Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Det börjar tydligen bli svårt att svara…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 juli 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Det börjar tydligen bli svårt att svara…

Publicerad Friday, 17 October 2008, 07:20 av Björn Smitterberg

Att Lidköpingsnytts läsare är debattglada – det är helt klart. Men att frågorna blivit så svåra att ett kommunalråd väljer att kopiera frågorna och svara på en hemsida där han själv kan kontrollera svaren och stoppa kommentarerna – det är väl ändå i grövsta laget.

Det var på torsdagen Kjell Hedvall meddelade att han i stället för att svara på frågor i Lidköpingsnytt skulle lägga ut svar på en hemsida.

Så brukar politiker inte hantera opinionen. Och att försöka tysta Lidköpingsnytts debatt om evenemangshallen än en gång får det hela bara att bli sämre.

Så svårt kan det väl ändå inte vara att svara – och förresten: Är det bara Kjell Hedvall som skall svara. Var finns de andra nära 50 tysta politikerna i kommunfullmäktige? Hukar man i bänkraderna nu eller? Vågar man inte säga något? Eller bryr man sig inte om opinionen? Det är bara ett par stycken som är med och säger sin mening. Var finns tjänstemän som utarbetat underlag och förslag?

Nu är det här med att “ta med sig frågan” inte så ovanligt i Lidköping. Det är flera tjänstemän som gjort saker och utsatts får granskning och kritik som väljer att komma med svar till andra medier som inte ställt så kritiska frågor tidigare.

Jag har frågat tidigare och frågar igen: Varför måste kommunen göra det själv som näringslivet ändå erbjuder? Ibland verkar det som om Stadshuset och kommunens personal vet bäst, kan bäst och så är det bara! Därför tillfrågas ingen annan. Gång på gång kommer samtal från företagare till Lidköpingsnytt om detta. Företagarna har synnerligen svårt att själva gå ut med kritiken öppet – de utgår ifrån att det blir repressalier. Den misstanken är inte obefogad.

Samtidigt fattar inte kommunen vad den gör för fel med näringslivet – den har satt ett företag på att göra en marknadsundersökning som går ut på att ta än mer tid av företagarna som vänligt försöker svara. Inte blir det väl bättre av att företagare som är valda till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen blir tillfrågade, och konstaterar att frågorna som ställs inte kan besvaras med korta meningar. 

Men förstår man sig inte bättre på näringslivet än att man än en gång måste fråga företagarna (vilken undersökning är det i ordningen sedan Lidköpingsnytt kom till för fyra år sedan)?

För övrigt är det på sin plats…

… med en varning. Redaktören är godtrogen och begriper inte humor!
Häromdagen var det en bekant som skickade ett mejl och frågade varför det inte stod om en händelse i Lidköping.

Redaktören såg inte det språkliga skämtet som ingick utan kollade upp med brandmän, poliser och var på väg att tala med en fastighetsägare –  ingen förstod vad redaktören frågade om.

Den som skickat mejlet fick en fråga från redaktören om han hade ytterligare upplysningar som kunde bringa klarhet i hans “nyhet”. Fem minuter senare kommer den bekante in till redaktörens lilla centralredaktion och ber om ursäkt och förklarar skämtet.

Ja, det blev ju roligt. Men redaktörens hjärna behövde en extra förklaring.

Tänk om det blivit en nyhet! Det finns ett talesätt som journalister tar till när en nyhet visar sig spricka:

– Man skall aldrig kolla om en uppgift är riktig – då spricker nyheten.

För övrigt….

… har redaktören läst en undersökning om vad äldre tycker om äldreomsorgen i Lidköping. Inte oväntat efterlyser man mer personal. Kanske är det äldreomsorgens tur att få mer personal nu – efter barnomsorgens minskning av barnantal per avdelning.

Men inte en enda politisk röst har höjts om det så att redaktören hört det i alla fall. Är redaktören lomhörd?

För övrigt…

… borde det vara billigare – eller gratis – att parkera i centrala Lidköping under måndagar, tisdagar och onsdagar. Alldeles för mycket av trafikplaneringen är inriktad på lördagshandeln. Handlarna behöver kunder andra dagar också.

