Gå direkt till Nyheten (Debatt: Spekulation eller välgärning?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Spekulation eller välgärning?

Publicerad Wednesday, 24 September 2008, 10:19 av Redaktionen

– Vilka risker tar Lidköpings kommun med fonderna, och varför räknas vinsten in innan den finns?, frågas i en ny debattartikel i Lidköpingsnytt i dag.

Spekulation eller välgärning?

Som kommuninnevånare med god kunskap om finansmarknaden och kapitalplaceringar, har jag under flera år reagerat på och oroat mig för Lidköpings kommuns hantering av kapitalet. Genom att placera en stor del av pengarna (60 procent) i aktiefonder hoppas kommunens politiker få del av en god avkastning till gagn för kommunens utveckling. Gott så, men placeringen innebär också att man tar mycket stora risker.

Förvisso innebär minskat värde på fondportföljen ingenting förrän förlusterna har realiserats, det vill säga att kommunen säljer av sina fondandelar i ett läge när de är värda mindre än det kapital som en gång sattes in. Men problemet för Lidköpings kommun är att politikerna ser kapitalet som säkrat redan innan det är det. I den kommunala driftsbudgeten räknar man nämligen med att kapitalet ska generera positiv avkastning varje år. I årets budget handlar det om ett redan intecknat plus på över 70 miljoner kronor. I dag står det klart att vi i år istället får ett minus.

Frågan är nu hur det underskottet ska täckas. Och vad som är än viktigare; hur räknar politikerna i nästa års budget? Är det en rosaskimrande eller nattsvart kristallkula man tittar i när man ska sia om kapitalets utveckling?

Det här är frågor som uppenbarligen är svåra att besvara. Åtminstone för kommunalrådet Kjell Hedvall. Även oppositionen brukar vad jag vet räkna med en gynnsam positiv avkastning i sin “skuggbudget”, så Carin Lexmon är också välkommen att försöka sig på ett svar.

Rakast och ärligast vore att få en fullständig redovisning av vilka fonder Lidköpings kommun har placerat sitt kapital i. Det går utmärkt att följa utvecklingen för fonderna dag för dag och för oss som är intresserade av både kapitalplaceringar och kommunens ekonomi, vore det utomordentligt intressant. Hur stor andel av kapitalet är exempelvis placerat utomlands? Har vi kapital placerat i USA? Vilken riskpolicy har kommunen? Placerar vi i hedgefonder? Hur ser köp- och säljpolicyn ut? “Stop-loss”, används det? Finns en plan för hur förlorade pengar ska tas igen så snabbt som möjligt? Sitter kommunen still i båten och avvaktar? Eller omplaceras pengarna till andra fonder som bedöms ha större möjligheter att snabbt ta igen förlorat kapital?

Frågorna är många och berör alla oss som bor i Lidköping. Kjell Hedvalls idealistiska syn att “placeringar i sunda företag som ger jobb” inte är spekulation, känns väldigt långt från verkligheten i tider då världens finansmarknader är sammanvävda på ett sätt som är omöjligt att överblicka följderna av.

Men Hedvalls tanke är förstås fin… frågan är om det är Lidköpings skattebetalare som ska stå för riskkapitalet?

I won’t pay

 

 

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
24 September, 2008 10:49

Det är inte alls klart att det blir ett minus, Prognosen ser dyster ut men det är inte klart, Det har svängt förr i November/December vilket rättat till resultatet.
Alla övriga frågor finns det givetvis svar på. Allt är offentligt och har redovisats tidigare, Jag återkommer dock om detta.

I won't pay
Gäst
I won't pay
24 September, 2008 11:27

Återkom gärna! Det är bara genom att veta vilka fonder kommunen har placerat i som vi kan se huruvida det är investeringar i “sunda företag som ger jobb”. Och varför så orolig i din blogg att du knappt vågar tänka på hur stora utslag det kan få om man inte får ordning på finansmarknaderna?

