Gå direkt till Nyheten (Debatt: Användningen av evenemangshallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Användningen av evenemangshallen

Publicerad Friday, 17 October 2008, 14:49 av Redaktionen

– Jag har från början varit positiv till den nya ishallen, men skeptisk till att ha andra aktiviteter i den, skriver signaturen Spectacio i en debattartikel.

Evenemangshallen användande…
 
… är på alla sätt en aktuell och brännhet fråga om jag ska utgår ifrån Kjell Hedvalls agerande utifrån den reaktion han uppvisade gentemot min tidigare debattartikel. Att bli bemött med sådan respektlöshet och nonchalans har gjort mig näst intill chockad.
 
Mina frågeställningar kvarstår dock och jag förväntar mig att någon som är insatt i den process som legat till grund inför byggbeslutet på ett konstruktivt och tydligt sätt redovisar svaren.
 
Jag har från början hört till den positiva skaran som sett fram emot en ny ishall, men jag har hela tiden haft en skepsis mot att andra aktiviteter i praktiken kommer att få tid och plats i den nya arenan. Hela bygget i nuvarande skepnad lutar sig mot att Swedbank ställt som motkrav på sitt ekonomiska engagemang, att arenan ska vända sig mot fler aktörer än bandyn.
 
Min känsla idag är att man, från framförallt politiskt håll, fört en kampanj som ska visa på kommande mångfald i hallen. När frågor ställs om det realistiska kring denna mångfald, reageras det med föraktfullt beteende och avståndstagande. Detta är inte på något vis acceptabelt.
 
Jag skulle i detta sammanhang också vilja ställa en fråga till Lidköpings kommuns eget Demokratiråd angående det bemötande vi med ifrågasättande röster bemöts med. Risken är väl dock överhängande att också en sådan fråga förblir obesvarad, så jag avstår.
 
Mvh
Spectatio

29 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 04:37

På vilket sätt har jag visat respektlöshet emot dej Spectacio.
Den största respektlösheten visar du som uppträder anonymt.
Alla som skriver här är anonyma och kan inte tas på allvar.
Det är fundamenta i en demokrati undertecka med namn.
Jag skriver här som i stort sett ensam politiker.

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
17 October, 2008 06:34

Det är alltså vem man är och inte vad man säger som har betydelse. Gäller detta i fullmäktige också finns det all anledning för Er folkvalda att fundera över vad demokrati egentligen är och om den verkligen fungerar i Lidköping!

Spectatio
Gäst
Spectatio
17 October, 2008 07:00

Att du som folkvald politiker påstår dig inte kunna ta mina frågor på allvar pga av min anonymitet är rent befängt. Frågorna skulle se likadana ut om jag skrev ut mitt namn. Du visar förakt mot min uttryckta rättighet att förbli anonym.

SL
Gäst
SL
17 October, 2008 07:02

Det ska fan vara politiker. De flesta är löneslavar precis som vi. När de kommer hem ska de hinna med familj hem och hobbies SAMT föredragningslistor, ärenden och allt som hör nämndarbetet till. DESSUTOM har det börjat krävas av dem att engagera sig i nätdebatter. Jag tycker ni är beundransvärda.

Spectatio
Gäst
Spectatio
17 October, 2008 07:06

Hedvall: Respektlösheten från din sida ligger i ditt överlägsna ironiserande istället för att ta mina frågor på allvar. Om du tycker frågorna är för dumma för dig, så låt ngn som är insatt i frågorna svara, Det är inte svårare än så.

Ulf
Gäst
Ulf
17 October, 2008 07:43

Tvärt om. En av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle är att du skall kunna hysa dina åsikter utan risk för repressalier från staten eller förföljelse från individer.
För om dina invändningar är beroende av vem du talar med, vad är då dina invändningar värda mot sakfrågan?

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 10:02

Lär er vad demokrati är innan ni pratar. Anledningen att jag är tämligen ensam om att svara är att man inte som politiker svarar på anonyma. Till Specacio vill jag säga att ironin inte på något sätt var riktad emot dej.

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 10:06

Till Spectatio vill jag också säga att dina frågor givetvis är relevanta och bra, Svar kommer,Jag har dock lite annat att göra än att sitta framför datorn.Jag har också ändrat mej och svar kommer på Lidköpingsnytt.

Torres
Gäst
Torres
17 October, 2008 11:37

SL. Att vara politiker utöver vanlig löneslav är väl upp till var och en. Precis som om dom skulle vara unika eller lägga mer tid utav sin fritid än vad andra föreningsledare är ju skitsnack. Att vara politiker behöver inte innebära tidsbrist. Att kommentera här ska det nog allt finnas tid till.

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
18 October, 2008 12:08

“Lär er vad demokrati är innan ni pratar” Jag tar min rätt att skriva anonymt, liksom Du tar din att svara. Det är demokrati. Finns skrivet i våra grundlagar. Det är hedervärt Hedvall att Du tar debatt, men övriga politiker verkar inte ta till orda oavsett signatur. Varför är Du så hård i orden?

