Gå direkt till Nyheten (Stridsplan öppnade för Lidköpings samarbete med Ungern
Svensk-ungerska entreprenörsdagar nästa vecka)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stridsplan öppnade för Lidköpings samarbete med Ungern
Svensk-ungerska entreprenörsdagar nästa vecka

Publicerad Monday, 15 September 2008, 13:19 av Björn Smitterberg

Flottiljstäderna Lidköping och Kecskemét Ungern tar initiativet och arrangerar Svensk-Ungerska Entreprenörsdagarna i Lidköping nästa vecka och i Kecskemét 2009. Avtalet mellan Sverige och Ungern har öppnat dörren för ett samarbete mellan de båda städerna.

– Sverige är en liten del av Europas ekonomi. JAS-Gripen-avtalet med Ungern är en unik dörröppnare för både stora och små företag som vill utveckla internationella affärsrelationer i båda riktningarna, skriver Lidköpings kommun i ett pressmeddelande i dag.

Kopplingen till Västsverige och Lidköping finns genom utbildnings-centrat för JAS Gripenpiloter och tekniker på F7 Såtenäs. Denna strategiska förutsättning har Lidköpings kommun tagit vara på genom partnerskapsavtal med staden Kecskemét centralort i regionerna Bács Kiskun, Csongrád och Békés i Ungern. Ett samarbete som påbörjades 2004.

– Regionerna får allt större betydelse när konkurrensen ökar både i Sverige och i Europa. Denna utveckling är såväl Västra Götalandsregionen som delregionen Skaraborg väl medvetna om och backar upp med projektstöd. Syftet är att få små och medelstora företag i Ungern och Sverige att träffas och utveckla affärsmöjligheter. Entreprenörsdagarna kommer också att öka förståelsen för den europeiska affärsmiljön och de möjligheter till finansiellt stöd som EU erbjuder för samarbeten på olika nivåer.

Fem branschområden har valts ut för företagsbesök och erfarenhets-utbyte. Dessa är
– Miljödriven infrastruktur
– Förnyelsebar, småskalig energiproduktion
– Produkter och processer för luftrening och värmeåtervinning
– Jordbruk och livsmedel
– Automatiseringslösningar för den tillverkande industrin. 

För att kunna skapa så många kontakter som möjligt är programmen inriktade på företagsbesök inom de olika branschområdena. En fråga som speciellt intresserar företagen i den bilberoende industrin i Västra Götaland är vilka konkurrensfördelar och vilket arbetssätt som låg till grund för Mercedes beslut att investera 7,5 miljarder kronor i en helt ny personbilsfabrik i Ungern och flottiljstaden Kecskemét.  Vad avgjorde i konkurrens med Slovakien och Rumänien?

Under entreprenörsdagarna i Lidköping kommer representanter för den lokala ungerska förhandlingsstyrkan att informera om vilka utmaningar man ställts inför. 35 ungerska deltagare från ungerska ambassaden, företag, kommuner, regioner och organisationer är hittills anmälda. Lika många representanter är anmälda från svenska intressegrupper.

Kontakterna har möjliggjort erfarenhetsutbyte inom kommunal och offentlig administration och näringsliv vilket nu resulterar i Svensk-Ungerska entreprenörsdagarna i Lidköping.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
15 September, 2008 01:36

Borde väl vara aktuellt med en “vänort” i Ungern. Daffe köper väl några trailers i vecka med kött från Ungern…. Men det är klar, Daffe ligger ju i Götene Komun…
Men det är ju några i Götene ( Kinnekulle) som söker politisk asyl i Lidköping :-D

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
15 September, 2008 05:24

Kecskemet är sedan ett par år tillbaka vänort med Lidköping. Officiellt skrevs det ett avtal förra året.

Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
16 September, 2008 08:29

Det har helt gått mig förbi! Finns det någomn hemsida att läsa om det på. Helst inte på Ungerska, är ganska ringrostig på det språket. Kan ju vara trevligt att svänga förbi när man är ute Europa.