Gå direkt till Nyheten (Egon Frid i debatt om bostäder)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Egon Frid i debatt om bostäder

Publicerad Thursday, 16 October 2008, 16:49 av Björn Smitterberg

– Den borgerliga Stockholmsalliansens beslut att upphöra med ombildningar av kommunala hyresrätter till bostadsrätter är välkommet, säger Egon Frid, vänsterpartiets representant i riksdagens civilutskott som hanterar bostadsfrågor och riksdagsledamot på Skaraborgsbänken. 
– Ombildningarna skulle inte ha gett en enda ny lägenhet. Det som behövs är i stället att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror.

På tisdagen debatterade Egon Frid sin interpellation om bostadsbrist och trångboddhet med statsrådet Mats Odell.

– Samtidigt som klyftorna i samhället ökar, ökar också bristen på billiga hyreslägenheter. Följden har blivit segregation, inneslutningseffekter och utestängning.

Den borgerliga regeringen tycks medvetet driva en politik för att minska hyresrätten som boendeform. Genom avskaffat räntebidrag och stoppat investeringsstöd byggs allt färre hyresrätter. I år väntas bostadsbyggandet minska med 7,9 % och för 2009 beräknar regeringen själv att det minskar med 15,8 %.

Allvarligast är det i storstäderna och allvarligast är det för hyresrätten som minskar allra mest.
Behovet av renovering av förortens hyresbostäder är stort och med dagens renoveringskostnader stiger hyrorna i de renoverade husen så högt att de som bor i dag måste flytta ut.

De marknadsanpassade hyror som förbereds kommer ytterligare att späda på segregationen.

– Regeringen måste ta ansvar för att det blir möjligt att bygga och renovera hyresrätter och hjälpa Sveriges kommuner att erbjuda bostäder till alla som väntar i hyresköerna, säger Egon Frid.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lady.Al.Capone
Gäst
Lady.Al.Capone
16 October, 2008 05:52

Var ska då de bo som ej har råd att köpa sin bostad och ej heller får några lån?

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
16 October, 2008 06:35

Lady.Al.Capone: Du måste ha missat en del av poängen med debattartikeln, Egon Frid kämpar ju för FLER HYRESRÄTTER där man slipper köpa sin bostad och därmed inte heller behöver låna. Eller har jag fattat ditt inlägg helt fel…..?

Olof
Gäst
Olof
16 October, 2008 11:30

Egon Frid
Jag tycker att hyresrätt är bra
Men varför skulle det med automatik vara billigare? Sorry. Du verkar ha otur med tänket. Har inte hört att byggbolagen får en extra rabatt på material och arbete bara för att de är allmännyttiga.Kostnaden blir densamma. Har staten bättre byggbolag?

Elof
Gäst
Elof
17 October, 2008 08:23

Olof: Du får nog ta och läsa på lite mer. Det är inte materialet som det handlar om utan att staten subventionerar bostadsrätter och inte hyresrätter skattemässigt.

Lady.Al.Capone
Gäst
Lady.Al.Capone
17 October, 2008 09:46

Ronny Carlsson jag tycker att Egon Frid kämpar för en bra sak.Men de som ej kämpar åt samma håll behöver fundera över var de som ej har råd att köpa sin bostad ska bo.