Spectatio
Gäst
Spectatio
18 October, 2008 09:30

Hedvall: Nu går vi vidare och tar tag i sakfrågorna. All heder till dig att du fortsätter dialogen här. Uppmana dina politiska kollegor att även de tar tag i sin egen synlighet!!

initierad lidköpingsbo
Gäst
initierad lidköpingsbo
18 October, 2008 10:12

Det fundamentala i en demokrati är att få uttrycka sin mening utan att bli mästrad av någon. Tyvärr blir demokratin litet solkig när partipiskan viner och ledamöter med avvikande meningar ibland uppmanas stanna hemma om man inte röstar som ledningen vill. Jag vet faktiskt vad demokrati är!

SL
Gäst
SL
18 October, 2008 07:30

Torres
Alla ideellt arbetande eldsjälar är värda all pris och respekt de kan få. Men skillnaden mellan föreningsmänniskorna och politikerna är att politikerna mest får skit. De flesta gör faktiskt sitt bästa och är inte mer än människor.

Mikael
Gäst
Mikael
19 October, 2008 05:38

Att vara politiker är nog inte lätt :S

Erik
Gäst
Erik
19 October, 2008 06:08

Var det inte evenemangshallen som debatten skulle handla om? Jag tror att det kommer att bli svårt att hålla andra evenemang än bandy i hallen eftersom det finns flera bandylag i stan som vill spela i hallen. Skulle vara roligt med en dansgala, hästhoppning eller konsert någon helg do och då.

LJE
Gäst
LJE
20 October, 2008 01:29

Hej Kjell
Jag har en fråga angående det här ämnet som jag funderat på ett tag: Då det är beslutat att kalla hallen för en “evenemangshall”. Hur mycket evenemang måste det då finnas för att det ska gå att kalla bygget en “evenemangshall” istället för en uppvärmd bandyhall?

initierad lidköpingsbo
Gäst
initierad lidköpingsbo
20 October, 2008 05:35

Var finns visionen? Vilka är framgångsfaktorerna? Termerna är tagna från kommunens eget regelverk för “Dialogbaserad styrning”. Jag har hört att man jobbar med s.k. score cards. Finns det något konkret nedskrivet? Ursäkta terminologin men det står faktiskt så.

Spectatio
Gäst
Spectatio
20 October, 2008 06:28

……..När inte Hedvall möter oss här, han har ju annat att göra också…….finns uppenbarligen inte någon annan politiker som har tiden……eller lusten….eller insikten att dialogen verkligen är viktig, även när det inte är valtider….tänkvärt….!!
Hedvall tar sig tid, andra gör det inte…

CarinL
Gäst
CarinL
20 October, 2008 08:09

Jag förstår verkligen inte vart herrar debattörer vill komma med dessa negationer till inlägg. Det kommer säkert att bli jättebra med en evanemangshall. Både för bandyn vintertid och annat på övrig tid.

Spectatio
Gäst
Spectatio
20 October, 2008 10:14

CarinL: Har jag förstått dig rätt om du menar att våra inlägg inte är några inlägg? Om så är fallet, vad vill du själv beteckna dom som? Att det blir bra med hallen hoppas jag verkligen, men det är inte det frågan gäller egentligen.
Det kan du förstå om du läser artikeln, hoppas jag.

GS
Gäst
GS
20 October, 2008 10:17

Hoppas du har fel, Erik. Jag vill ha både Bandy och evenemang.
Bra fråga LJE, det svaret vill jag också ha!
Hoppas du har rätt CarinL

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
21 October, 2008 12:08

Jag har ställt frågor till de som jobbar med frågor kring el och värme och annat som gör det till en evenemangshall och återkommer fortast jag får svar från professionen på detaljnivå…

Britt-Marie Pettersson
Gäst
Britt-Marie Pettersson
21 October, 2008 01:18

Bravo Erik
“Var det inte evenemangshallen som debatten skulle handla om? ”
Jag är återinflyttad till Lidköping och vet inte så mycket av vad som sagts och inte sagts.
Mitt önskemål är dock att hallen kan användas även till anda arrangemang.

Spectatio
Gäst
Spectatio
21 October, 2008 07:15

…Hoppas verkligen att sign. CarinL inte är en av våra mer kända lokalpolitiker……. Det vore att dra ett löjets skimmer över denna person i så fall. Inlägg i en debatterande fråga är ju ett sätt att öka perspektiven och klargöra undringar bl.a……. Demokratiskt riktigt, kan man anse……

LJE
Gäst
LJE
21 October, 2008 11:07

Hej Kjell
Nu var inte min fråga inriktad på de tekniska detaljerna, utan mer på användandet. Kan man verkligen kallan hallen en evenemangshall om den i praktiken bara används till bandy? Frågan kvarstår; Hur många evenemang i förhållande till bandy bör det vara för att det ska vara en evenemangshall

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
21 October, 2008 11:35

Det poppar upp nya hela tiden här-Mitt inlägg eftersom jag själv väntar på svar var till Spectatio som trots allt var först….
Jag har har för avsikt att komma med ett komplett svar på alla de frågor som ställts…

Kjell Hedvall
Gäst
Kjell Hedvall
22 October, 2008 02:12

Evenemangshallen.

