Gå direkt till Nyheten (Kommunen stoppar reportageserie i Lidköpingsnytt
– All information om evenemangshallen från en person)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kommunen stoppar reportageserie i Lidköpingsnytt
– All information om evenemangshallen från en person

Publicerad Wednesday, 08 October 2008, 13:27 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommun vill inte att medier skriver om den nya evenemangshallen. All information om hallen skall komma från en enda person, och den information som släpps skall komma via en sida på internet. Detta stoppar Lidköpingsnytts reportageserie för att vecka för vecka kunna följa bygget.
Lidköpingsnytt har varit överens med Bo Johansson vid Backgårdens Bygg, som tyckte att det var en trevlig idé och tanken var att använda projektledningen för att berätta om svårigheter, tekniska lösningar och finurligheter som krävs för att klara ett komplicerat bygge.

Men i dag får Lidköpingsnytt veta att kommunen inte vill ha information i Lidköpingsnytt. Därför har det skrivits in i avtalet med Backgårdens Bygg en klausul att de anställda där inte får tala med Lidköpingsnytt.
I stället är det Björn Lindahl som skall svara på frågorna. Lidköpingsnytt har sökt Björn Lindahl i flera timmar i dag – men han svarar inte i telefonen.

Situationen för kommunen är tydligen så känslig att den hellre sätter till skattebetald personal för göra egen nättidning för att kunna sila ut rätt information än att låta företag på marknaden spela.
Kommer kommunen att göra egna radioprogram, egna papperstidningar om hallen också?
Eller gäller det bara nätet för att Lidköpingsnytt ställt kritiska frågor, för att Lidköpingsnytt uppdagade underligheter med momsen?

Läsare har reagerat och sagt att offentlighetsprincipen gäller – men så är det inte. Avtal mellan kommunen och företag är i princip hemliga och där kan olika klausuler förhandlas in av båda parter. Det är emellertid en mycket ovanlig åtgärd. Efter 40 års journalistisk verksamhet kan redaktören för Lidköpingsnytt inte påminna sig något liknande fall – inte vid ett bygge av den här arten. 

30 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lars undrar
Gäst
Lars undrar
8 October, 2008 01:45

Hmm kan vara olagligt! Det dröjde inte länge förrän första skandalen är ett faktum ca. 4 timmar! Glöm inte att offentlighetsprincipen gäller, Lidköpingsnytt har lagstadgad rätt att få ut dokumentation samt källskydd.
Finns det information man vill dölja eller ?

TG
Gäst
TG
8 October, 2008 02:01

Är det någon som tror det blir några andra än villa som får tillträde till hallen?

Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
8 October, 2008 02:11

Så klagar de på att det är censur i Kina.. vad är då detta??
Men de vet väl med sig redan nu att de 217 millena redan är uppe i 250 mille… Inte bara en hund begraven här!

GS
Gäst
GS
8 October, 2008 02:21

Självklart finns det saker man vill undvika när det gäller Evenemangshallen; ALLT J***A SKITSNACK OCK OSAKLIGHETER OM DEN I KOMMENTARER PÅ LIDKÖPINGSNYTT!.
TG, Självklart JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mats Landin
Gäst
Mats Landin
8 October, 2008 02:38

Målle….

….noterar att den enda information kommunen hittills lagt ut på sin hemsida, består i ett meddelande om att byggbeslutet har tagits……..den 7 november!?!?
Så lite info….o så blev det fel……..men det rättar väl Björn Lindahl till får vi hoppas!!

J
Gäst
J
8 October, 2008 02:45

Jag är för bygget, men de känns som kommunpolitikerna gräver sin egen grav när de gör såhär…

Inte sant....?
Gäst
Inte sant....?
8 October, 2008 02:54

Ett av kommunens största och mest engagerande projekt skall censureras av makthavarna. Ett projekt där media (speciellt Lidköpingsnytt) haft en stor och bärande roll i informationsflödet under hela den utdragna beslutsprocessen skall plötsligt stängas in hos kommunkansliet. Ändra beslutet NU!!!

Spectatio
Gäst
Spectatio
8 October, 2008 03:02

I kommunens egen kommunikationspolicy går bl.a detta att läsa:……”aktivt arbeta med media. Genom egna initiativ och
kontakter med media kan vi på ett naturligt sätt
sprida information om kommunen och dess
verksamhet.” Är det så att kommunen utverkat ett info.förbud? Svar krävs av Lindahl!!

maria
Gäst
maria
8 October, 2008 04:15

Detta är ju fullständigt absurt! Och NLT är väl tyst-som vanligt!

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
8 October, 2008 09:14

Det har inte varit någon politiker involverad i det som står ovan.
Dessutom måste det vara vinklat och skriva att just lidköpingsnytt är förhindrad i ett avtal att skriva om bygget.
Iövrigt fortsätter kommentarerna att vara fullständigt idiotiska…
Kan man inte begära att tänka innan man skriver

SL
Gäst
SL
8 October, 2008 11:25

Läser man alla paranoida kommentarer och spekulationer här är det inte det minsta konstigt att kommunen väljer att styra infon.
Det finns i denna stan så många experter som anser sig sitta inne med Sanningen att det kan vara skönt att veta att det man får höra om hallen verkligen är SANNINGEN.

Egon i Strö
Gäst
Egon i Strö
9 October, 2008 03:08

Stadens politiker är så rädda om sitt enda varumärke att de bygger en hall.
För annars blir den lille bandyspelaren om rumpan kall.
Men många små varumärken far ju till Ryssland trots en bister kyla där….
Fast det kanske beror på att penningen är dom så kär.

