Gå direkt till Nyheten (Debatt: EU – för miljöns skull)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: EU – för miljöns skull

Publicerad Sunday, 17 August 2008, 11:54 av Insändare

– EU bildades för freden, men nu är det en ännu större utmaning som väntar – klimathotet. Och då behöver vi en kraftfull övergripande organisation som EU, skriver en grupp liberaler i en debattartikel.

EU – för miljöns skull

Om ett år innehar Sverige ordförandeskapet i EU

Förhoppningen är att många människor under denna tid kommer att känna sig engagerade då Sverige kan driva viktiga frågor framåt mot ett samarbete som verkligen levererar det medborgarna förväntar sig av EU.
Regeringen har för avsikt att driva fem prioriterade områden
– Klimat, miljö och energi
– Jobb, tillväxt och konkurrenskraft
– Ett tryggare och öppnare Europa
– Östersjön och relationerna med närområdet
– EU som global aktör

Europasamarbetet har stor betydelse för att garantera fred mellan medlemsstaterna, men när nu mänskligheten står inför en ny utmaning – klimathotet, så måste det till en övergripande kraftfull organisation för att stödja de initiativ som måste tas.

EU är i dag den mest ambitiösa politiska kraften i klimat- och miljösamarbetet. Medlemsländerna tar gemensamma, och för alla, bindande beslut om åtgärder för en effektivare klimat- och miljöpolitik. Samtidigt ingår EU avtal med andra viktiga aktörer i världen. EU:s insatser för att Kyotoavtalet inte skulle haverera totalt, har varit betydande.

Världen mår inte tillräckligt bra av isolerade nationella åtgärder på hemmaplan.
Ska vi driva klimatpolitik på allvar måste politikerna i Sverige och världen inte bara ansluta sig till ambitiösa mål. De måste också se till att skaffa sig redskap och organisation för att förverkliga ambitionerna. Sverige har ambitionen att använda EU-ordförandeskapet hösten 2009 till att spänna bågen ytterligare.

Folkpartiet anser att en fortsatt utveckling av Europeiska Unionen stärker våra möjligheter att arbeta på ett effektivt sätt för att rädda vårt klimat, för en bättre miljö, en hållbar utveckling och därmed våra barns framtid.

Folkpartiet tar ansvar för ett starkt EU-samarbete .

Christer Winbäck
Riksdagsledamot för Skaraborg

Sewon Ekberg
Ordf. Liberala Seniorer i Skaraborg

Ulla-Britt Hagström
Liberala Kvinnor

Mikael Wendt
Ordf. Folkpartiet i Skövde

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
17 August, 2008 08:11

Klarar inte “kloka” politiker att samarbeta om stora globala frågor om man inte är med i en union?
Och vilka är det i så fall som inte klarar detta och varför?