Gå direkt till Nyheten (Biblioteket flyttar till Sockerbruket – 2012)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Biblioteket flyttar till Sockerbruket – 2012

Publicerad Monday, 22 September 2008, 19:33 av Björn Smitterberg

Det finns en mycket klar majoritet i kommunfullmäktige att biblioteket skall flytta till Sockerbruket. Grundförslaget inför kvällens möte var en flytt, och den var det egentligen bara moderater som var emot.

– Jag vill att biblioeket blir kvar där det är i Orionhuset, sa oppositionsrådet Carin Lexmon.

Bengt-Arne Bengtsson, socialdemokrat, är ordförande i kultur- och fritidsnämnden berättade om möjligheterna som finns med en flyttning till Sockerbruket och med en direkt entré mot parkeringsplatsen alldeles öster om Sockerbruket.

Kristina Qvist, vänsterpartist, höll känslomässigt med Carin Lexmon.

– Jag vill känslomässigt ha kvar biblioteket i Orionhuset vid torget. Men jag förstår alla de fördelar som finns med en flyttning.

Hennes partivän Bertil Arvidsson tyckte att stadens centrum nu brer ut sig via Järnvägsgatan mot Resecentrum och Sockerbruket.

– Det handlar om lokaler som är renoverade i Orionhuset – det är inte dagens lokaler som ska ställas mot de nya i Sockerbruket. Jämförelsen skall gälla renoverade lokaler.

Petter Böckman tog även upp förslaget att flytta till det hus som Försäkringskassan nu lämnar. Men i första hand pläderade han för att stanna i Orionhuset.

– Jag är övertygad om att antalet besökare kommer att minska i Sockerbruket.

Hur det än blir kan  en  flyttning knappast ske förrän till hösten 2012. Kommunfullmäktige beslutade slutligen att planeringen av en flyttning får fortsätta, men flyttningen får inte komma att innebära att budgeten för biblioteket skall utökas.

I diskussionerna förekom många inlägg om var Lidköpings centrum är någonstans. Det konstaterades att utifrån Gamla Rådhuset är avståndet till Sockerbruket 375 meter längre, enligt Bengt-Arne Bengtsson, till Sockerbruket än till Orionhuset.

Det var flera talare som deltog i debatten, från alla partier. Men bara moderater var emot flyttningen och förslaget att flytta till Försäkringskassan – det nämndens men blev aldrig något som kommunfullmäktige tog upp.

– Vi kan omöjligen bestämma oss för att flytta till nuvarande Försäkringskassans hus i dag. Vi vet inte ens vem som köper det, sa Kjell Hedvall och därmed försvann det alternativet från debatten.

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronson
Gäst
Ronson
22 September, 2008 09:23

Hemska tanke, behöva ta sig ända till Sockerbruket. Hur skall alla gamla, handikappade, och andra läskunniga och kulturellt bevandrade personer kunna tillgodogöra sig vad biblioteket erbjuder om det flyttas till Sockerbruket.? Alla kommuninnevånare bor ju runt torget eller…?

Gunnar
Gäst
Gunnar
22 September, 2008 10:17

Våra Politiker visar åter hur det är att ha makt och kör över det vanliga folket. Tänk om de folkvada skulle för en gångs skull lyssna på folks åsikter i inte bara säga VI POLITIKER TYCKER DETTA

Erik
Gäst
Erik
22 September, 2008 10:26

Gymnasieelever har stort behov att finna böcker och annan information. Med dagens placering i Orionhuset finns det möjlighet att besöka bilioteket på en rast. Att flytta till försäkringskassans gamla lokaler skulle vara ett lyft för eleverna på gymnasiet att flytta till sokerbruket är negativt.

Elof
Gäst
Elof
23 September, 2008 03:59

Jo, att de sedan måste först gå till torget från bussarna vid resecentrum för att sedan gå den långa sträckan tillbaka. Hur ska folk klara av det? Kanske sätta in specialbussar/taxi som kör folk denna sträcka?

Martin
Gäst
Martin
23 September, 2008 08:42

Sockerbruket känns som det klart bästa alternativet för biblan. Jättebra lokaler och alla bussar stannar precis utanför så ALLA kan ta sig dit lätt.
Ett bibliotek ska naturligtvis inte ta bra lägen mitt i centrum för övriga affärer utan ligga lite i utkanten.
Sluta gnäll och se till fördelarna.

Mia
Gäst
Mia
23 September, 2008 08:51

Gymnasiet har ett eget väldigt fint bibliotek. Det går nog ingen nöd på dom. Det som är mest löjeväckande är att det är helt ok att bygga en bandyhall för hundratals miljoner kronor men biblioteket ska klara av sin flytt inom egen budget?! Orimligt om något. Ska personalen skramla med bössor?

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
23 September, 2008 10:03

Vad tycker du Gunnar..??
Mia..Blanda inte ihop investeringsbelopp med driftkostnader,,

Ann Ahl
Gäst
Ann Ahl
23 September, 2008 10:35

Jag tror bibleoteket har spelat ut sin roll inom en snar framtid nu när alla använder internet, bokförsäljningen går ju den vägen redan idag. Så flytta inte bibleoteket.

Pia Ehn
Gäst
Pia Ehn
23 September, 2008 11:25

Toppen om flytten blir av. Är övertygad om att biblioteket har en framtid trots internet. Känslan av att hålla i en bok och få njuta av fiktion eller fakta, kan aldrig internet överträffa. Böcker är livets guldkant.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
23 September, 2008 11:39

Antalet besökare i år fram t.o.m augusti är 174.811.
Dagens moderna bibliotek är ju multimediala rum. Det är därför man vill flytta till bättre lokaler.

R.Asp
Gäst
R.Asp
23 September, 2008 12:01

Mia.
Hedvall har glömt att driftkostnaderna för bandyhallen blir över 12 miljoner per år. Det är många biblioteksflyttar det!

Oven
Gäst
Oven
23 September, 2008 12:13

Är det ingen som bryr sig om personalen ? Som idag tydligen har undermåliga personalutrymmen etc. Dessutom vill de nog ha flytten för att deras besökare också skall få ändamålsenliga lokaler att vara i. Ägna gärna personalen en tanke för de varkar glömmas bort helt i debatten.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
23 September, 2008 01:30

Jag har inte glömt…Det kallas för prioritering som Kommunfullmäktige gjort. Nu kom det fram ett förslag om att flytta biblioteket till en ny kostnad som ligger inom nämndens ram. Jag ser inget fel i det. Det är väl bra för alla.

Handlarn
Gäst
Handlarn
23 September, 2008 02:46

tycker flytten till sockerbruket är bra, tänk att kunna läsa eller vad man nu gör där samt att kunna koppla av med en fika i samma byggnad det är guld värt. Sen att vi i gamlestan oxå kan få något av en stads aktivitet är inte fel

Bibliotekarie
Gäst
Bibliotekarie
24 September, 2008 12:32

Tack för omtanken om bibliotekets personal, Oven! En annan sak som kommit i skymundan är att verksamheten är viktigare än var biblioteket ligger!

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
26 September, 2008 11:33

Jag är mycket glad att kf beslutade att ge möjligheten för biblioteket att flytta till sockerbruket som kommer att bli ett starkt framtida centra i vår kommun. Mp har som parti tydligast drivit denna fråga sedan förra året och nu får vi se om det i realiteten kommer att bli så ! Jag hoppas detta !