Gå direkt till Nyheten (Gamla almanackor kan bli nya bokfynd)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gamla almanackor kan bli nya bokfynd

Publicerad Wednesday, 01 October 2008, 16:50 av Redaktionen

 Skaraalmanackorna är vackra och mycket sällsynta, vad spelar det då för roll att de är snart 300 år gamla? Birger Vassenius från Vassända utanför Vänersborg tryckte dem åren 1728 – 1748, och nu finns 13 av dem att slåss om i Vara den 11 oktober av ivriga samlare av Västgötalitteratur.

Dessa almanackor, ”på åhret efter Jesu Christi nåderika födelse” är grädden på moset i den auktion på sällsynta och helt vanliga böcker som Föreningen för Västgötalitteratur anordnar Alléskolan, Vara.

Till sällsyntheterna hör också G Brusewitz lilla bok om Jonsereds säteri som bara trycktes i 50 exemplar 1876. Av Peter Hernqvist, som gick ur tiden för 200 år sedan, finns ett par böcker om hästkroppens och hästhovens beståndsdelar, och så kan man läsa om Sveriges sista duell, Rudolf Dixi Landqvists Duellen i Lockerudsskogen vid Venersborg. Böckerna om Göteborg är många.

Men den som vill koppla av kan också bjuda på böcker om gamla dansbanor, och så finns där förstås också helt vanliga böcker, att köpa och läsa.