Det här var ingen ….

… rolig läsning. Men så har redaktören varit nedslagen till skosulorna av en förkylning i början av veckan också. Det har lättat nu. Redaktören  börjar nu komma över strumporna. Ni har väl antivirusprogram i datorerna nu…

För övrigt …

…  fick redaktören hälla bort sitt experiment att göra juice av äpplen  från fritidstorpets tomt. Efter att ha bearbetat äpplen med vatten en vecka, silat och hällt upp på flaskor efter att ha tillsatt någon liten sötma visade sig en dag strax därpå att petflaskan var väldigt spänd…

Det pyste till som om en gammal väl omskakad sockerdricka när flaskan öppnades och ett litet smakprov visade att här hade jäsningen satt igång.

Och eftersom redaktören är laglydig och inte vill bli betraktad som hembrännare avslutades äpplesaftningen.

Veckans dåliga vits…

… har valts med tanke på att Lidköping är en av få orter med hattmodist. Det var nämligen som så att det var en sådan butik som hade en skylt där det stod “Möss och hattaffär”. En förbipasserande man kunde inte låta bli att pröva sin humor – han gick in i affären och frågade

– Har ni möss?

– Nej, men vi har hatt, svarade biträdet blixtsnabbt.

God helg

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
17 October, 2008 08:14

Jag tycker att det är utmärkt att Lidköpingsnytt står upp mot den fria debatten. Att kommunalrådets arroganta sätt alla som inte tycker exakt som honom är pinsamt att läsa. Håll debatten där den ska vara: På en oberoende sida inte på din egen blogg.

Måste bara säga att .......
Gäst
Måste bara säga att .......
17 October, 2008 08:47

det är ett bekymmer för många, kanske för alla, att vi företräds av ett kommunalråd som visar sådan arogans. Att uttrycka sig så nedlåtande som Hedvall gör är oförskämt och inte något bra ledarskap. Hevall har blivit förstor för sin egen person. Det påminner om en f d partiordf. Stilla dig, Kjell!

Observerande
Gäst
Observerande
17 October, 2008 08:50

Håller helt med Nisse H och redaktören.

Peter Funderaren
Gäst
Peter Funderaren
17 October, 2008 09:11

Jag tycker att denna artikel är så bra och den speglar hur våra politiker tar sitt ansvar. Frågan om var alla politiker är och varför de inte syns “kan det bero på att de inte får/vill säga något som kan skada” Kanske beror det på att de bara sägar Ja för att inte stöta sig

HIC
Gäst
HIC
17 October, 2008 09:48

Alla som har kommentarer, tänk på att kommunens tjänstemän endast genomför de beslut politikerna (våra folkvalda) fattat.
Vi skall inte “skjuta på” fel personer, dvs tjänstemännen. Därmed inte sagt att vi som kommuninvånare inte skall ställa krav.

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
17 October, 2008 11:36

# HIC
Helt rätt men de Folkvalda ska aldrig någonsin glömma att de är just det: Folkvalda.

Nätläsaren
Gäst
Nätläsaren
17 October, 2008 12:58

I jakt på info-policy hittade jag på kommunsidan något om styrkort vid planering av verksamhet. Kortet tar upp vision och framgångsfaktorer för att nå visionen. Om sådana upprättas vore det intressan att få veta om det finns för e-hallen? Är det offentlig handling? Finns det även för motorstadion?

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 04:00

Mitt inlägg var som sagt en protest emot begränsningen i ord.Jag får 20 frågor men hänvisas till att på en annan sida skriva en debattartikel. Jag vill skriva så att ALLA kan följa debatten i en s,k tråd. Det har alla andra debattsidor men ej Lidköpingsnytt..

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 04:04

För övrigt är det bara löjligt och skriva att jag själv vill kontrollera svaren, Till skillnad från alla andra har jag varit i stort sett ensam att snabbt vara med i debatten på Lidköpingsnytt,Utan mina inlägg hade sidorna varit stendöda,,,
Jag brukar vara seriös men kan givetvis tröttna ibland.

