Gå direkt till Nyheten (Kommunens kapital har minskat 153 miljoner i år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kommunens kapital har minskat 153 miljoner i år

Publicerad Tuesday, 12 August 2008, 14:20 av Björn Smitterberg

Nedgången på börsen har satt tydliga spår i ekonomin för Lidköpings kommun. I stället för att använda ett förväntat överskott på 73 miljoner kronor i budgeten kanske kommunen nu i stället får bokföra en förlust på kapitalet med ungefär lika mycket – och i stället långa cirka 35 miljoner kronor på checkkredit för att få allt att gå ihop på slutet.

Det är kommunens ekonomichef Martin Isén som sammanställt utvecklingen av det kapital som vid början av året var 1.625 miljoner kronor. Men i stället för att stiga i värde som förväntat har det blivit en nedgång – som kraftigast var nedgången i juni. Politikerna har antagit en budget för i år som bygger på att man ur kapitalets överskott skulle ta 73 miljoner kronor och använda i budgeten.

Men nu finns inte längre det överskottet – just nu är det ett minas på 77 miljoner kronor. Det är alltså 153 miljoner kronor mindre än kommunen räknat med.

Det här påverkar främst det kommande bokslutet. Där tas det bokförda värdet upp. Och det sker inte förrän till årsskiftet.

När det gäller tillgången på pengar i kommunen påverkas det inte lika mycket – men en del. Förutom det överskott som väntades har kommunen en hel del aktieutdelningar och ränteinkomster. Dessa bidrar med cirka 30 á 35 miljoner kronor. Förlusten i reda pengar är alltså inte så stor som det bokförda värdet.

– Det betyder helt enkelt att vi får utnyttja vår checkkredit i större utsträckning än tidigare, säger Martin Isén.

Långsiktigt är det inga dramatiska förändringar för kommunen. Om nedgången av börsen blir riktigt långvarig måste förstås politikerna agera – antingen genom att skaffa pengar på annat sätt eller genom att spara.

Lidköpings kommun har en checkkredit hos Sparbanken Lidköping på 250 miljoner kronor – och det är gott om utrymme kvar innan det slår i taket. Andra lån som kan behövas för långsiktiga investeringar upphandlas var för sig genom anbudsgivning.