Gå direkt till Nyheten (Motorcyklar – en konst på Vänermuseet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Motorcyklar – en konst på Vänermuseet

Publicerad Thursday, 14 August 2008, 11:39 av Björn Smitterberg

Som en koppling till den stora samlingen av motorcyklister som kommit till Lidköping har Vänermuseet öppnat en ny utställning – The Swedish Style – och det handlar om motorcyklar och konsten med koppling till motorcyklar. Bland annat visas en  serie med elegant lackerade motorcykeltankar.

Bakom lackeringskonsten står Bosse Jensen i Kungsör – som kallas för mästerlackerare när det gäller motorcyklar. Han målar på och målar av motorcyklar och är en stor kändis i MC-världen.

utställningen heter The Swedish Style.

– Det är faktiskt ett amerikanskt uttryck och handlar om hur vi i Sverige vill ha motorcyklarna, säger Claes Hassel, entusiast och arrangör av det stora mötet i Lidköping som väntas samla 4.000 personer.

Harley Davidson-klubben i Sverige är det som har möte i Lidköping och som lockar till hela västra Skaraborg med sina verksamheter. Bland annat kommer de att delta i dagens MC-kortege i Lidköping och säkert även i kvällens (och nattens?) cruising.

Utsällningen på Vänermuseet står till slutetav september och är verkligen spännande.

– Jag har haft tankar på en utställning med koppling till motorcyklar i flera år, säger Kerstin Hallin på Vänermuseet.

Hennes bakgrund är bland annat i Göteborgs museivärld och från denna har Kerstin Hallin fått låna en Harley Davidson från 1924 – en HD Excelsior för att vara exakt.

En annan av motorcyklarna på plats är en Hydro Glide som just fyllt 50 år. I bakgrunden är det två av utställningens konstnärer – Ola Johansson från Mariestad  och Jan-Åke Andersson som gör modeller av motorcyklar i stgengods med speciell salt-teknik som ger den blanka ytan. 

Det är en vacker utställning, här finns akvareller, litografier, olja och stengods i en härlig blandning av flera konstnärer. Visst är den speciell, men samtidigt så spännande att det verkligen är en konstutställning i ordets bemärkelse.

Och centralt placerad är utställningen också – för Framnäsbadet är ett av de områden som motorcyklisterna i HD-klubben använder som tältstad – och det ser ut som en indianstam från 1950-talets serietidningar slagit sig ned.