Gå direkt till Nyheten (Ny undersökning: Allt fler företagare vill sälja)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny undersökning: Allt fler företagare vill sälja

Publicerad Monday, 22 September 2008, 15:30 av Redaktionen

Andelen företagare som har en långsiktig plan för sin verksamhet har ökat. Allt fler företagare i västra Sverige uppger att de vill sälja sitt företag, antingen till en extern part eller till de anställda.

Under 2007 uppgav 27 procent att man ville sälja och ett år senare har siffran stigit till 37 procent. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar genomfört.

– Jag tror det finns flera förklaringar till att så många företagare vill sälja sin verksamhet istället för att generationsväxla, börsintroducera eller avveckla. Ålder, att det är en bra affär rent ekonomiskt eller att barn eller anställda inte vill eller kan ta över kan vara några skäl till att man säljer, säger Jan-Olof Sandberg, affärsområdeschef försäkring på Länsförsäkringar Skaraborg.

2007 uppgav 34 procent av företagarna i västregionen att de inte hade några långsiktiga tankar om sitt företagande. 2008 har motsvarande siffra minskat till 23 procent. Samtidigt har andelen som säger att de vill sälja sin verksamhet till en extern part ökat från 22 till 30 procent och andelen som vill sälja till sina anställda har ökat från 5 till 7 procent. Många företagare kan också tänka sig att låta företaget gå vidare i familjen. I västra Sverige säger 28 procent av företagarna att de vill generationsväxla.

De regionala skillnaderna i undersökningen är små och företagare i olika delar av landet resonerar ungefär lika. Företagare i västra Sverige är dock mindre benägna att sälja sitt företag till anställda än företagare i riket som helhet. I väst säger 7 procent att de kan tänka sig att sälja till anställda medan riksgenomsnittet är 11 procent.

Totalt har 1.339 VD:ar eller ägare intervjuats på uppdrag av Länsförsäkringar. Resultatet är uppdelat på region (nord, syd, väst och öst), storlek på företag och bransch.