Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Var blommar löken?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Var blommar löken?

Publicerad Friday, 22 August 2008, 05:11 av Björn Smitterberg

Nu blommar löken – är ett uttryck som tydligen inte stämmer här. För löken i några av Lidköpings livsmedelsbutiker är riktigt långväga. För att inte tala om äpplena.

Redaktören blev konfunderad vid inköp av äpplen häromdagen – butiken som besöktes hade flera olika sorters äpplen. De hade en sak gemensamt. De kom från Argentina.  Det blev inga äppleköp. Det finns ju utmärkta äpplen som odlas på närmare håll. Redaktören fick söka upp andra butiker.

Så kom en bekant dam fram till mig i tisdags:

– Jag hade tänk köpa lök – men jag struntade i det. Det var på TV i går om hur illa det var för miljön att vi transporterar livsmedel långa vägar. Butiken har lök, men bara från Nya Zeeland.

– Behöver inte butikerna leva upp till sina egna miljöpolicys – eller tar man bara fram och pekar på den när man har något miljövänligt.

Hur svårt kan det vara för butikerna egentligen. Potatis är närodlad, det skulle väl falla få in att köpa färsk potatis bara för att den kommer från Frankrike – det är ju något helt annorlunda. Hur många köper färsk (?) lök från Nya Zeeland?

Och är jordgubbssäsongen över så är den – oavsett om det finns odlare i Belgien.

För övrigt…

… har sommaren varit tidvis mycket bra, men den kan väl inte vara slut än? Redaktören har nämligen mycket kvar att göra utomhus. Smultronen i redaktörens blomlådor ger frukt nu, de har lite fadd smak, lite överskott på vatten kanske?

För övrigt…

… är det skönt att det äntligen tar slut i dag. Rötmånaden alltså – den slutar i dag. Den har hållit på sedan den 22 juli. Det är säkra datum – lika säkra som dagarna momsen skall vara inbetald för företagarna.

För övrigt…

… har politiker uppmärksammat önskan om att Västtrafik skall ha ett helt servicekontor i Lidköping. Vårt sätt att resa är beroende av att tåget och bussarna har hög tillgänglighet på alla sätt. Hela trafiksystemet måste gälla även Lidköping. I Lidköping ska man kunna köpa sin biljett till Stockholm så väl som till Margretelund.

Veckans dåliga vits…

…  om vädret:
– Visst är det ett omväxlande väder?
– Jag tycker det regnar jämt….
– Jovisst, men det regnar olika mycket!

God helg

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 August, 2008 09:29

Ang äpplen och grönsaker är det bara att hålla med! Kommer från en lång semester på Österlen. I butikern finns samma utbud som beskrivs i artikeln. Något är fel! På Österlen växer ju äpplen och grönsaker utanför fönstret! Hur mycket närodlat som helst! Samma här hemma delvis! Vi måste kräva ändring!

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 August, 2008 10:00

Eller vad tycker Göran Larsson?

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
22 August, 2008 10:03

Det beror som alltid på att vi konsumenter inte inser vilken makt vi har. Sluta att köpa inporterad frukt och grönt och kräv av din handlare att han tillhandahåller närodlat.

Olle
Gäst
Olle
22 August, 2008 12:08

Vilken affär handlar Nisse i då? Där är det väl redan fixat och klart??

realist
Gäst
realist
22 August, 2008 12:48

Ska man följa dessa råd är det inte mycket man kan köpa. Kläder från Kina. Cyklar och bilar import. Har nån varit på IKEA? Tänkte väl det Inte mycket svenskt där inte. Tänk vad tomt det blir i dom svenska hemmen. Ingen TV heller den är väl också tillverkad i Kina liksom DVDn och datorn.

realist
Gäst
realist
22 August, 2008 01:30

Nej inte alls men nu är det ju så att alla köper dessa varor och dom är tillverkade långt bort i asien därför att det är mycket billigare att ha tillverkningen där. Som fiskpinnar mm som åker jorden runt. Så länge vi handlar så länge fortgår det. Pengarna styr allt. Billigt Billigt Lök som TV

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
22 August, 2008 02:17

#Olle
Nä tyvärr är det inte så bra än men jag har påpekat det och haft en bra diskussion med handlar’n. Vi konsumenter ska inte vara rädda för att påpeka brister som finns. Vi har en mycket större makt än vi tror!

Hästkraft
Gäst
Hästkraft
22 August, 2008 05:48

Vi ska ha och ha. Ansvaret låter vi andra ta. Vi kan ju inte låta indierna köpa bilar – vi har ju redan använt deras luft…
Alla låga priser får vi betala med koldioxidutsläpp.

Oven
Gäst
Oven
22 August, 2008 06:07

Verkar som att det är svårt för liberaler att acceptera det de själva förespråkar när de ser effekterna av det.

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 August, 2008 07:37

Säger du det, Oven!
Man behöver inte älska hela partiprogramet! Det gör nog inte du med ditt heller! Och Liberalerna i Lidköping bryr sig inte om frukt! De vill att voven kan gå på en central rastgård! Så där finns heller inget stöd att hämta!

Lady. Al.Capone
Gäst
Lady. Al.Capone
22 August, 2008 07:48

Spelar egentligen inte så stor roll var grödorna har växt, huvudsaken är väll att de smakar bra och att vi har råd att köpa dem.Men med tanke på miljön så borde pris på närodlat sänkas och i första hand gå till närliggande butiker.

Oven
Gäst
Oven
23 August, 2008 02:20

Hur skall du kunna förverkliga dina idéer Jörgen med globaliseringen och EU?