Gå direkt till Nyheten (Ett unikt sammanträffande i Lidköping:
Båda har fått nya hjärtan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ett unikt sammanträffande i Lidköping:
Båda har fått nya hjärtan

Publicerad Monday, 29 September 2008, 19:00 av Björn Smitterberg

Penilla Gunther från Trollhättan satt och samtalade inför sitt framträdande i invigningen av sin utställning om organdonationer. Hon fick sitt hjärta den 1 april förra året. Så kommer Kjell-Åke Hassel från Sävare och hälsar – de tittar på varann. De möttes på sjukhuset – båda har fått nya hjärtan.

Det känns nästan andlöst för en skribent att få uppleva detta möte. De båda börjar tala om sina födelsedagar.

– Jag bjöd på tårta på jobbet på årsdagen av min operation, säger Penilla Gunther – som till vardags är bl a känd Trollhättepolitiker.

– Hela historien gick ganska snabbt för min del. Jag trodde ju jag fått influensa och sökte hjälp när det visade sig att jag hade svagt hjärta. Men jag hade otrolig tur – min väntan blev bara två dagar.

Annars är organbristen så stor att flera som väntar på nytt hjärta hinner dö. Varje år hamnar mellan 500 och 600 svenskar kön för att få ett nytt organ. Några behöver två organ, eller kanske fler.

– Vi är jättedåliga på att anmäla oss till donationsregistret, och det vill jag ha ändring på, säger Penilla Gunther.

– Nästan alla säger att de är positiva – men man anmäler det inte, och säger det inte till sina anhöriga. I Spanien är det tvärtom, kanske för att påven klargjort att om man är redo att ta emot får man också vara beredd att lämna.

Det kom en hel del folk till Studieförbundet Vuxenskolan i kväll – i de nya lokalerna i hörnet av Majorsallén och Skaragatan. Lidköping är den första ort utanför Trollhättan som tar emot utställningen – men nu har det blivit viss efterfrågan, inte bara i Skaraborg och Älvsborg.

– Det tycker jag är positivt.

Hur har livet ändrats för Penilla Gunther.

– Helt. Jag trodde förr det var normalt att jag inte kände hjärtat slå. Nu känner jag det och blir lycklig över det.

– Det är verkligen stor skillnad, säger Jan-Åke Hassel. Jag vågade inte gå ner för trapporna hemma – jag visste inte om jag skulle orka upp igen.

– Han såg verkligen dålig ut när jag träffade honom för ett år sedan, säger Penilla Gunther. Nu är han ju en annan människa.

Den livsglädjen är inte att ta fel på – så följ uppmaningen att tala om för er omgivning att ni är redo att donera om situationen skulle uppstå. Och anmäler er till donationsregistret, det kan ske direkt på internet. Klicka in till www.livsviktigt.se

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marita
Gäst
Marita
30 September, 2008 07:26

Det var en mycket intressant och fängslande berättelse om upplevelsen att få ett nytt hjärta. Det är viktigt att ta ställning för eller emot donation så att anhöriga vet ens inställning om det skulle bli aktuellt. Diskutera med vänner, arbetskamrater och anhöriga. Det ska i alla fall jag göra.