Gå direkt till Nyheten (Debatt: Nio av tio pensionärer får sänkt skatt)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Nio av tio pensionärer får sänkt skatt

Publicerad Thursday, 04 September 2008, 13:55 av Björn Smitterberg

– Nio av tio pensionärer får sänkt skatt med det nya regeringsförslaget, skriver folkpartisten Christer Winberg i en debattartikel.

Nio av tio pensionärer får sänkt skatt

Vid årsskiftet får 90 procent av Sveriges pensionärer sänkt skatt. Störst skattesänkning får de med lägst pensioner, vilket särskilt gynnar äldre kvinnor som under lång tid arbetat i hemmet utan betalning. Det är ett av många positiva besked i regeringens höstbudget, som presenteras inom kort.

Sverige har gått bra med alliansregeringen. Många har fått fler tusenlappar i plånboken, inte minst på grund av jobbavdraget. Nu är det också dags för Sveriges pensionärer att också få ta del av denna standardökning. Det gäller inte minst många äldre kvinnor som har gjort ett ovärderligt arbete i hemmet eller i familjeföretaget i ett Sverige som såg annorlunda ut.

I alliansregeringens höstbudget presenteras flera nya förslag för att förbättra välfärden. Ett av dessa är sänkt skatt för en majoritet av våra äldre samtidigt som regeringen satsar allra mest på dem som har allra minst. Enligt rgeringens förslag sänks skatten på inkomster upp till 363 000 kronor via ett förhöjt grundavdrag för den som vid årets ingång har fyllt 65 år. För en ensamstående garantipensionär född 1938 eller senare med låg pension blir tillskottet i plånboken 2 600 kronor per år.

Utöver skattelättnaden höjer regeringen äldreförsörjningsstödet och det särskilda bostadstillägget till pensionärer så att de som får delar eller hela sin försörjning från dessa system också kan ta del av förbättringen. Den totala satsningen uppgår till två miljarder kronor per år.

Det allra viktigaste för ett hållbart pensionssystem med årliga uppräkningar av pensionerna är ändå, precis som tidigare, att fler människor har ett arbete. Ett Sverige där arbetsmarknaden fungerar är ett Sverige som gynnar alla. Därför kommer Allians för Sverige, där folkpartiet ingår, att fortsätta driva en politik för ökad rättvisa genom minskat utanförskap.    

Christer Winbäck (fp)
Riksdagsledamot för Skaraborg

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rolf
Gäst
Rolf
4 September, 2008 08:56

90% av alla pensionärer som “egna hem”på landsbygden får högre fastighetsskatt.
Rolf Olsson(v).

Oven
Gäst
Oven
4 September, 2008 11:37

Hur får Christer Winbäck ihop detta med den sk. arbetslinjen?
Vore intressant att få svar på det.
Ändå är det för lite och för sent pensionärernas värde uppskattas.