Gå direkt till Nyheten (Seminarium i Vara: Textilier till Guds ära)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Seminarium i Vara: Textilier till Guds ära

Publicerad Monday, 29 September 2008, 11:12 av Redaktionen

Till Guds ära och folkets fröjd, lyder rubriken på det seminarium i Vara konserthus den 4 oktober som sätter kyrkliga textilier i fokus. Bland föreläsarna finns antikvarie Margareta Ridderstedt, verksam vid Riksantikvarieämbetet. Hon kommer bland annat att presentera sin nyutkomna och uppmärksammade bok, Veneziansk sidendamast av svenska 1900-talskonstnärer.

 

Konstformer och symbolik som följt kristendomen alltsedan den första kyrkan fram till dagens moderna kyrkliga textil. Vid seminariet förklaras symboler samt de olika textiliernas bakgrund och användning. Såväl användare i form av biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark som forskare och textilkonstnärer belyser ämnet ur olika synvinklar.

De kyrkliga textilierna har alltid varit en viktig del av det budskap som förmedlas i kyrkorna. Men dagens besökare är ovana att tyda symboler och färger. För dem utgör mässhakar, korkåpor och andra liturgiska textilier enbart en vacker inramning. Seminariedagen i Vara kan hjälpa till att ändra på det förhållandet. Arrangörerna, Skara stift, Sensus samt Skarliden galleri, har ställt samman ett brett program som inleds med besök på utställningen Spegling av vår tid

– där moderna kyrkliga textilier visar hur traditionerna utvecklats i vår tid.

 

Margareta Ridderstedt har skrivit den uppmärksammade boken om veneziansk sidendamast och är en av de medverkande vid textilseminariet i Vara konserthus lördag 4 oktober.

Seminariet är dagsaktuellt.  I svenska kyrkor finns en glömd textilskatt i sidendamast. Tyger från mitten av förra seklet vävda i Venedig men med mönster som ritats av svenska konstnärer.

Textilkonstnär Anna-Karin Bylund kommer att utgå från en kyrkoskrud med spetsar vars formgivna mönster alla relaterar till Maria. Anna-Karin Bylund har som ambition att förena nytänkande med användning, enkel formgivning samt höga kvalitetskrav. För Lars-Göran Lönnermark, biskop emeritus, är de kyrkliga textilierna är viktig del av det budskap han vill förmedla. Han kommer att förklara bakgrund och användning.

Det bästa vi människor förmår har alltid varit utgångspunkt för kyrkobyggen och kyrkorunmens innehåll. Kravet på högsta kvalitet både vad gäller konstnärligt värde samt hantverksutförande har det inte tummats på. Idag kommer även miljötänkandet in. Kläder och textilier ska vara ekologiskt och etiskt producerade. Hur gör kyrkan för att fixa den ekvationen? En fråga som besvaras av Carina Larusson, Sensus, när hon föreläser under rubriken Den hållbara tråden ekologiska kläder i kyrkan.

Seminariet som sätter kyrkliga textilier i fokus hålls i Vara konserthus lördagen den 4 oktober vänder sig till alla som vill lära sig mer om vad, hur och vilken roll de kyrkliga textilierna har i kyrkan. Likaså slås ett slag för den kyrkliga textila konsten som skapas i vår tid. Något ska också vi lämna efter oss.