Gå direkt till Nyheten (Helsvensk repertoar på Folkan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Helsvensk repertoar på Folkan

Publicerad Friday, 10 October 2008, 09:28 av Björn Smitterberg

I kväll har åter en ny svensk film premiär på Folkets Hus. Det säger en hel del om den svenska kreativiteten i filmproduktionen när alla filmer utom en animerad matinéfilm på Folkets hus i Lidköping är svenska. Kvällens film – med premiär i hela landet – är en äkta värmländsk historia från 1960-talet; “Rallybrudar”.

“Rallybrudar” är en film som fått överlag mycket goda betyg av kritikerna. Det är en mycket svensk film, och den har även blivit omdiskuterad för här finns ovanligt mycket och ovanligt tydliga inslag av produktplaceringar. Drycken Pucko, sega bilar och allt möjligt svenskt finns med – liksom ett helt värmländskt dansband.

Eva Röse har huvudrollen tillsammans med Marie Robertsson – men här finns flera andra folkkära artister. Janne Carlsson, Maria Lundqvist och Claes Malmberg exempelvis.

Lena Koppel har regisserat och det är tydligt att hon har samma ådra som Colin Nutley använt sig av när han visat den svenska folksjälen i sina tidigare filmer. Mycket tyder på att den här filmen kommer att gå in i svenska biopublikens hjärtan. Precis som “Mamma Mia” – filmen som fortsätter gå för fulla hus i Lidköping. Det tycks vara en film som alla älskar.

“Arn- Riket vid vägens slut” fortsätter rulla i Lidköping liksom “Patrik, 1,5”, som förra veckan hade premiär.