Gå direkt till Nyheten (Final på De la Festival:
West Side Story i Idrottens hus p g a regn)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Final på De la Festival:
West Side Story i Idrottens hus p g a regn

Publicerad Saturday, 16 August 2008, 08:28 av Redaktionen

På söndag gäller det att vara på plats i Idrottens hus i tid. Då väntas en jätteföreställning i Idrottens hus. Hela föreställningen har nämligen flyttats in på grund av osäkra väderprognoser – det kan bli myckeet regn. ;em Balettakademien och Gothenburg Wind Orchestra ger West Side Story.

Göteborg Wind Orchestra i samarbete med Balettakademien i Göteborg presenterar West Side Story – en klassisk dansmusikal som berättar en modern Romeo och Julia-saga med hänförande och suggestiv musik av Leonard Bernstein.  Över stora delar av världen har den fascinerat en publik i alla åldrar med romantik, spänning och temperament.

Varför då West Side Story, igen!
Varför inte? För rykande aktuellt är just den storyn idag i världen, i Sverige.  Det händer varje dag någonstans i världen – att ungdomar möts, blandas och skiljs åt ofta med våldsam kraft.

Så har det oavbrutet gjort sen West side storys stora premiär 1956 i New York då begreppet musikal tog form och ett helt nytt sceniskt uttryck påbörjade sin populära bana på världsscenerna.

Göteborg Wind Orchestra presenterar i samarbete med Balettakademien i Göteborg en konsertant specialversion av denna musikalernas musikal.  27 musiker i GWO och 30 sång- och danselever kommer att fylla scenen med den laddade musiken, med sång och med dans.

Musikalens tragiska kärlekspar Tony och Maria gestaltas av Niklas Andersson och Therese Andersson, och i rollen som Anita ser vi Malena Laszlo, samtliga före detta elever vid Balettakademien.

Göteborg Wind Orchestra leds av dess chefdirigent och konstnärlige ledare Alexander Hanson. Regissör är Gunilla Ohlsson.

Denna specialversion av musikalen är producerad bla för kulturkalset i Göteborg och DeLaFestival i Lidköping!

Niklas Andersson är en av Sveriges hetaste artister på musikalscenerna, i såväl Sverige utomlands. Som ensam svensk har Niklas spelat tre huvudroller på West End i London; Miss Saigon, Les Misérables och The Phantom Of The Opera. 2007-2008 spelade han Freddy i musikalen My Fair Lady på GöteborgsOperan.

Therese Andersson har stora framgångar på musikalscenerna. Hon har de senaste åren bland annat spelat  huvudrollen Stephanie i Saturday Night Fever på Oscarsteatern i Stockholm och huvudrollen Eliza i My Fair Lady på GöteborgsOperan.

Malena Laszlo är skådespelerska, sångerska och musikalartist som desenaste åren spelat framträdande roller i musikaler som bla Miss Saigon, Cabaret, Jesus Christ Superstar, Grease, Guys and Dolls och West Side Story. Hon sjunger också regelbundet med orkestern Ambassadeur som bla spelat 5 år i rad på Nobelfesten.

Göteborg Wind Orchestra (GWO) bildades i sin nuvarande form 1992 och är med sina 27 heltidsanställda musiker en av Sveriges få professionella blåsorkestrar och en av tre helprofessionella orkestrar i Göteborg. Verksamheten finansieras främst av Göteborgs Kommun, Statens Kulturråd och Försvarsmakten.
GWO:s hemvist är sedan 1998 Kronhuset i Göteborg där ett 50-tal konserter ges varje år. Den klassiska repertoaren blandas med bland annat underhållningskonserter, jazzkonserter, barn- och ungdomsproduktioner.  Ett stort antal av våra främsta solister och artister inom respektive genrer gästar årligen GWO i olika konsertproduktioner. Under maj 2008 genomförde GWO en två veckor lång konsertturné i Kina.

Balettakademien Göteborg är en av Sveriges största dans- och musikalskolor. Lia Schubert startade skolan 1967 tillsammans med Claude Marchant.

2007 firade Balettakademien 40 års-jubileum och kan nu stolt presentera att många av dess före detta elever är bland våra främsta dans och musikalartister verksamma i Norden  och övriga Europa.
Yrkesskolans elever har i allt större utsträckning fått jobb i Sverige och övriga Europa efter utbildningen. Skolans elever har också efterfrågats i samband med olika evenemang. Under säsongen 2007-2008 medverkar flertalet dansare och sångare exempelvis  i föreställningar på Göteborgs Operan.
Musikalen West Side Stoty avslutar veckans kultufestival i Lidköping på söndag kl 18.00 i Stadsträdgården. Missa inte det!