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 04:09

Ibland ironiserar jah,ibland måste man säga ifrån på rena dumheter. Det får borgare att genast utropa arrogans,maktfullkomlighet ,nedlåtande och en massa annnat trams..Håll er till sakfrågorna och debattera.

Redaktören
Gäst
Redaktören
17 October, 2008 06:31

Ett påpekande:
Kjell Hedvall har erbjudits allt det utrymme han önskar och få koppling till debatt-tråden. Han har valt att inte använda den möjligheten alldeles själv.
Väldigt intressant att han tycker att Lidköpingsnytt är död utan hans medverkan.

Elof
Gäst
Elof
17 October, 2008 06:48

Börjar allvarligt fundera på hur det står till inom det socialdemokratiska partiet i den här stan. verkar som det är någon/några få som styr och håller man inte med så blir man utfryst/utsparkad.

Spectatio
Gäst
Spectatio
17 October, 2008 07:02

Hedvall uttrycker en berättigad skarp kritik mot alla sina politiska kollegor, intressant!!!
I sanning fascinerande att bara Hedvall gör sig besvär att åtminstone försöka kommunicera med väljarna i detta forum.

Ulf
Gäst
Ulf
17 October, 2008 07:38

Och framförallt är man tydligen per automatik borgare om man skulle tycka att Hedvall har en arrogant ton mot sina “kritiker”?
Att sen Lidköpingsnytt skulle vara “stendöd” utan dej, ja det är, för att använda din egen vokabulär, ett rent löjligt påstående!

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 10:15

Återigen trams,,vart har jag skrivit att Lidköpingsnytt är död utan min meverkan. Jag pratar om kommentarerna och svaren. Om inte jag skrivit svar och debatterat hade innehållet bara vart ett tomt eko där missnöjda och frågvisa lämnats ensamma utan svarare eller nån att kasta skit på….

kjell hedvall..
Gäst
kjell hedvall..
17 October, 2008 10:19

Jag vill inte ha nån hänvisning-jag vill kunna svara här..
Vem har blivit utfryst Elof-Återigen trams.Demokratin funkar utmärkt inom S. Även Ulf kan inte läsa innantill.

nätläsaren
Gäst
nätläsaren
18 October, 2008 11:04

En seriös fråga: Finns det en nedskriven vision för evenemangshallen. Finns det dokumenterat vilka framgångsfaktorerna är för att man skall nå visionen. Naturligtvis är det intressant för alla engagerade kommuninnevånare att få ta del av detta dokument. Jag tror att det kallas balanserad styrning.

Karin Andersson
Gäst
Karin Andersson
18 October, 2008 11:18

Jag tycker Hedvalls synpunkt är bra och relevanta, ge karl 600 tecken i stället eftersom han tar sig tid och svarar, och får många frågor, vi skall som debatörer vara rädd om Hedvall, sedan får man givetvis tycka vad man vill om inläggen :-)

Spectatio
Gäst
Spectatio
18 October, 2008 11:35

Hedvall: Kan du inte en gång för alla, uppmana övriga politker att bli aktiva i väljarkontakten här? Vi är ju, oavsett åsikter, just de engagerade invånare man säger sig söka!! Vilket forum i denna kommun kan uppvisa ett större debattdeltagande bortsett inom partierna?

Observer
Gäst
Observer
18 October, 2008 03:45

Ja ja, det är skönt att andra försöker pressa fram politikerna! Jag har kämpat med dete men det går inte! Ett ganska trött gäng människor som skriver egna regler så de inte störs! Sixtensson vill ju att ni ringer till honom. Så om vi bestämmer att göra det på samma dag får han jobba lite! Tröttsamt!

nätläsaren
Gäst
nätläsaren
19 October, 2008 08:39

Finns det något visionsdukument och något om tankarna hus man skall nå visionen? Finns det nyckeltal? Jobbar man med något som kallas score card?

Spectatio
Gäst
Spectatio
19 October, 2008 11:34

Jag undrar hur många av kommunens politiker som läst sin egen “Kommunikationspolicy” och hur man egentligen ställer sig till innehållet i den. Att leva upp till den, klarar inte ens en handfull folkvalda. Tas den alls på allvar av flertalet??