Gå direkt till Nyheten (Utredning om Lidköpings mat)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Utredning om Lidköpings mat

Publicerad Wednesday, 27 August 2008, 14:09 av Björn Smitterberg

En särskild arbetsgrupp skall utreda hur Lidköpings kommun skall ha det med måltiderna framöver. Hur man än gör verkar det blir ökade kostnader.

– För förskolorna och grundskolorna handlar det om en kostnad som kan bli 6 eller 7 miljoner kronor per år, säger Mario Melani (s), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och en av dem som skall utreda måltiderna.

Bakgrunden är att Vänerkök som levererar måltider till skolor, äldreomsorg och handikappomsorg behöver rustas upp samtidigt som livsmedelslagen ställer krav på ombyggnader – maten skall kunna hanteras på ett sätt som inte Vänerkök är anpassat för.

Flera av de mottagningskök som finns inom omsorgen och på skolorna berörs också. Ingen vet i dag exakt vilka ombyggnader som kommer att krävas.

Mario Melani spekulerar i att en ombyggnad för Barn- och skolförvaltningens del kan hamna på mellan 6 och 7 miljoner kronor per år.

– Vi köper mat för 30 miljoner i år. Om Vänerkök byggs om så kommer den kostnaden att hamna på våra portionskostnader. Säg att priset stiger med tio procent så är det tre miljoner, och om vi behöver få våra mottagningskök ombyggda för att klara lagen – så blir det säkert lika mycket.

Det handlar inte om en jättelik kostnadsökning för kommunen. Men nu skall kommunledningen, representanter för berörda nämnder och enheter samt Teknisk Service som svarar för Vänerkök tillsammans diskutera hur man ska göra i framtiden.

Det blir helt förutsättningslöst. Inköpta kylda måltider ställs mot att bygga om och behålla Vänerkök. På tisdagen hölls ett möte med alla berörda parter med – och då beslutades om en gemensam utredning.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
27 August, 2008 03:26

Kan inte restaurangerna börja servera inköpta kylda måltider så får man ett bra index på hur smakligt det är. Eller är det ni skall födas inte gödas principen som gäller?

Näringsexpert
Gäst
Näringsexpert
28 August, 2008 03:34

Har gjort näringsberäkning på skolmaten med hjälp av menyn på webben. Den visar på över 40 energiprocent fett trots att rekommendationen är högst 33 e%. Tycker själv att den inte skall överstiga 25 e%. Skaffa in nödvändig kompetens innan ni börjar diskutera priset. Fångarna får bättre mat.

Nyttig mat
Gäst
Nyttig mat
28 August, 2008 04:08

LIdköping ligger redan under snittet för vad en skolmåltid får kosta. Mat handlar inte om att bara vara billigt. Svensk billig mat innehåller massor av tillsatser! som inte är nyttigt.Gullspångs kommun är ett föredömme i denna fråga, inga tillsatser lr light. Light är till för diabetiker!!!

Knut haijby
Gäst
Knut haijby
1 October, 2008 03:29

Läste att fängelsematen är många gånger dyrare än skolans. Sluta tramsa å ge ungarna riktig mat. Soppa i alla former vore förbjudet att serveras inom skolan. Ge dem nåt så de står sig istället,å kan hålla koncentrationen uppe. Behöver ju inte vara pizza varje dag. Men vanlig husmanskost!