Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: 080808080808)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: 080808080808

Publicerad Friday, 08 August 2008, 05:56 av Björn Smitterberg

Det gäller att hålla reda på tiden. I Stockholm skall nollåttorna ha festival för att fira den exakta sekunden. Nästa festival blir i september nästa år på annan plats. Hade Lidköping festival 0510?  Nej, men nu är det dags. Nu börjar äntligen De la Festival!

Själv har redaktören fullt sjå att hålla reda på alla andra tidpunkter än just 080808. Datorn plingar stundligen fram nya påminnelser, i fickan ligger en almanacka som tidvis känns som om den väger ett kilo.

– Har du tid en stund, frågade en person redaktören på en gata häromdagen.

– Ja, egentligen inte, svarade redaktören men insåg omedelbart att det inte spelade någon roll för den frågande personen lovade “skulle hålla sig kort”.

– Vem har bestämt att det skall byggas parkeringsplatser av busstationen på torget?

Nu började redaktören förstås fundera: Hur långt borta har karlen varit under våren och försommaren? Har han inte följt debatten alls?

– Samhällsbyggnadsnämnden, började redaktören försiktigt säga och lyfte på en fot för att fortsätta promenaden i färdriktning mot bostaden.

Men det hjälpte inte. Den mötande fortsatte:

– Det spelar ingen roll vem som bestämt egentligen, det verkar ju helt fel (redaktören har ändrat de hårdaste uttrycken här…)

– Varför köper kommunen mark och fastigheter för 17 miljoner i Änghagen till affärscenter och bygger parkeringsplatserna på torget?

– Men det sägs att fastighetsägare och affärsm…

– Det sägs, men det är fel. Jag är fastighetsägare och har aldrig hört talas om att vi skulle vilja ha parkeringsplatser på torget. Fler parkeringsplatser behövs – men inte mitt i kulturhistoriska minnesmärken. Någon skillnad får det väl ändå vara.

Tiden gick och orden flödade. Efter sex, sju minuter var det slut på det ordflöda som utlovades vara kortfattat.

– Skriv det, sa mannen och gick.

Den tiden var nu försvunnen.

Med tiden har redaktörens minne försämrats. Kanske får det inte plats mer, eller också har redaktören samlat på sig en massa onödigt vetande, så det viktiga trängs bort.

Redaktören vet precis vem mannen på gatan är, och vad han heter. Men namnet vill bara inte komma fram… Med tiden kommer jag väl ihåg.

För övrigt…

… är det där med namn uppenbarligen spännande. En politiker som ringde mig häromdagen sa att han slutat läsa Lidköpingsnytts debattsida:

– Där är ju bara folk som gömmer sig under signatur (hur han nu kan veta det om han inte läser sidan).

– Det finns en hel del länder i världen där många skulle vilja gömma sig bakom signaturer. Är det ett konstigt krav att de vill ha den rätten precis som svenskarna?, svarade redaktören.

– Dessutom har det inte alltid med sakfrågan att göra om det är ett namn eller en signatur.

Det svaret tog skruv, för politiken fortsatte:

– Ja, egentligen var det ju en annan sak jag skulle fråga om….

Ja, så är det. När det kommer till kritan så blir det ingen debatt ändå. Vissa gnatar om signaturer och fortsätter debattera och tycker debatten är trevlig. Andra tycker att alla andra alltid har fel och måste rätta till dessa fel. Övergripande uttryck – mer bildlika än exakta – blir då föremål för en noggrann granskning för att komma ifrån sakfrågan.

Men tyvärr vill 90 procent av Lidköpings politiker inte vara med i debatten. Redaktören hoppas på en ändring, och har bjudit in till en politikervecka.

En del ogillar att Lidköpingsnytt har en begränsning på 300 tecken i kommentarer. Men det går bra att skriva längre – debattsidan är öppen för alla.

För övrigt…
 
… verkar det vara svårt att få helhjärtat stöd för annat än motorsport och bandy i Lidköping. Direkt bottenbetyg är det att det i söndags, en vecka före inledningen, inte fanns information om De la Festival uppsatt. Lidköpings kommun osynliggör därmed allt det arbete som sker av kulturpesonalen vid egna kontoret, och dessutom hela det föreningsliv och allt det arbete som föreningslivet lägger ned under den veckan.
 
Vid Lidköpings infarter fanns vid alla infarter information om att det är en bilträff vid Spiken i slutet av månaden – men inte en rad om De la Festival.
 
Det är dåligt av den som ansvarar för den här informationen. Det är faktiskt ett bottenbetyg. Men tyvärr är den symptomatisk. Lidköping har personal i kommunledningen som tycker det ska vara mer av dagsländor på torget i form av sponsrade radioprogram än att lägga in rejäla artistuppträdanden i De la Festival. Här får tjänstemännen slåss för varenda krona och hänvisas till att tigga. Det hedrar Sparbanken Lidköping och NLT att dessa så tydligt och osjälviskt går in och stöttar De la Festival.
 
För två år sedan stod ett kommunalråd och invigde det första Del a Festival med att detta skall bli en tradition. Innan den tredje festivalveckan inletts bloggar samma kommunalråd att det sponsrade radioprogrammet är bättre. Varför inte lägga ihop det hela? Vad utesluter det andra? Varför ställa upp med en halv miljon på ett program för några timmar, medan man satsar mindre än det på nio dagar som arrangeras lokalt under De la Festival?
 
För övrigt…
 
… har redaktören tidigare påpekat den konstiga svenskan när det gäller påpekanden om ordningen vid offentliga toaletter.
 
Vid Filsbäcks parkering finns en sådan skyltning gjord av Park Gata – som också påpekar att övervakningen över toaletterna skärpts. Och frågan kvarstår: Hur?


Strax intill sitter en liten box. Den ser ut så här. Det är ju tur att innehållet inte legat kvar sedan 2003.
 
För övrigt….
 
… rekommenderar redaktören ett besök på Torggatan. Detta med anledning av att Lidköping är en sjöfartsstad. På Torggatan blommar nämligen båtarna. Redan förra året kom båtarna upp som i sig är fina skulpturer på gågatan. Sommartid och en stor del av övriga året är det här riktigt prunkande skepp. Och nästan varje dag kommer det en liten bil och vattnar. Snyggt – och snyggt skött.

Torggatan är ett av Lidköpings största turiststråk – det binder ihop Nya Staden med Rörstrandsområdet. Det är bra att den gatan får särskild omtanke. redaktörens förhoppning är att det som tidigare varit Rikets sal inte rivs. Förslaget att riva och bygga nytt är väl en sak men så osmakligt och missanpassat nybygge som planeras – det vore förödande.

Veckans dåliga vits…

…  med tanke på att det varit ganska mulet och en hel del regn:
– Nu försvann äntligen molnen!
– Visst, det var stackmoln.

God helg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
8 August, 2008 09:50

“verkar det vara svårt att få helhjärtat stöd för annat än motorsport …” Hur många år har inte motorsporten fått ligga i malpåse i Lidköping? Skärpning redaktörn ;-(