som gjorts, och kommunen har också möjlighet att gå in som delägare.

Lidköpings kommun funderar på att bilda ett vindkraftföretag – ungefär som man i dag har ett bolag för värmekraftverket i Lidköping. Skraborgsvind AB har hittills givits en “svagt positiv” signal vid ett möte med kommunalrådet Kjell Hedvall.

Förebilden för satsningen är Falkenbergs kommun som gjort stor satsning på vindkraft i egen och delad regi. Vindkraften bedöms få god lönsamhet framöver, och även om det inte blir ett effekttillskott i Sverige blir det ett tillskott av energi.

Förutom Kjell Hedvall och kommunens utvecklingsledare för bl a energifrågor  – Elisabet Lundgren Alm – är även chefen för Lidköpings Elnät, Håkan Ander, inkopplad på utredningen kring ett vindkraftbolag och satsningen på Hasslösafältet.

Miljöpartiets Göran Larsson har i fullmäktige nämnt möjligheten att placera vindkraft i Kinneviken.

På tisdag skall kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera vindkraften i Lidköping och kommunens engagemang.