Det har ställts en rad frågor kring evenemangshallen som undertecknad nu svarar på.

Redan när krav/önskemål började komma att även Lidköping skulle bygga en bandyhall så förklarade politiken att detta inte skulle kunna ske utan omfattande sponsring.

Sparbanken Lidköping ansåg att man som lokalt förankrad bank skulle kunna vara med och sponsra. Banken hade krav att det måste kunna komma alla Lidköpingsbor till del. Inte bara bandy.

Under tiden följde vi de inledande byggena av bandyhall i Västerås och planerna i Sandviken och Vänersborg. Erfarenhet hämtades från den befintliga hallen i Edsbyn.
En bandyhall av Edsbyns mått är ej temperad mer än upp till plusgrader. Det är ståplatser som gäller.
I övrigt ej avancerad ventilation – inomhusmiljön upplevs som rå. Det är kallare inomhus än utomhus.

Billiga byggen kräver ofta stora underhållskostnader.

Vi sa att i Lidköping vill vi ha en bättre konstruktion som håller långsiktigt. Kostnadsberäkningen hamnade på över 100 miljoner ungefär som i Västerås.

I det läget sa Sparbanken att man kunde sponsra med 70 miljoner så får vi en evenemangshall för alla Lidköpingsbor.
Bankens pengar innebär att vi får sittplatser samt möjlighet till en temperatur upp till 16-18 grader. Även i övrigt en bättre hall givetvis.

Detta är den enkla orsaken att vi kallar det evenemangshall.
Förutsättningar finns.

Tvivlare kan då säga att det kommer aldrig att bli några evenemang.

Vi kommer att rigga en organisation för detta. I Västerås är det Rocklunda sport och event vilka ägs av föreningslivet som arrangerar. Man kan tänka sig andra lösningar i Lidköping .
Det kan bli så att vi har en grundorganisation som bara samordnar sedan får privata företag, föreningsliv men även kommunen arrangera.

Hallen byggs med ett underlag för alla aktiviteter.
Hela hallen kommer att pålas som ett exempel.
I och med att nuvarande isstadion rustas upp så kommer issporterna att fortsätta och vara utomhus. Planer att lägga konstgräs på nuvarande isstadion finns. Konstgräs kan givetvis också läggas ut i evenemangshallen.

Resonemang om tids utrymme har inte förts i detalj.
Grunden är dock som sagts att det investeras i nuvarande isstadion för att använda den vid andra arrangemang i arenan.

Frågan om var gränsen går mellan en bandyhall och evenemangshall får verkligheten utvisa.
Vi har skapat förutsättningarna.

Jag har fått detaljfrågor som besvaras så här.

Sportgolvet.vad är det för typ av golv och vad kan det användas till.
– Vi har i kalkylen med 1.800 kvadratmeter kombigolv med en “fin och fulsida” att användas vid olika arrangemang (mässa, koncert och Idrottsevenemang mm). Vi undersöker också möjligheten att köpa  tillsammans med några övriga arenor för gemensamt utnyttjande, alt hyra av Västerås som har drygt 7.000 kvadratmeter som täcker hela isytan.
 
2. Hur gör man om det skall bli hästhoppning i arenan.. vad kostar det att lägga på materialet och vem betalar det..
– Man täcker golvet med fiber duk, isolering och kör sen in hoppunderlaget. Inget av detta ingår i projektet då stora delar är förbrukningsmaterial. Vad detta kan kosta har vi ej undersökt men det är arr som får bekosta.
 
3.Tål golvet att bli belastat av en scen ?
– Ja.

4. Finns det loger?
– Precis som på samma sätt som övriga arenor används omklädningsrum och andra utrymmen som ”backstage”.

5. Varför säger Kenth Lindström att den inte går att användas för konserter o musik?
– Kenth menar att arenan inte är lämplig för t.ex en stråkorkester, vad gäller elektrifierad musik t.e.x Melodischlagerfestivalen eller Ulf Lundell så fungerar det alldeles utmärkt.

6. Finns det inlastningsdörrar med rätt storlek så att man får in scen o material?
-Det finns två stora portar på varje kortsida av hallen där det går att köra in med lastbilar.

7.Finns det ström tillräckligt för rockkonserter?
– Ja.

8. Hur högt blir innertaket?
– Från golvet/isytan upp till belysningen är det 12.5 m fri höjd.

9. Kan man vända med en trailer utanför?
– Ja.

Det var allt från mig för denna gång…

Hälsningar / Kjell Hedvall (s)

Björn Smitterberg
Redaktör
22 October, 2008 02:23

Härmed bryts alla inlägg i den här debattsviten.
Nya inlägg får göras utifrån att någon startar med en debattartikel i ämnet.

Det du...
Gäst
Det du...
29 October, 2008 08:47

Varför skulle någon mer än villa va intresserade av att lägga evenemang i hallen det e antagligen dom enda som inte behöver betala för att andvända eller ska dom betala all el och annat som krävs för att driva hallen när dom spelar bandy? och snacket om ridsport i arenan e ju löjligt tror du ska tänka över det lite.Men DU kan ju alltid drömma lite.