Gå direkt till Nyheten (Debatt: Är det av solidaritet som regionpolitikers löner höjs?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Är det av solidaritet som regionpolitikers löner höjs?

Publicerad Wednesday, 17 September 2008, 07:23 av Redaktionen

– Är det av solidaritet med sjuksköterskorna som regionrådens löner höjs med 6.500 kronor i månaden, frågar Ove Nordström i en debattartikel. Finns det en inofficiell riksprislista över lönesättningen?

Finns det en inofficiell riksprislista över lönesättningen?

När sjuksköterskorna strejkade och fick sina blygsamma 4 procent i löneökning så fanns det i debatten inslag om att fick de mer nu så måste någon annan grupp få mindre. Det är ju ganska naturligt kan man tycka men inte som det lades fram i debatten då. För då var det något annat fackförbund som skulle bli lidande. Har vi börjat med fördelningspolitik mellan fackförbunden separat nu?

Fördelar vi först kakan mellan börs VD:ar, tjänstemän och arbetare och sedan inom respektive grupp?
Ja, då är det inte så konstigt att klyftorna ökar i samhället. Jag trodde i min enfald att det var den samlade BNP-kakan som skulle fördelas rättvist för att kunna minska skillnaderna.

Frågan är ju absolut aktuell nu när regionrådens löner är på gång att höjas med 12,2 procent. Det betyder ett påslag med omkring 6.500 kronor per månad. Försvar för detta konstrueras ju lätt i och med att det alltid finns andra regioner som redan har mer (om man inte redan innehar sista platsen vill säga).

Det vore intressant att få höra någon företrädare för majoriteten inom Västra Götalands regionen motivera detta höjningsförslag.
Är det av solidaritet med sjuksköterskorna man vill höja så mycket mer från en redan mycket högre nivå?
På vilket sätt bidrar detta till att minska klyftorna i samhället?
Ja, vad säger du Roland, är det ett utslag av din solidaritet som visar sig här?

De som vill höja är: S, M, C och FP.

Tack för ordet
Ove Nordström

25 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulf
Gäst
Ulf
17 September, 2008 09:06

Att sedan John Rignell går ut i radio och motiverar löneökningen med bl.a. att “andra tjänar 3 gånger mer” och “man inte vill framstå som den fattiga kusinen från landet” är bara…… ja, sjukt, det är det enda ord jag ka komma på som passar!

Sten Hård
Gäst
Sten Hård
17 September, 2008 10:48

Vilka andra regionpolitiker tjänar 3 gånger mer. För JR kan väl inte jämföra sig med direktörer i det privata näringslivet?

Micke
Gäst
Micke
17 September, 2008 11:23

Det är tragiskt och se hur Socialdemokrater som ska representera oss arbetare allt mer glider ifrån folket och ser sig själva som en elit . Om de ser sig som fattiga hur ser de på oss med halva deras lön helt värdelösa eller?

TG
Gäst
TG
17 September, 2008 03:34

Synd att vi svenskar är så flata och inte protesterar mot sådant här!!

Göran Larsson (Mp)
Gäst
Göran Larsson (Mp)
17 September, 2008 03:49

Miljöpartiet i Regionen säger också nej till den föreslagna höjningen. Synd att regionens arvodeskommite hanterat frågan som de gjort . Majoriteten har inte försökt att hitta en gemensam position och det är beklagligt . En sak är säker att en konflikt fylld debatt om detta tjänar politiken ej på.

Ulf
Gäst
Ulf
17 September, 2008 07:20

Vad är det du säger med den kommentaren Göran? Att det är åt h*lvete att man måste tjäna 50.000:- i månaden, eller att dom borde mörkat det snyggare??? Allvarligt, din kommentar säger inte mej någonting….

Oven
Gäst
Oven
17 September, 2008 08:51

Göran, som man sår får man skörda vet du. När girigheten grinar folk rakt i ansiktet så är du mest bekymrad över risken med en konfliktfylld debatt. Ser du inte problemet med roffarmentaliteten? Vad fick pensionärerna per månad. Skäms!

Svensson
Gäst
Svensson
17 September, 2008 10:28

Lev på En vanlig Svensson lön som mång andra gör i samhället, Ni gör ju inget vettigt för att få alla dessa pengar ändå.. Och en annan får jobba i hjäl sig förr att ha råd att kunna ha tak över huvudet och lite mat så man klarar sig, Ska de behöva va så?
Svensson lön till alla, Rättvisa

per
Gäst
per
18 September, 2008 08:22

till Svensson: om du nu tjänar så dåligt att du inte har råd att ha tak över ditt huvud så kanske det är dags att byta arbete. arbetar för en vanlig svenssonlön och finner inga problem att leva på den.

Svensson
Gäst
Svensson
18 September, 2008 09:02

per..
Tycker du det är rymligt att de ska käna mellan 55-70 tusen?

Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
18 September, 2008 09:20

Tillgång och efterfrågan. Får väl ingen (som har kompetensen) som tar jobbet för en “Svenssonlön”. Men det är ju lågkonjunktur på gång nu…

Lady. Al.Capone
Gäst
Lady. Al.Capone
18 September, 2008 09:55

Tyvärr Per så har inte alla människor i dag tak över huvudet trotts att de arbetar.Finns faktiskt de som bor i husvagn eller en trappuppgång även i vår lilla stad.Öpna dina ögon Per så ser du.

Ann Ahl
Gäst
Ann Ahl
18 September, 2008 12:57

den som bor i husvagn har säkert valt detta helt frivilligt så det har inget med inkomsten att göra, föresten vad känar en svensson då ?

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
18 September, 2008 02:03

Ups ! Jag tillhör ett parti i regionen som säger NEJ till de föreslagna höjningarna! Jag bedömmer att hade arvodeskommitens majoritet brytt sig om att nå en ök. så hade vi inte sett detta stora lönehöjningskrav vilket nu förstårligt leder till denna debatt. Regionfullmäktige tar beslutet i oktober.

S.V
Gäst
S.V
18 September, 2008 02:19

En svennssons lön är ca 19-22 tusen före skatt..

Oven
Gäst
Oven
18 September, 2008 10:08

Det är bra Göran, men förutom nejet, hur mycket agiterar du mot den föreslagna höjningen? Ditt eget arvode höjs väl en hel del det också, 10% eller nåt. Kostar regionen lika mycket som 70-75 kvalificerade ortopedoperationer per år alltihop.
6 000 000 SEK enl. GP.

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
21 September, 2008 10:22

Jag sitter inte i regionstyrelsen och det som påverkar mig om höjningen går igenom är att jag får lite högre dagersättning för mina uppdrag i Regionfullmäktige och Hälso och sjukvårdsnämnd . Jag kommer att vara tydlig i mitt nej till denna höjning Owen. Beslutet tas i regionfullmäktige i okt.

Gunnar
Gäst
Gunnar
22 September, 2008 07:57

GÖRAN
Det skulle vara trevligt om du kunde säga hur mycket lite högre ersättningen är i procent så övriga vet vad de skall begära vid löneförhandling tex . en sjuksköterska kan säga att de får en liten ökning i lönelyft. Då kan man bemöta er politiker och säga en liten ökning om du förstår.

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
22 September, 2008 05:33

Det förslag som arvodeskommiten lägger innebär en lönehöjning på våra heltidsarvoderade regionråd med 6000 kr och om det går igenom regionfullmäktige så skrivs ersättningen för dagorvodet upp efter den nya arvoderingen.
Jag säger ju nej till denna höjning och då även min egna höjning .

Ulf
Gäst
Ulf
22 September, 2008 06:25

Göran verkar inte förstå frågan tror jag? Frågan är fortfarande “Hur många procent”?
Sen om nu ditt nej skulle röstas ner, blir det ju ett ja till en höjning och då även till dej, eller hur? Undrar hur många som röstar nej till en höjning dom själva påverkas positivt av? Jaja……

Oven
Gäst
Oven
23 September, 2008 12:21

Enl. GP blir det en höjning av arvodena med 10%. Så det är väl dessa 10% som Göran anser vara en “liten” höjning.

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
25 September, 2008 10:00

Jag tänkte att det kunde Ulf räkna ut själv ! Enkel mattematik.
Om man höjer en lön från 49000 till 55000 så får man ut en % sats som är den samma på alla arvoden senare ! Men detta är ju en oviktig detalj i sammanhanget ! Det viktiga budskapet är att jag kommer att säga NEJ, NEJ ..förstårligt ?

Ulf
Gäst
Ulf
25 September, 2008 10:37

Dåså, den “lilla” höjningen blir då inte 10%, utan i runda slängar 12.3%… Kanon. Ja, om man tillhör dom som gjort sig förtjänta av den lilla höjningen då….
Vad gäller matten är det ju lite svårt att veta hur många procent 6.000:- utgör om man inte vet resten… eller?

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
25 September, 2008 01:52

Självklart är det så Ulf och det är bra att du frågar så läsarna blir rätt uppdaterade !
Jag åtekommer efter regionfullmäktige tagit sitt beslut som förhoppningsvis avslår denna höjning och gör man det så kvarstår man på den nivå som är i dag.l

Nina Johanson
Gäst
Nina Johanson
26 September, 2008 11:40

Undrar bara var finns rättvisan någostans? Det finns ju de yrkeskategorier som är mer värda 6000kr mer i månaden än våra regionpolitiker t.e.x Sjuksköterskerna,polisen m.fl Jag själv har inte ens 6000/månaden efter skatt för att i hemmet kunna sköta ett handikappat barn?!