Gå direkt till Nyheten (Skaraborgs ingenjörer tjänar tusenlappar mindre)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skaraborgs ingenjörer tjänar tusenlappar mindre

Publicerad Monday, 06 October 2008, 09:59 av Redaktionen

 Årsinkomsten för en ingenjör i Skaraborgsdistriktet är 42.000 kronor mindre än riksgenomsnittet.
Det visar siffror från organisationen Sveriges Ingenjörer, som håller på att sammanställa en rapport om löneläget bland sina medlemmar.

– Tillgången på ingenjörer är avgörande för tillväxten och regioner med relativt lågt löneläge kan få svårt att stå sig i konkurrensen, säger Patrik Björnström, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Lönerapporten färdigställs under hösten och visar bland annat lönenivån för Skaraborgs distrikt, där t ex Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad ingår. Här har medlemmarna löner som motsvarar 91,3 procent jämfört med hela riket. Motsvarande siffra för Stockholm är 108,1 procent. I jämförelsen har hänsyn tagits till olikheter i befattningsnivå, utbildningsnivå och antal yrkesverksamma år.

En månadslön enligt riksgenomsnittet på cirka 40.000 kronor motsvarar då i Skaraborg 36.500 kronor och i Stockholm 43.200 kronor. Detta innebär en löneskillnad till Skaraborgsingenjörens nackdel på 42.000 kronor per år jämfört med hela riket och 80.400 kronor per år jämfört med Stockholm.

Dessutom tittar Sveriges Ingenjörer på kostnaderna för konsumtion och boende. Med hjälp av uppgifter från SCB jämförs konsumtionsutrymmet (skillnaden mellan disponibel inkomst och boendeutgift) mellan olika län.

I Västra Götalands län (inklusive Skaraborgsdistriktet) är boendeutgiften relativt låg; 2 procent under riket och 17 procent under Stockholms län. Men trots det minskar ändå konsumtionsutrymmet; det ligger 2 procent under riket och 15 procent under Stockholm. 

– I Västra Götaland får man alltså, trots lägre boendekostnad, mindre kvar att handla för, säger Patrik Björnström. 
 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
funderar...
Gäst
funderar...
29 March, 2010 09:56

Gäller tyvärr alla yrken i skaraborg… förutom hantverkare som ligger hyffsat till…