Gå direkt till Nyheten (Vänermuseets nya chef på plats)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänermuseets nya chef på plats

Publicerad Thursday, 18 September 2008, 13:38 av Björn Smitterberg

Pernilla Schedin har börjat arbeta i Lidköping, som Vänermuseets nya chef. Så spännande att hon motstått en förkylning för att kunna komma är det.

– Jag tyckte ju Karlstad var spännande, men Lidköping är ju äldre och har anor som inte in i järnåldern åtminstone ansluter till järnåldern.

Pernilla Schedin är nämligen doktor i arkeologi – hennes specialområde är genusperspektivet i järnålderns familjer.

– Husmodern hade nog mer att säga till om än vi tidigare trott, säger Pernilla Schedin.

Men så mycket forskning eller arkeologi blir det inte i jobbet som chef för Vänermuseet.

– Nej, det blir en hel del administration förstås, men vi står inför det mycket spännande arbetet att i höst öppna en ny etapp i den nya basutställningen och till våren kommer en tredje del.

– Vi skall också vara med i arbetet att bygga upp Naturum i Victoriahuset vid Läckö – jag vet inte hur stor roll vi får men det blir säkert ett spännande inslag i verksamheten här.

Pernilla Schedin lämnade med kort varsel – åtminstone kortare än brukligt – sin tjänst som biträdande chef på länsmuseet i Karlstad. Det är en betydligt större arbetsplats än Vänermuseet.

– Men Vänermuseet har en bred verksamhet, med forskning och koppling mellan historia, kultur och natur. Det här museet har en biolog – det är inte många som kan skryta med. Vänermuseet har faktiskt mycket gott rykte i museikretsar.

Inledningsvis kommer Pernilla Schedin att pendla mellan man och två barn i Karlstad – men hoppas att det i början av nästa år ordnat sig så att hela familjen kan bo och arbeta i Lidköping.

– Jag vet inte så mycket om Lidköping, säger Pernilla Schedin. Men på ett par dagar har jag lärt mig att det finns mycket, mycket mer än jag trodde.