Gå direkt till Nyheten (Hört på stan:
Kantarellerna växer som svampar ur jorden)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan:
Kantarellerna växer som svampar ur jorden

Publicerad Friday, 12 September 2008, 03:21 av Björn Smitterberg

Nu vattnas det i skogarna. Dels av regn dels av alla som letar efter just sin favoritsvamp.  Själv hittar redaktören bara giftsvampar, och skillnad mellan gran och tall uppfattas. Men några närmare kunskaper om just svampar finns inte.

Kantarellen är ju praktisk. Den har ett eget utseende man fick lära sig redan som barn, det såg Alice Tegnér till.

Men det hade nog behövts betydligt fler sagor för att lära redaktören finna ätliga svampar – och helst även goda svampar. En del svampar smakar just ingenting. De finns bara.

Redaktören plockar alla svampar på samma ställe, nämligen på Nya Stadens torg. Här brukar det alltid finnas någon som har svamp redaktören mot rimlig ersättning kan tillgodogöra sig.

För övrigt…

… varför står  det Skövde på telefonkatalogen? Häromdagen kom en klump i brevlådan, en telefonkatalog. “Skövde” står det på den. Vad ska jag med en skövdekatalog till? Har den kommit fel?
 
Utgivaren menar förstås Skaraborg men kunde inte stava till det. 
Eller är det något kvarlevande trick från första världskriget för att förvilla en möjlig fiende?
 
Men på telefonkatalogen för Skaraborg står det Skövde. Varför det? Någon i Skövde som fått hybris?
 
Varför står det inte Skaraborg? Risken finns förstås att någon döper om katalogen till “Västra Götaland, östra delen”. Eller till “Östra Västra Götaland”.
   
För övrigt….
 
… fattar inte vissa personer inom Lidköpings kommun finessen med att öka servicen när det gäller kollektivtrafiken. Vissa lever man efter dogmen att det som dög för 20 år sedan – det duger i dag. Glatt hänvisas till att det blir en ny kiosk vid Resecentrum – och den ska minsann sälja biljetter för Västtrafik.

Grejen är dock att det finns kollektiv utanför Lidköpings kommun också. Och man kan behöva utnyttja även den.
 
Risken nu är ju att det blir en försämring.
 
Och kan jag köpa biljetter till resor som utgår från andra orter än Lidköping? Vad händer om jag går till Pressbyrån och vill köpa en biljett till tåget mellan Vara och Trollhättan?
 
Så knepigt är det, att om något blir fel så får man skicka reklamation till Uddevalla, där Västtrafik utreder och om du har rätt får du ett presentkort. Men det presentkortet kan du bara lösa in i Skövde – så finessen är inte så stor med att klaga.

För övrigt…

… Överraskades redaktören över alla kunniga Lidköpingsbor denna vecka. Bildfrågan är ibland ganska lätt för läsarna, ibland svår. Denna vecka hade redaktören tänkt sig en synnerligen svår fråga – en bildtagen från luften rakt ned över Kvarngatan.

På redaktionen rådfrågades även Joakim Stegelmeyer och Robert Lidberg. Vi var överens om att frågan var i svåraste laget men vi chansade.

– Så började de rätta svaren hagla omedelbart… Läsarna trotsade helt rubriken där det stod att det var en svår fråga.

Redaktören kontaktade en av dem som snabbt svarade rätt – Ove Nordström. Han berättade hur han gjort.

– Jag gick in på Eniro och öppnade delen med flygbilder och så började jag jämföra…

Jag måste säga att det var smart gjort – mycket smartare än redaktören kunde tänka sig. Nu överväger redaktören att bara använda bilder tagna i svår dimma – “tjocka” som min far sjökaptenen sa.

För övrigt…

… har löven börjat falla från lindarna utanför fönsterna. Det är en speciell tid som kommit ovanligt snabbt i år. Felet är inte att vintern är kall, utan att värmen på sommaren är så kortvarig.

Veckans dåliga vits…

…  om vädret och följande meningsutbyte:
– Vädret är verkligen omväxlande
– Tycker du, det regnar ju varenda dag…
– Jaa, men det regnar olika mycket…

God helg

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
14 September, 2008 02:00

Det här var en av redaktörns bättre krönikor måste jag tillstå ;-)