Gå direkt till Nyheten (Hon stod för en stor del av vardagsporslinet …)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hon stod för en stor del av vardagsporslinet …

Publicerad Monday, 20 October 2008, 15:54 av Redaktionen

… i de svenska hemmen på 50- och 60-talen – Marianne Westman. I samband med att hon fyller 80 i år öppnade man en utställning med hennes mest kända keramik på Rörstrands i lördags.

 

Petter Eklund, som skrivit en bok om Rörstrand, och nu är i färd med en om Marianne Westman och hennes formgivning, karakteriserar hennes egenart som konstnär:

– Hon stod för ett nytt tilltal som var radikalt nytt. Hon gjorde en stiliserat och roligt hushållsporslin.

Författaren Petter Eklund öppnade utställningen av Marianne Westmans produktion på Rörstrand.

På Rörstrands Museum finns nu hennes populära hushållsserviser och lite till att bese.

Där finns serier som picknick, mon ami, pomona, frisco, blue pot med flera.

För liköpingsbor är det givetvis förenat med nostalgi och hemkänsla. Vilka har inte fått käket serverat på picknick därhemma – och förstås då i den billigare upplagan – sekunda.

Picknick,den med de glada färgernas frukt och gönsaker i dekoren, berättar Petter Eklund ställdes undan på lager i två år eftersom direktören Fredrik Wehtje ansåg den alltför djärv och därför osäljbar. När sedan en av Wehtjes bekanta såg den i lagret och blev förtjust över den fick den gå ut i serieproduktion till marknaden. Och succé blev det som vi alla vet.

Kulturhistoria på ett bord och tiden då Lidköping  var en av metropolerna för den ” moderna svenska designen” för bruksvaror.

All bra design, i vilket material det vara månde, blir tidlös, Marianne Westmans porslin är ett bra exempel på detta. Betänk att hennes formgivning har mellan 40 till nästan 60 år på nacken  – och fortfarande kan upplevas som modernt !

Det är tidlöshet det.

Utställningen pågår till 2009-01-06.