Elof
Gäst
Elof
9 October, 2008 04:45

Till Kjell Hedvall: Det där med idiotiska kommentarer och tänka innan man skriver är något DU borde tänka på själv. Hoppas verkligen inte att det är kommunpampen som skriver under “Namn” kjell hedvall utan att det är någon annan men så väl är det nog tyvärr inte.

Spectatio
Gäst
Spectatio
9 October, 2008 06:59

Hedvall är ju en sann föregångare när det gäller devisen “Tänk först o skriv sen”… Om jag inte missminner mig har kommunledningen högsta ansvaret för det som utförs i kommunens regi.. Kritiska o vetgiriga röster är tydligen en styggelse i denna inskränkta småstad.

Måste bara säga att.....
Gäst
Måste bara säga att.....
9 October, 2008 07:39

Lidköpings varumärke kan komma bli en tom kassakista! I tider som verkar värre än 30-talets depression skall det byggas som aldrig förr. Finns ingen som tittar på konsekvenser trotts ekonomins utveckling i världen. Lidköping är fantastiskt!

Seneca
Gäst
Seneca
9 October, 2008 08:13

Att informationen är öppen för var och en vilken engagerar sig är ovärderligt. Att de som önskar, får möjligheten att kommentera informationen är demokrati. Att ansvariga tjänstemän och politiker skall klara av att svara/förklara för invånarna är det arbete de valt. Så varför en totalitär klausul

Idioten?
Gäst
Idioten?
9 October, 2008 09:31

Hej Kjell, underbart att läsa vad du tycker om dina undersåtar. Att bli kallad idiot är inte så farligt men att bli betraktad som en sån är betydligt allvarligare. Tycker det är dags att du kliver ner från sittpinnen och tar ditt ansvar, skyll inte på tjänstemännen då du ytterst är ansvarig.

Henrik
Gäst
Henrik
9 October, 2008 12:51

Finns nog ingen stad i världen som har så många ekonomer som lilla lidköping. Det konstiga är att alla varit tysta sen staden grundades men hösten -08 då dyker dom upp och har full koll på vad en inbyggd isplan kostar.

Spectatio
Gäst
Spectatio
9 October, 2008 01:35

Kommentarer publiceras enl. reglerna inte här, om de kan anses kränkande, uppenbart osanna etc….. Att Redaktör´n väljer att ändå publicera Hedvalls ord är smart….då får vi chansen att se Hedvalls sanna inställning till undersåtarna o till dom som inte, okritiskt, följer strömmen .

lookout
Gäst
lookout
9 October, 2008 04:57

Hedvall har rätt. Man kan ju slita sitt hår, (om man har något), när man läser somliga inlägg.

SL
Gäst
SL
9 October, 2008 07:51

Att Hedvall har “undersåtar” är ett intressant ordval. Det speglar nog sättet att se på våra politiker rätt väl. Det känns som om det skulle behövas en grundutbildning i demokrati och det svenska stadsskicket för majoriteten av dem som skriver här. Folkvald? Representativ demokrati? Någon? Hallå?

Karin Andersson
Gäst
Karin Andersson
9 October, 2008 09:13

Om inte jag minns fel har Kjell Hedvall svarat på en direkt fråga vem som är ansvarig för bygget, svaret var vad jag minns var kommunstyrelsen. Ingår inte avtalet och dess innehåll i det ansvaret, och består inte kommunstyrelsen av politiker ?

Till SL
Gäst
Till SL
9 October, 2008 09:42

Kanske att det ännu mer speglar synen hos Kjell Hedvall. Hans inlägg visar med all tydlighet att han betraktar oss som just undersåtar. Göran Persson stupade på sin egen förträfflighet, risken är att Kjell Hedvall gör detsamma om han inte ändrar attityd, vilket jag trots allt tycker vore trist .

Anette J
Gäst
Anette J
10 October, 2008 01:03

Ang. evenemangshallen.
Läste att någon kallar det skitsnack att vi bl a vill få reda på till vad våra skattepengar går . Tror även att Sockerbruket kommer att sluka en astronomisk summa innan allt är klart och godkänt där, men det har vi inte hört ett knyst om från våra politiker. Kolla upp detta!

Elof
Gäst
Elof
10 October, 2008 04:37

SL: Är nog en del av politikerna som skulle behöva den utbildningen snarare. Lyssna på sina väljare mer än vart 4:e år är något som en del uppenbarligen inte gör utan däremellan så är det andra intressenter som står betydligt högre i kurs.

Spectatio
Gäst
Spectatio
10 October, 2008 06:40

SL igen: Studera gärna kommunens eget demokratiprojekt o missa inte utvärderingen av intervjuade politikers svar… i sanning intressant i skenet av den demokratiska tanken… “Undersåte-synen” representeras väl främst av Hedvall just nu o ska inte ses som ett generaliserande från min sida.

SL
Gäst
SL
11 October, 2008 12:49

Men snälla nån. Tänk lite nu.
Ska inte politikerna ha kontinuitet och långsiktighet i sitt agerande?
Ska ett politiskt beslut upphävas för att några enstaka anonyma röster på en websida tycker att det ska göra det?
Det är inte vi mot dom, utan bara VI.

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
13 October, 2008 06:10

Mycket bra sagt SL. Debatten är alltid viktig och det är bra att alla kan lyfta sina åsikter. Jag är säker på att det kommer att ske en mycket bra bevakning framöver av hallbygget i samma anda som den följs innan beslutet.

Också utfryst
Gäst
Också utfryst
18 October, 2008 03:03

Om 20 år finns ingen isbandy mer.
I dag består pupliken 90% av +60åringar.

Spectatio
Gäst
Spectatio
18 October, 2008 09:45

SL: Det handlar inte alltid om att ändra beslut utan först o främst att ha en öppen kommunikation med väljare..oavsett utsatt namn, eller signatur som du själv begagnar dig av. Gruppen av “VI” består av oss signaturanvändare också.