Gå direkt till Nyheten (13 krogar fick certifikat för ordningen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

13 krogar fick certifikat för ordningen

Publicerad Thursday, 21 August 2008, 16:53 av Redaktionen

I flera år har krögarna i Lidköping gemensamt utbildat sig och sin personal för att kunna bemöta kunderna korrekt och trevligt. Som första kommun i landet har Lidköping i dag certifierat 13 krogar som uppfyller vissa bestämda krav.

Arbetet ingår i det trygghetsarbete som Lidköpings kommun bedriver och där krögarna kopplades in för några år sedan. Polisen intygar nu att det blivit lugnare på krogarna ochframför allt på gatorna utanför.

Utbildningen har inriktat sig på att servera alkohol ansvarsfullt.

– Öl, exempelvis, är lönsammare för oss att servera än mat, sa Sture Ekelund, en av krögarna som certifierades i dag.

– Men vi måste ha en bra blandning av alkohol och mat på för annars har vi inte folk mer än några kvällar i veckan. Och numer ingår det jobbet som krögare eller anställd på våra restauranger att den gäst som kommer lite vingligt till baren skall erbjudas vatten eller kaffe i stället för alkohol.

Krogarna skall också tydligt marknadsföra alkoholfria alternativ, precis som andra drycker marknadsförs.

För att certifieras skall krögarna bland annat ha även ordningsvakter om sådana anses behövas, och det är ett sett att hålla de berusade borta.

Restaurangerna skall också ha samma regler för kvinnor som för män och gärna en policy om hur personalen skall bemöta kunderna.

Den speciella skylt som restaurangerna nu sätter upp gör nytta – enligt krögarna.

– Visst blir det lite diskussion om när en person kan anses berusad – men den debatten tar vi.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
21 August, 2008 08:23

Har jobbat i 19 år som ordningsvakt och tycker att man inte behöver vara raketforskare för att se en intressekonflikt i vår alkohollagstiftning. Hur kan en krögare “aktivt medverka till lag och ordning” när han/hon samtidigt vill sälja så mycket som möjligt. Vi behöver alla lära oss lite krogvett !

jaeger
Gäst
jaeger
22 August, 2008 07:46

Detta måste väl ändå vara höjden av präktighet. “den gäst som kommer lite vingligt till baren skall erbjudas vatten eller kaffe “..TROLIGT.. När jag var på tisdax i somras så var jag lite berusad men fick ändå köpa en carksberg.

nicke
Gäst
nicke
22 August, 2008 09:19

Tanken är väl god men kan inte annat än hålla med Curt. Krögarna vill ju självklart sälja så mycket alkohol som möjligt, en fredag & lördagkväll efter 22 finns inte mycket annat att tjäna pengar på. Läsk då men vem fan vill ha det vid den tidpunkten?

anders
Gäst
anders
22 August, 2008 09:47

HEjja Curt, själv så jobbar jag en del i bar. Och inte faan kollar vi som står där om nån råkar vingla lite. Ska det vara så lär det ju bli tomt på krogen rätt omgående…

Leif
Gäst
Leif
22 August, 2008 10:43

Hehe ja snacka om förmynderi. Skall man gå med alkoholmätare med sig och kolla om man överstiger 0,2% gränsen? Eller är berusad individuell beprövat?
Lägg ner tramset med certifikat men utbilda gärna personalen.

Detta är bara för att politiker skall slå sig för bröstet.