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
24 September, 2008 11:39

Onekligen en intressant fråga som siganturen ställer. Vem har ansvaret för kapitalet? Vem sköter placeringarna? Ingen av våra amatörpolitiker får man hoppas. “Det har svängt förr i november/december” Känns bra att ha den tryggheten!

Karin Andersson
Gäst
Karin Andersson
24 September, 2008 06:43

Den ideologiska frågan är om pengarna skall räknas in i budgeten innan de finns, och när kan kommuninnevånarna börja fundera på om det blir skattehöjningar pga utebliven avkastning.

Egon i Strö
Gäst
Egon i Strö
24 September, 2008 11:15

Men det måste väl vara offentligt vilka fonder pengarna investerats i och vem som håller i det hela…..eller?

Lars undrar
Gäst
Lars undrar
25 September, 2008 08:48

Jo, Egon i Strö!
-Offentlighets principen gäller.

kjell.hedvall
Gäst
kjell.hedvall
25 September, 2008 09:21

Till Karin.Även skatteintäkter budgeteras innan de finns. Vi vet inte vad vi får förrän efteråt.Samma med övriga intäkter. Beloppen inkl kapitalavkastning som kan svänga nedåt är små i förhållande till koncernens totala omsättning. Det blir inga skattehöjningar p.g.a mindre tillfälliga minskningar.

I won't pay
Gäst
I won't pay
25 September, 2008 03:32

När återkommer du med mer info och svar på frågorna, Hedvall? Att få fram en komplett lista över vilka fonder kommunen har samt risk- och placeringspolicy bör inte vara så svårt. Om inte du sitter på det så gör väl kommunens ekonomichef det?

Karin Andersson
Gäst
Karin Andersson
25 September, 2008 06:54

Tack, Kjell, ingen skattehöjning var ett skönt löfte.

kjell.hedvall
Gäst
kjell.hedvall
25 September, 2008 11:18

undersökt er direkta exponering mot Lehman Brothers och dess eventuella konsekvenser för portföljen.

· SSgA World SRI Index Equity Fund – Fonden har (per 2008-05-29) en exponering mot Lehman Bros Holding Inc på 0,06%. Detta motsvarar 0,01% av Lidköpings totala portfölj eller 129 tkr.

I won't pay
Gäst
I won't pay
26 September, 2008 07:35

Är detta det svar vi får nöja oss med från Hedvall? Hur svårt kan det vara att ge oss en komplett redovisning över vilka fonder kommunen har placerat i? Och en risk- och placeringspolicy med utdelat ansvar måste väl finnas?

Lars undrar
Gäst
Lars undrar
26 September, 2008 09:30

Svar till I won’t pay!

Det är offentlig handling och det är bara att gå till kommunhuset och kräva att du vill se de handlingar du vill se. Jag tror att den värdeminskning som skett är av så betydande storlek att ingen ens vill dryfta den verkliga summan i det huset!

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
26 September, 2008 10:30

I wont pay..Givetvis inte…Av någon anledning ha inte allt jag skrev publicerats….jag vill ha en tråd så att det finns en läslogik,,De 300 tecknen förhindrar detta…

Björn Smitterberg
Redaktör
26 September, 2008 10:37

Lidköpingsnytt har flera gånger klargjort för Kjell Hedvall att han får skriva långt, men kommentarerna skall vara korta och 300 tecken är i överkant för korta kommentarer. Alla som vill skriva längre får göra det, och komma in med det som vanlig e-post då fry nlit ryy msyrtisl dom ksn kottläsas.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
26 September, 2008 11:08

Sedan “Wont Pay” visade det sig att min “orolighetsbedömning” på min blog” var rätt eftersom George Bush kallade till krismöte och nationell samling i USA.Några dagar efteråt…

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
26 September, 2008 12:04

De fonder kommunen har är: Navigate Global.
Navigate 6-4.Nordea obligationsfond.Nordea realräntefond samt Handelsbankens Index etisk.
information om placeringspolicy finns på kommunens hemsida -bara och söka under ordet placeringspolicy.