Gå direkt till Nyheten (Debatt: Det är rättvist att de med sämst pensioner får mer)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 November 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Det är rättvist att de med sämst pensioner får mer

Publicerad Friday, 03 October 2008, 10:23 av Redaktionen

– Alliansregeringen sänker skatten och förbättrar pensionen. Äntligen!, utbrister kristdemokraten Holger Gustafsson  som tycker att de sämst ställda pensionärerna släpat efter alldeles för länge.

Sanningen om förbättrade pensioner
Alliansregeringen sänker skatten för pensionärer med två miljarder. Äntligen! 90 % av pensionärerna får sänkt skatt. Störst sänkning går till de 400.000 pensionärerna som har lägst pension. Detta är ett exempel på resultatet av kristdemokraternas ihärdiga arbete för att förbättra pensionärernas villkor.

Statsbudget 2009
I 2009 års satsning har vi valt att prioritera dem med de allra lägsta pensionerna. Ofta handlar det om kvinnor över 75 år. Det är den grupp som släpat efter mest i ekonomisk standard under den socialdemokratiska regeringens tid vid makten. De får betala ett högt pris för uteblivna ATP-poäng, trots att de utfört massor av arbete i hem och jordbruk, inom vård och omsorg. Det här är en grupp som många gånger har svårt att föra sin talan. Få – om ens några – röster har höjts för dessa kvinnors situation. Här är ett stort misslyckande på jämställdhetsområdet.

Fler satsningar
Trygghet inför ålderdomen är en viktig del av den svenska välfärden. Man ska kunna vara trygg i förvissningen att det finns god vård och plats på äldreboendet. Man ska också kunna vara trygg när det gäller ekonomin. Före valet kritiserade vi kristdemokrater socialdemokraterna för att de inte satsade på pensionärerna med de lägsta inkomsterna. De hade tolv år på sig, men inget hände. Nu har vi fått med oss alliansregeringen på att göra den största satsningen på den här gruppen sedan det nya pensionssystemet kom på plats.

Sanningen
Att alliansregeringen både sänker skatten och höjer pensionen för dem med de allra lägsta inkomsterna är både en riktig, rimlig och rättvis prioritering. Skattesänkningen för den här gruppen uppgår till över 200 kronor per månad. Dessutom räknas garantipensionerna upp med 4,4 procent för att täcka prisökningar. Det innebär att de med de lägsta pensionerna sammantaget får cirka 500 kronor mer per månad. Vi anser att det är just denna grupp av pensionärer som ska stå först när vi gör den första riktade skattesänkningen för våra äldre.

Den viktigaste grunden för att förbättra ekonomin för pensionärer med tilläggs- och inkomstpension är en god realinkomstutveckling genom att fler människor går från arbetslöshet och sjukskrivning till arbete. När fler kommer i jobb och inkomsterna förbättras gynnas även dagens pensionärer, då inkomstpensionerna i ålderspensionssystemet till stor del är knutna till hur genomsnittsinkomsten utvecklas.

För de som har inkomstpension räknas den upp med i genomsnitt 6000 kronor under 2009. Det ska jämföras med ökningen på 4000 kronor 2008 och 2000 kronor 2005.

Vi kristdemokrater är glada över allt detta. Men vi vill gå vidare. Vi vill genomföra ytterligare skattesänkningar för alla pensionärer. Det måste vara en självklarhet att våra äldre ska kunna känna sig tryggare i sin vardag. Om detta har jag motionerat i riksdagen nu i höst och kommer att göra mitt yttersta för att få förverkligat.

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för
Kristdemokraterna i Skaraborg

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
3 October, 2008 11:00

Precis som med E20 då, där Holger minsann skulle se till att det blev en satsning på skaraborg. Viljan räcker inte så långt alltid. Och se på vårdnadsbidraget o.s.v. o.s.v.

Leif
Gäst
Leif
6 October, 2008 10:09

För pensionärer med inkomster på 130 000 kronor eller mer, blir skattelättnaden låg. En pensionär som tjänar 150 000 kronor om året får en skattelättnad på 818 kronor, det vill säga 68 kronor i månaden. Äntligen……
Källa DN.

Kjell Ek
Gäst
Kjell Ek
18 October, 2008 01:05

Människovärde till pensionärerna är ett socialt ansvar.

De Svenska pensionärerna som byggt upp Sverige får inte ta del av de gemensamma resurser som de har rätt till. Blygsamma pensioner till de allra svagaste grupperna är en agenda som socialdemokraterna startade och alliansen hakar på i samma