Gå direkt till Nyheten (Debatt: Politikerna har ett tungt ansvar för CIEL)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Politikerna har ett tungt ansvar för CIEL

Publicerad Wednesday, 13 August 2008, 20:18 av Insändare

– Det är politikerna som anslagit pengarna till CIEL, skriver en debattör i Lidköpingsnytt i dag och kommenterar vad två politiker – Kjell Hedvall och Johnny Fröjdh – skrivit om nedläggningshotet som vilar över CIEL. För att läsa om CIEL – klicka in i Lidköpingsnytts nyhete från tisdagen.

Här är debattartikeln i sin helhet:

Nu blir jag så där konfunderad igen. Lidköpings kommuns satsning på CIEL har gått åt skogen och två av kommunens mer välkända politiker kommenterar utvecklingen i sina respektive bloggar.

Kommunalrådet Kjell Hedvall skriver “skulden ligger tung på de som rekryterade verksamhetsledaren som i stort sett kört Ciel i bott. De andra ägarna och ordföranden har också ett stort ansvar för detta misslyckande”.

Politikern Johnny Fröjdh skriver att Ciel drevs igenom “ivrigt påhejade av diverse höga tjänstemän”, de senare underförstått kommunala tjänstemän. Han fortsätter så här: “Nu får vi sätta stopp för vissa människors lekstuga med kommunala medel. Det kostar alldeles för mycket att låta dom hålla på.”

Men hallå! Är det inte politikerna som har fattat beslutet och anslagit pengarna, både initialt och därefter i form av extra tillskott för att rädda verksamheten? Är det inte politikerna som ska värdera och ta ställning till förslagen från kommunens tjänstemän? Är det inte politikerna som till och med ger tjänstemännen i uppdrag att utarbeta förslagen?

Dessutom är det väl kommunen som i kraft av huvudägare i det kommunägda aktiebolaget Ciel har utsett styrelseordföranden och troligtvis även ytterligare någon ledamot (hur styrelsen är sammansatt går tyvärr inte att hitta information om varken på Ciels eller Lidköpings kommuns hemsida). Denne styrelseordförande är ansvarig tillsammans med styrelsen för tillsättningen av verksamhetsledaren (som Hedvall anser har kört verksamheten i botten). Styrelsen är dessutom ansvarig enligt aktiebolagslagen för bolagets ekonomi.

Som huvudägare bär med andra ord Lidköpings kommun ett mycket tungt ansvar.

Så hur kan det komma sig att politiker från vänster till höger, nu tvår sina händer och skyller på någon annan?

“I won’t pay”

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
f.d. sosse i lidköping
Gäst
f.d. sosse i lidköping
13 August, 2008 08:54

Vilka kan det vara som har lekstuga med våra skattepengar, de har väl inte varit med och bestämt om den nya hallen jonny?

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
13 August, 2008 10:10

Som sagt 100 ggr tidigare,,innan ni bygger upp agument för en insändare..Ta reda på fakta.Kommunen är inte huvudägare. Fyra ägare.Kommunen har 45 %.Således minoritet.

Karin Andersson
Gäst
Karin Andersson
14 August, 2008 12:01

Här visar det sig än en gång liksom i motorstadion fallet, att politikerna inte verkar förstå vem det är som bestämmer och har ansvar. Man kan ifrågasätta politiska uttalanden av denna typen, men väljer man gruppstyre som blir det ju inget enskilt ansvar , detta är ett typfall till.

Peter Funderaren
Gäst
Peter Funderaren
14 August, 2008 07:17

Det är väl samma politiker som IVRIGT har drivit fram den nya Evenemangshallen istället för att använda den befintliga Ishallen för evenemang. Smällen som kommer när hallen blir en flopp värre än CIEL. Synd att det inte fungerade med CIEL idén var bra men sedan !!!!!!!.

I won't pay
Gäst
I won't pay
14 August, 2008 07:37

Varför har kommunen stått för alla kostnader när man äger 45 %? Enl uttalande av Hedvall i Lidköpingsnytt häromdagen. Varför är inte ägarskap och styrelse angivna på Ciels hemsida?

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
14 August, 2008 07:48

Ciel var ett bra försök. “Bättre lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge.”

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
14 August, 2008 09:47

Som sagts.De andra ägarna skall inkomma med svar om de vill vara med och täcka förlusterna. Att bedriva utvecklings o utbildningsverksamhet för start av nya företag är inte vinstgivande.Kommunen har lämnat bidrag till detta. De andra ägarna har inte gett bidrag.

Konsekvens
Gäst
Konsekvens
14 August, 2008 10:32

En av huvudsponsorerna “regionen” drog sig ur pga att man vill satsa på centralorten “Skövde” Idiotiskt drag av Lidköpings politiker att erkänna Skövde som centralort, detta kommer bara vara ett av såna negativa effekter av detta erkännande. Idén med Ciel är bra men det finns ju redan en “högskola “