Gå direkt till Nyheten (Gösta Pettersson på Konsthallen och Galleri Porten)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gösta Pettersson på Konsthallen och Galleri Porten

Publicerad Monday, 06 October 2008, 14:32 av Redaktionen

Nestorn i Lidköpings konstnärsvärld, Gösta Pettersson, ställer nu ut på både Konsthallen och Galleri Porten.

I lördags var det vernissager och på båda ställena var det fullt av publik under dagen. På båda ställena rör det sig om ett 30-tal verk ur Gösta Petterssons produktion.

Man kan se att han haft olika ”epoker” från det klassiskt modernistiska över bland annat en abstrakt period till hans senaste – den med svampsporerna.

Huller om buller

Det senare låter sig förklaras av att han låter svampar sprätta ut sina sporer på ett underlag som han senare låter behandla.

– Visserligen började jag innan med det här, men när jag såg en utställning på Nationalmuseum av 1600-tals-stilleben, sådana med massor av ting arrangerade på bord med duk och stark bakgrund, kompletterade jag med en sådan, berättar Gösta Pettersson.

En slags fri parafras på ett motivtema skulle man kunna säga alltså.

Gösta Petterssons två utställningar vittnar om en vilja att utforska olika stilar och inriktningar

De hopplösas marsch

Det finns till och med exempel en slags socialrealism – De hopplösas marsch, som finns på Konsthallen, är suggestiv och tänkvärd. En viss aktualitet får den i dessa dagar med finanskris och vägen tillbaka till ekonomisk normalitet.

Krafttag

Den abstrakta influensen visar han i till exempel Krafttag, dynamisk komposition med just kraft, än mer renodlat är Motljus – ett vitt snöre (?) mot en svart bakgrund, meditativ och lugn.

MotljusetPå Galleri Porten finns en liten oljemålning som jag vill utnämna till ett mästerverk, den har allt och titeln är också – Kraft.

Utställningarna pågår för Galleri Portens del till och med 12 oktober och för Konsthallens till och med 19 oktober.